Koncert


Glasbene počitnice: Narava in živali

Od 15. julija 2019 do 19. julija 2019
Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Organizator projekta: Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana www.glasbenamatica.si
Avtorice programa: Sara Bunič (profesorica glasbe), Jasmina Ferenček (študentka glasbene pedagogike na Akadeimiji za glasbo Univerze v Ljubljani)
Mentorica: Veronika Brvar (muzikologinja)
Starostna skupina: 6 – 10 let
Termin:
15. – 19. julij 2019
Ura: 8.00 – 16.00
Kraj: Ljubljana, Gosposka ulica 8, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Kotizacija: 100 EUR: Cena vključuje pedagoški program, vodeno spremljanje vseh aktivnosti in prehrano (kosilo ter malico).
Vstopnine: Vstopnina za obisk Cankarjevega doma, Živalskega vrta in Slovenskega etnografskega muzeja se plača posebej.
Število otrok: najmanj 16, največ 24 otrok
Informacije: Metoda Kink, tajnik@glasbenamatica.si, 041 686 146
Prijave: tajnik@glasbenamatica.si
Rok za prijave:
24. 6. 2019


Čas počitnic je lahko nadvse vznemirljiv in poučen, če ga zapolnimo z raziskovanjem in usmerjeno dejavnostjo. Otrok za tovrstno ustvarjalnost potrebuje zunanjo spodbudo, zato v ta namen na Glasbeni matici vsako leto skrbno pripravimo program za odkrivanje zvočnega sveta, ki otroku odstre tančico glasbenega čara. Z udeležbo na glasbenih počitnicah se zapolni počitniški prosti čas s kakovostno vsebino, preko katere otroci pridobivajo znanje na zabaven in lahkoten način. Druženje z vrstniki pa pomembno vpliva na razvoj socialnih veščin, saj otroci navežejo posebna prijateljstva, ki jim še dolgo ostanejo v prijetnem spominu.

V vročih julijskih dneh se bomo podali na raziskovanje čudovite narave Slovenije in raznovrstnih melodij, ki plemenitijo naše okolje, ter nas vsakodnevno obdajajo. Spoznali bomo tudi različne živali, ki jih najdemo v naših gozdovih, rekah, morju ter si v živalskem vrtu ogledali take, ki jih pri nas ne vidimo pogosto.

Z učenjem različnih pesmi (ljudskih in umetnih) bodo otroci krepili posluh, občutek za ustvarjanje z glasom in se spoznavali s petjem v pevskem zboru. Poleg petja bodo spoznavali različne skupine inštrumentov, ter z njimi ustvarjali zvočne slike. V parku Tivoli se bodo kratkočasili z gibalnimi otroškimi igrami in poslušali petje ptic, ki jih bodo kasneje poimenovali.

Del glasbenih počitnic sestavljajo tudi izleti v različne kulturne ustanove. Pot nas bo tako peljala v Slovensko filharmonijo, kjer se bomo pod vodstvom Francija Krevha seznanili s tolkali in zvočili, znanje pa uporabili pri skupnem muziciranju. Doživeto popotovanje bomo končali na celodnevnem potepu po ljubljanskih kulturnih ustanovah.

Poleg vrste vodenih aktivnosti bo nekaj časa namenjenega tudi sprostitvi. Ob poslušanju otroških pesmic bo čas namenjen barvanju in ustvarjanju, igranju družabnih iger z glasbeno tematiko ter branju slovenskih ljudskih pravljic.

Spajanje petja, plesa, inštrumentalne spremljave in folklorne oblačilne raznolikosti bo otrokom pričaralo čudovito izkustvo o pestrosti naravnih in živalskih bogastev Slovenije.