Program za otroke


Afriški živalski raj

Od 31. januarja 2020 do 8. februarja 2020
Cankarjev dom, Štihova dvorana


Avtor glasbe: Anton J. Kropivšek
Avtor besedila: Tomaž Vrabič
Režija: Eva Hribernik
Svetovalka za gib: Simona Kočar
Scenografija: Jaro Ješe
Kostumografija: Anjana Pavlič
Asistentki režije: Jasmina Ferenček
Oblikovanje luči: Samir Botonjić, Rok Rejc
Oblikovanje zvoka: Jasmina Bernjak
Odrska postavitev: scenska ekipa CD

Tinka Tonka: Alja Kapun
Veter: Bernard Dobravec, Lan Zupančič
Bivol in tajnik: Loti Rozman
Kameleon in lemur: Uma Freja Prosen, Zarja Anželj
Podzemna svinjka in mamba: Klara Gantar, Žana Todorović Goričan
Svinja bradavičarka in noj: Eva Ipavec, Brina Rednjak

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Zborovodkinja: Tatjana Dolenc Marinšek
Asistentki zborovodkinje: Neža Križnar, Tina Poljanšek
Pianistka: Metoda Kink
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik

Soustvarjanje in ples: plesalke Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana: Aurora Maria Anžlovar, Manca Eržen, Naomi Uma Zorman / Živa Lavriša, Jara Sofija Ostan, Neža Rogl
Koreografija: Jana Kovač Valdés

Koprodukcija Glasbene matice Ljubljana, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma
Producentki: Veronika Brvar, Barbara Rogelj
Koordinatorki: Lucija Pavlovič, Renata Šebez

Premiera: 31. 1. 2020, 18.00, Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Ponovitve: 1. 2. 2020, 17.00 / 3. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 4. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 5. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 6. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 7. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 8. 2. 2020, 17.00

Predstava je primerna za otroke od 5. leta dalje.

Cena vstopnic: 7,50 EUR
10 % popust za skupine nad 20 otrok iz Ljubljane
15 % popust za skupine nad 20 otrok izven Ljubljane

Rezervacije vstopnic za skupine:
Kristina Jermančič, T: (01) 24 17 161, M: 051 374 541, kristina.jermancic@cd-cc.si

Prodaja vstopnic: Informacijsko središče Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300, E: vstopnice@cd-cc.si
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.


Glasbena igra za otroke Afriški živalski raj je zasnovana na poetičnem besedilu Tomaža Vrabiča, ki je izšlo v slikanici večkrat nagrajene ilustratorke Maje Šubic. Izborno in gibko besedilo v rimah otrokom približa oddaljeni živalski svet od znanih zelenih mamb do redkeje obravnavane svinje bradavičarke. Besedilo je kar klicalo po uglasbitvi in slovenski skladatelj Anton Kropivšek, ki živi in deluje na Nizozemskem, je rimano poezijo ujel v zanimivo glasbeno igro, temelječo na spevnih sodobnih »songih«, napisanih za otroške soliste, otroški pevski zbor in pianista. Čarobnost umetniškega besedila, ki ga interpretira profesionalna gledališka igralka, ter glasbe, vanjo so se poglobili pevci in pevski solisti Otroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, bodo nadgradili še plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Tinka Tonka se kratkočasi s prebiranjem knjig o živalih. Domače prepoznava kar miže, a spoznati želi tudi tiste iz afriške savane in deževnega gozda, zato si privošči dolg potep na sončno celino, na katerem neustrašno sklepa znanstva z nenavadnimi živalmi. Prav vse jo tako zelo očarajo, da jih ovekoveči na slikarskem platnu: nevarnega samotarja kafrskega bivola, svinjo bradavičarko, ki ima rep kot antena, podzemsko svinjko na lovu za termiti, noja s peščeno uganko, kameleona, ki menja barve kot za šalo, zvito strupenjačo mambo, plešoče ptičje bojevnike, ponočnjake lemurje in prepirljive hijene.

Alja Kapun je gledališka in filmska igralka, ki sodeluje v predstavah osrednjih slovenskih gledališč, širši javnosti pa je poznana predvsem po televizijskih nadaljevankah (Pod eno streho, Reka ljubezni, Mame, Ekipa Bled). Trenutno nastopa v avtorski monokomediji Življenje v rož’cah in v glasbeni predstavi za otroke Afriški živalski raj.

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kakovostno, predvsem slovensko zborovsko literaturo, jih navduševali za ubrano zborovsko petje, za skupinsko poustvarjanje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih, kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa) in Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec). Pomembna so tudi snemanja za Radio Slovenija in različne založbe (Mladinska knjiga, založba Grafenauer, založba Panika).

Oddelek za sodobni ples Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje od leta 1963. Plesne pedagoginje ves čas zelo uspešno skrbijo za plesno izobraževanje osnovnošolske mladine v treh razredih plesnih pripravnic in šestih razredih sodobnega plesa. Vsebine se med šolanjem razvijajo, stopnjuje se kompleksnost in ozaveščenost obvladovanja telesa ter spoznavanje, utrjevanje in uporaba osnov različnih plesnih tehnik. Ustvarjajo se pogoji, da se otroška ustvarjalnost, sposobnost izražanja z gibom in neustavljiva sposobnost vživljanja v domišljijski svet razvijajo od najzgodnejših let pa tja do končanega šolanja in še naprej. Učenci uspešno sodelujejo na različnih prireditvah, tudi zunaj okvirov šole, enkrat letno se predstavijo na letni predstavi v Cankarjevem domu.

Za sodelovanje pri projektu se zahvaljujemo založbi Astrum d. o. o. in Kulturnemu centru Schellenburg.

Izvedbo predstave sofinancirajo Mestna občina Ljubljana, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Ministrstvo za kulturo RS.

Pokroviteljica kulturnovzgojnega programa je NLB Vita, življenjska zavarovalnica Ljubljana