Otroški program


Cicibanski zbori


CICIBANSKI PEVSKI ZBORI V LJUBLJANSKIH VRTCIH

Cicibanski pevski zbori so poseben projekt Glasbene matice Ljubljana, namenjen navduševanju predšolskih otrok za zborovsko petje. Od leta 2006 je organiziran v sodelovanju z več ljubljanskimi vrtci. Prek njega otrokom omogočamo srečevanje z glasbo, predvsem jih uvajamo v spoznavanje zborovske pesmi in značilnosti zborovskega petja. S skupinskim petjem jih aktivno vključujemo v glasbeno poustvarjanje in jih postopoma navajamo na estetsko in doživeto zborovsko petje. Pevske delavnice (5 terminov) v vrtcu Mladi rod (enota Stonoga in Mavrica) in vrtcu Mojca so pod vodstvom Katarine Zadnik izvajali študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

  • Učenje poteka skozi igro.
  • Otroci se upevajo in izvajajo vaje za krepitev posluha in širitev glasovnega obsega na način, ki je primeren njihovi starosti.
  • Preko igre krepijo slušne sposobnosti (prepoznavajo visoke/nizke, glasne/tihe, počasne/hitre, poskočne/mirnejše melodije), ki jih lahko dobro uporabijo pri zborovskem petju.
  • Pri učenju pesmi je vsebina smiselno predstavljena, tako da otroke pritegne.
  • Utrjevanje in ponavljanje snovi poteka v menjavanju različnih aktivnosti in načinov petja, kar krepi koncentracijo in motivacijo.
  • Pesem, ki je zapeta na nastopu, je zgolj končni izdelek daljšega učnega procesa.
  • Takšna metoda učenja je primerna in prilagojena za delo s predšolskimi otroki, kar se je v zadnjih letih pokazalo za uspešno in otroku prijazno.

Takšna metoda učenja je primerna in prilagojena za delo s predšolskimi otroki, kar se je v zadnjih letih pokazalo za uspešno in otroku prijazno.


Prijavnica

Organizator: Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Vrtec Mladi rod, enota Čira čara, zborovodkinja Sara Bunič
Urnik: Dvakrat na teden v dopoldanskem času (točen termin se določi v dogovoru z vrtcem)
Obseg: 8-10 pedagoških ur (dvakrat na teden po 45 minut)
Število otrok: od 20 do 24 otrok
Cena delavnice: 20 EUR
Starostna skupina: 5-6 letniki oz. heterogene skupine (4-6 letniki)
Informacije: Lucija Pavlovič, organizator@glasbenamatica.si, 01 421 05 93 in 051 359 313