Koncert


ALEKSANDROVO SLAVJE

8. oktober 2022, ob 20:00
Ljubljana, Slovenska filharmonija


GEORG FRIEDRICH HÄNDEL
ALEKSANDROVO SLAVJE ali MOČ GLASBE HWV 75
Hvalnica, posvečena sv. Ceciliji

Ann Dennis, sopran
Gwilym Bowen, tenor
Matjaž Robavs, bas
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, dirigent Sebastjan Vrhovnik
Ensemble Cordia, dirigent Stefano Veggetti

7. 10. 2022, Brixen, Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja in sv. Kasijana
8. 10. 2022, Ljubljana, Slovenska filharmonija

Predkoncertni pogovor ob 19.00 v Dvorani Slavka Osterca bo vodila Suzana Ograjenšek.

 

Organizator koncerta v Slovenski filharmoniji:
Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana

Cena vstopnic za koncert v Slovenski filharmoniji:
1. kategorija: 20,00 EUR
2. kategorija: 15,00 EUR

Rezervacija vstopnic: tajnik@glasbenamatica.si, 01 421 05 93, 041 686 146

Prodaja vstopnic: eno uro pred koncertom v Slovenski filharmoniji


Slika:
Charles Le Brun (1619–1690)
Aleksandrov vstop v Babilon ali Aleksandrovo zmagoslavje
Oljna slika, Muzej Louvre

 

V jubilejnem letu Glasbene matice njen mešani zbor izpolnjuje enega izmed svojih glavnih ciljev: obujanje oratorijskega repertoarja preteklih obdobij v zgodovinsko ustrezni interpretaciji. Zbor Glasbene matice Ljubljana bo tako v sodelovanju z italijanskim baročnim ansamblom Ensemble Cordia v Ljubljani prvič pripravil izvedbo monumentalnega posvetnega oratorija G. F. Händla Aleksandrovo slavje.

Oratorij, napisan na besedilo Johna Drydna,  spada v niz slavilnih od, posvečenih zavetnici glasbe sv. Ceciliji. Konec 17. stoletja je bil namen teh priložnostnih skladb slavljenje glasbe in njene moči, kar še posebej podčrtuje instrumentalna zasedba orkestra ob spremljavi arij ter zborov, poseben čar pa ji dajeta tudi dva dodatna baročna koncerta, vključena v samo delo. Delo je nastalo leta 1736, prvo izvedbo pa je doživelo v londonskem gledališču Covent Garden.

Libreto opisuje gostijo Aleksandra Velikega in njegove ljubice Thaïs v osvojenem mestu Perzepolis. Glasbenik Timotej poje in igra na liro ter v Aleksandru vzbuja različna čustva. Vzburi ga do te mere, da sklene Aleksander iz maščevanje zaradi padlih grških vojakov mesto zažgati. Kot rešiteljica nastopi sv. Cecilija, da bi s svojo “vzvišeno” glasbo spremenila barbarski namen vojaškega vladarja in bi bilo mestu prizaneseno.

Za zbor Glasbene matice bo to v obdobju, od kar deluje pod umetniškim vodstvom Sebastjana Vrhovnika, tretji koncert baročne glasbe. Potem, ko je zbor na koncertu Viva Vivaldi sodeloval z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo UL in na koncertu Dixit Dominus s Komornim orkestrom Akademije za glasbo UL, sedaj prvič nastopa s profesionalnim ansamblom, ki igra na stare instrumente in se posveča izključno interpretacijam baročnih ter klasicističnih skladb. Za slovensko občinstvo bo to ponovna priložnost za enkratno glasbeno doživetje ob umetniškem sodelovanju dveh vrhunskih izvajalskih ansamblov in mednarodno uveljavljenih pevskih solistov.