Novice


Koncert ob madžarskem kulturnem prazniku, 23. 1. 2017, Klub CD

Objavljeno: 17. januarja 2017

Spored:

Franz Liszt (1811–1886)
Morgens steh ich auf und frage (Heinrich Heine)
Anfangs wollt ich fast verzagen (Heinrich Heine)
O lieb, so lang du lieben kannst (Ferdinand Freiligrath)
La tombe et la rose (Victor Hugo)
Oh! Quand je dors (Victor Hugo)

Benjamin Ipavec (1829–1908)
Iz gozda so ptice odplule (Alojz Gradnik)
Če na poljane rosa pade (Josip Murn)

Fran Gerbič (1840–1917)
V noči (Ivan Resman)

Belokranjska ljudska
Bog daj, Bog daj dobro večer

Prir. Jakob Jež (1928)
Igraj kolce (belokranjska)

Uroš Rojko (1954)
Sončnice (Svetlana Makarovič)

Prir. Radovan Gobec (1909–1995)
Ne ouri, ne sejaj (prekmurska)

Zoltán Kodály (1882–1967)
Esti dal (ljudska)Sopranistka Petra Vrh Vrezec je svojo pevsko pot pričela na Glasbeni šoli Ribnica pri Aleksandri Milosavljević. Leta 2006 je zaključila študij solopetja na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri Editi Garčević Koželj in Marijanu Trčku. Nato se je pevsko izpopolnjevala pri Ferdinandu in Norini Radovan, danes pa študij solopetja nadaljuje pri mednarodno priznani operni pevki Dunji Vejzović v Zagrebu. Na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije je prejela več nagrad in priznanj. V SNG Opera in balet Ljubljana je med leti 2013 in 2015 poustvarila vloge Ninon (Foerster, Gorenjski slavček), Oskarja (Verdi, Ples v maskah), Adel (Strauss, Netopir), Minerve (Offenbach, Orfej v podzemlju). Kot koncertna pevka je nastopila s številnimi orkestri in komornimi skupinami (Camerata medica, Simfonični orkester GŠ Vrhnika, Simfonični orkester Domžale–Kamnik). V koncertnih izvedbah je nastopila v Novakovi spevoigri Matiček se ženi, v Mozartovi Figarovi svatbi, sodelovala je pri izvedli Mozartovega moteta Exsultate jubilate in pri izvedbi kantate Sončna pesem br. Marijana Cvitka. Posveča se tudi samostojnim recitalom. Nastopila je v okviru Festivala Ljubljana, v letih 2013–2016 pa je imela po Sloveniji več koncertov Ave Maria različnih skladateljev. Redno se udeležuje ruskega festivala Blagoslovi me, moj talisman, kjer je leta 2016 prejela prvo nagrado za najlepšo izvedbo ruske romance.

Baritonist Lucas Somoza Osterc je leta 2010 diplomiral na Instituto Superior de Arte del Teatro Colón. Med leti 2007 in 2010 je študiral samospev in oratorijsko glasbo pri Guillermu Opitzu. Leta 2008 je debitiral kot Mercutio (Gounod, Romeo in Julija) z ansamblom Juventus Lyrica v Teatro Avenida v Buenos Airesu. V naslednjih letih je pel skupaj s tem ansamblom in z Buenos Aires Lírica ter sodeloval pri produkcijah Beethovnevo opere Fidelio, Puccinijeve Madam Butterfly, Purcellove The Fairy Queen in Donizettijeve Belisario. Izpopolnjeval se je pri T. Berganza, B. Zakotnik, R. Giménezu in M. Finku. Na Dubrovniških poletnih igrah se je predstavil z vlogo Guglielma  (Mozart, Cosi fan tutte), v Bad Wildbadu pa je nastopil v Rossinijevi operi Il viaggio a Reims. Nedavno je pel Moralesa v Bizetjevi operi Carmen v SNG Opera in balet Ljubljana in kot solist v Faurejevem Rekvijemu v Slovenski filharmoniji skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Z BBC Philharmonic je snemal Estancia Alberta Ginastera za Chandos Records in leta 2015 sodeloval tudi z BBC National Orchestra of Wales v Cardiffu. Leta 2016 je bil finalist Mozartovega tekmovanja v Granadi (Španija).

Pianistka Beata Ilona Barcza je študij glasbe začela na Madžarskem v Fertődu na glasbeni šoli Joseph Haydn, izobrazbo pianistke in učiteljice klavirja pa pridobila na Fakulteti za glasbeno in vizualno umetnost na univerzi v Pécsu. Hkrati je delala kot korepetitorka ter študij nadaljevala na doktorski stopnji. Pogosto je sodelovala na različnih tekmovanjih ter osvojila pohvalno število nagrad. Navdušuje se tudi nad glasbili s tipkami, tipičnimi za zgodnejšo glasbo, tako se je na povabilo Malcolma Bilsona v Ithaci (ZDA) udeležila mojstrskega tečaja fortepiana, prav tako tudi mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani. Leta 2015 je dobila štipendijo ter pri Jasminki Stančul en semester študirala na ljubljanski glasbeni akademiji, poleti 2015 pa uspešno nastopala z Jako Stadlerjem in Miho Maasom. Trenutno je učiteljica klavirja ter korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Vokalna skupina Aurora že od začetka leta 2011 deluje v okviru društva Aurora, ki je bilo ustanovljeno leta 2003. Skupina je nastala na pobudo bivših pevk Dekliškega zbora Aurora SVŠGL, ki je pod vodstvom zborovodkinje Janje Dragan Gombač dvajset let izjemno uspešno deloval na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana ter prejel več visokih priznanj na tujih in domačih tekmovanjih. Pevske navdušenke so se kalile in pridobivale izkušnje tudi v drugih pevskih sestavih. Z zborovodkinjo se z veseljem lotevajo zahtevnejših projektov z deli domačih in tujih skladateljev.

Koncert je organiziran v sodelovanju s Kulturnim društvom Glasbena matice Ljubljana.

Programski koncept: Veronika Brvar, predsednica društva
www.glasbenamatica.si