Avdicija


Avdicija za sodelovanje v operi Snežna kraljica

Od 7. aprila 2019 do 10. aprila 2019
Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana; Vegova 5, Ljubljana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce soliste in zborovske pevce k sodelovanju pri izvedbi opere SNEŽNA KRALJICA, ki jo je po knjižni predlogi Hansa Christiana Andersena napisal angleški skladatelj Matthew King. Opera je napisana za dva mlada in tri odrasle pevske soliste, mladinski pevski zbor in komorni instrumentalni ansambel (klavir, violina, viola, violončelo, flavta, klarinet, in številna tolkala).

Pri izvedbi bo sodeloval projektni mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, ki želijo nastopiti v operi in so stari od 11 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Dve glavni vlogi:

  • Deklica Gerda (sopran), 12 – 15 let
  • Deček Kaj (sopran pred mutacijo), 11 – 13 let

Projektni mladinski zbor Glasbene matice (približno 35 članov):

Dekleta in fantje (SSA) od 11 do 16 let

Glavna junakinja pripovedi je ob Snežni kraljici tudi majhna deklica Gerda, ki s svojo dobroto in nesebičnostjo premaga vladarico ledenega kraljestva in odreši uroka ljubljenega prijatelja Kaja. Pravljica nevsiljivo pokaže, kako lahko premagamo vsako težavo ali prepreko, če v srcu ohranjamo ljubezen.

Vabljeni na avdicijo, ki bo potekala 7. aprila, ob 15.00 in 10. aprila, ob 17.00 na Glasbeni matici v Ljubljani.

Avdicijo bodo vodile zborovodkinja Irma Močnik, režiserka Eva Hribernik in producentka Katja Konvalinka.


Umetniška ekipa opere Snežna kraljica

Režija: Eva Hribernik
Dirigentka: Mojca Lavrenčič
Zborovodkinja: Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Pianista: Metoda Kink, Iztok Kocen
Koreografinja: Mateja Jerebic
Scenograf: Jaro Ješe
Kostumografinji: Maja Možic, Anjana Pavlič

Koproducenti:
Slovensko komorno glasbeno gledališče, Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom

Izvajalci

Gerda in Kaj (izbrana na avdiciji)
Mladinski zbor Glasbene matice (pevci izbrani na avdiciji)
Snežna kraljica: Vlatka Oršanić
Pripovedovalka: Katja Konvalinka/Nataša Zupan
Pripovedovalec: Klemen Torkar
Instrumentalni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča


Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tatjana Dolenc. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2018 smo uprizorili štiri opere za otroke: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma.

KRATKA VSEBINA OPERE

Prijatelja Gerda in Kaj se poleti rada igrata v rožnatih gredicah, pozimi pa občudujeta snežinke, ki na oknih ustvarjajo ledene rože. Nekega dne pa se zgodi nesreča, Kaju v oko in srce pade drobec hudičevega zrcala. Ta ima moč, da vse lepo spremeni v grdo in komur se steklena iver zareže v srce, svet vidi povsem popačen. Kaj se nenadoma spremeni, postane razdražljiv, godrnjav in neprijazen. Zgodi pa se, da ga nekoč med razigranim sankanjem na skrivaj odpelje Snežna kraljica in odnese daleč na sever v svoje ledeno kraljestvo. Zaradi hudobnega zrna v srcu Kaj ne čuti ledenega mraza in njegovo srce ob pogledu Snežne kraljice otrpne. Ne čuti ničesar, pozabi Gerdo in sploh vse lepo preteklih dni. Gerda pa med tem pogreša svojega prijatelja, ki je izginil neznano kam in nihče ne ve kaj se mu je primerilo. Odloči se, da ga bo poiskala. Tako se prične njeno potovanje v neznano, ki jo pripelje v cvetlični vrt stare čarovnice, na dvor prijazne kraljične ter v gozdni dom male razbojnice. Od tu jo severni jelen naposled vendarle odnese na Laponsko, v kraljestvo Snežne kraljice. V ledenem dvorcu najde Kaja, ki je zaradi ledenega oklepa, ki obdaja njegovo srce, ne prepozna. Gerdine vroče solze pronicajo do Kajevega otrplega srca, ledeni oklep se odtaja in voda s seboj odnese tudi košček hudobnega zrcala. V Kaju se ponovno prebudijo čustva, prepozna Gerdo, svojo rešiteljico in osvobojen vsega hudega se skupaj z njo vrne domov. Tu ju čakajo cvetoče rožne gredice, ki se jih prijatelja, med tem že nekaj let starejša, razveselita tako kot nekdaj v otroštvu, kajti, čeprav modrejša za nekaj življenjskih izkušenj, sta v srcu ostala preprosta kot otroka.

PRIPRAVE in NASTOPI:

Redne pevske vaje:
Od 11. 9. 2019 dalje do premiere
Sreda, 17.00 – 19.00, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Intenzivne pevske vaje:
28.–31. 10. , 2.–3. 11. in 4.–9. 12. 2019
Predvidoma štiriurne pevske in režijske vaje v Cankarjevem domu

Predstave:
Premiera: 10. 12. 2019, Ljubljana, Cankarjev dom, Linhartova dvorana
Ponovitve: v času od 11. do 17. 12. 2019 (dopoldanske in popoldanske predstave)

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo.

KOTIZACIJA in DRUGI STROŠKI ZA SODELOVANJE PRI PROJEKTU

  • Kotizacija za sodelovanje pri projektu je 100 € (možnost plačila na štiri obroke po 25 €)
  • Starši poskrbijo, da imajo otroci na vajah, predvsem daljših režijskih vajah, s seboj tudi malico in vodo.

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si

Rok za prijave: 31. 3. 2019 na spletni strani ali na naslov organizator@glasbenamatica.si