Avdicija


Avdicija za igralce v glasbenih predstavah

14. junij 2021, ob 18:00
Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana; Vegova 5, Ljubljana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade igralce k sodelovanju v dveh mladinskih glasbenih predstavah, ki jih načrtuje v letu 2021/2022:

Tomaž Vrabič, Bojan Glavina: IZ TREBUHA ANAKONDE
Tadeja Vulc: KRALJESTVO GLASBE

 

Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi glasbenimi predstavami, je ponovno zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke IZ TREBUHA ANAKONDE. Igra je napisana za otroški pevski zbor, mlade igralce, plesalce in klavir.

Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka Tadeja Vulc je avtorica besedila in glasbe KRALJESTVA GLASBE. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor, igralce in dve različni instrumentalni zasedbi.

K sodelovanju vabimo mlade igralce, ki želijo nastopiti v eni ali obeh produkcijah. Predhodne odrske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

 

Vabljeni na avdicijo, ki bo potekala na Glasbeni matici v Ljubljani:

  • v ponedeljek, 14. junija 2021, ob 18.00 za produkcijo IZ TREBUHA ANAKONDE (igralci v starosti od 12 do 16 let);
  • v ponedeljek, 14. junija 2021, ob 19.00 za produkcijo KRALJESTVO GLASBE (igralci v starosti od 12 do 16 let);

Avdicijo bo vodila režiserka Eva Hribernik.


PRIPRAVE in NASTOPI

Vaje bo vodila režiserka Eva Hribernik in bodo potekale v obliki delavnic ob koncu tednov ter strnjeno kot režijske vaje neposredno pred premiero.

IZ TREBUHA ANAKONDE
Premiera 11. 2. 2022, Štihova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 12. do 18. 2. 2022.

KRALJESTVO GLASBE

Premiera: 23. 4. 2022, Slovenska filharmonija;
predvidene ponovitve v maju 2022 v Ljubljani, Mariboru in Velenju.

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo ter zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa.

KOPRODUCENTI

Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

KOTIZACIJA in DRUGI STROŠKI ZA SODELOVANJE PRI PROJEKTU

  • Prispevek za vaje z režiserko Evo Hribernik za predstavo Iz trebuha anakonde je 75 EUR.
  • Prispevek za vaje z režiserko Evo Hribernik za predstavo Kraljestvo glasbe je 75 EUR.
  • Starši poskrbijo, da imajo otroci na vajah, predvsem daljših režijskih vajah, s seboj tudi malico in vodo.

Rok za prijave: 10. 6. 2021 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice ali neposredno na naslov organizator@glasbenamatica.si


IZ TREBUHA ANAKONDE

Spremljali bomo razburljivo potovanje Tinke Tonke od tropskega pragozda, argentinske pampe prek visokih Andov vse do južnega rta ameriške celine. Tako je, mlada raziskovalka, ki smo jo prvič srečali v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na novo pustolovščino. V svojem junaškem potopisu naglo popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, piranhami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušena nad novimi znanstvi. Preseneti jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te drobne nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je potrebno rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč.

KRALJESTVO GLASBE

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.

 

Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinji: Tadeja Kreča, Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Jana Kovač Valdes
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Izvajalci

IZ TREBUHA ANAKONDE

Otroški pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Učenci sodobnega plesa Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
Dramska igralka Alja Kapun
Pianistka Metoda Kink
Zborovodkinja Tadeja Kreča

KRALJESTVO GLASBE

Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Člani Orkestra Slovenske filharmonije
Tolkalni duo Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Dirigent Slaven Kulenović


Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tadeja Kreča. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2020 smo uprizorili šest predstav za mlade: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik), Snežna kraljica (Matthew King) in Afriški živalski raj (Tomaž Vrabič, Anton J. Kropivšek); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, letos pa bomo prvič sodelovali tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter naslednje leto še v abonmaju Slovenske filharmonije.

 

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka programa
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si