Koncert


Glasbene počitnice: PO KOROŠKEM, PO KRANJSKEM

Od 27. avgusta 2018 do 31. avgusta 2018
Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Organizator projekta: Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana www.glasbenamatica.si
Avtorici programa: Maja Anžur Kajzer (muzikologinja) in Klavdija Štaher (študentka glasbene pedagogike na Akademiji za  glasbo Univerze v Ljubljani)
Mentorica: Veronika Brvar (muzikologinja)
Starostna skupina: 6 – 10 let
Termin:
27. – 31. 8. 2018
Ura: 8.00 – 16.00
Kraj: Ljubljana, Gosposka ulica 8, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Kotizacija: 100 EUR: Cena vključuje pedagoški program, vodeno spremljanje vseh aktivnosti in prehrano (kosilo ter malico).
Vstopnine: Vstopnina za obisk Cankarjevega doma in Slovenskega etnografskega muzeja se plača posebej.
Število otrok: najmanj 16, največ 24 otrok
Informacije: Metoda Kink, tajnik@glasbenamatica.si, 041 686 146
Prijave: tajnik@glasbenamatica.si
Rok za prijave:
31. 7. 2018


Čas počitnic je lahko nadvse vznemirljiv in poučen, če ga zapolnimo z raziskovanjem in usmerjeno dejavnostjo. Otrok za tovrstno ustvarjalnost potrebuje zunanjo spodbudo, zato v ta namen na Glasbeni matici vsako leto skrbno pripravimo program za odkrivanje zvočnega sveta, ki otroku odstre tančico glasbenega čara. Z udeležbo na glasbenih počitnicah se zapolni počitniški prosti čas s kakovostno vsebino, preko katere otroci pridobivajo znanje na zabaven in lahkoten način. Druženje z vrstniki pa pomembno vpliva na razvoj socialnih veščin, saj otroci navežejo posebna prijateljstva, ki jim še dolgo ostanejo v prijetnem spominu.

V avgustovskih dneh se bomo podali na raziskovanje Slovenije in raznovrstnih melodij, ki plemenitijo posamezne regije. Raziskali bomo Koroško, Štajersko, Gorenjsko, Primorsko in Belo krajino. Na zemljevid bomo vrisovali posamezne regije, se naučili kakšne so njihove značilnosti (pokrajina, hrana, narodna noša, …) ter prepevali pesmi iz ljudske zakladnice.

Z učenjem ljudskih pesmi bodo otroci krepili posluh, občutek za ustvarjanje z glasom in se spoznavali s petjem v pevskem zboru. Poleg petja se bomo vsak dan naučili ples, ki pripada izbrani regiji. Plesali bomo valček, polko in kolo, v parku Tivoli pa se kratkočasili z gibalnimi otroškimi igrami. Pomemben del slovenske ljudske glasbe predstavljajo tudi preprosta glasbila, ki jih bodo otroci na ustvarjalnih delavnicah ustvarili sami. Služila bodo za ritmično spremljavo pesmi in plesov.

Del glasbenih počitnic sestavljajo tudi izleti v različne kulturne ustanove. Pot nas bo peljala v Cankarjev dom, pod vodstvom Francija Krevha se bomo v Slovenski filharmoniji seznanili s tolkali in zvočili, znanje pa uporabili pri skupnem muziciranju. Doživeto ljudsko popotovanje bomo končali na celodnevnem potepu po Slovenskem etnografskem muzeju.

Poleg vrste vodenih aktivnosti bo nekaj časa namenjenega tudi sprostitvi. Ob poslušanju otroških pesmic bo čas namenjen barvanju ljudskih motivov, igranju družabnih iger z glasbeno tematiko ter branju slovenskih ljudskih pravljic.

Spajanje petja, plesa, instrumentalne spremljave in folklorne oblačilne raznolikosti bo otrokom pričaralo čudovito izkustvo o kulturni pestrosti Slovenije.

 

  • Drugi otrok ima 15 % popust, tretji 30 % popust, vsak naslednji otrok je opravičen plačila kotizacije.
  • Število mest je omejeno, sprejeli bomo največ 24 otrok.
  • Glasbene počitnice bodo izvedene, če se bo nanje prijavilo najmanj 16 otrok.
  • Kotizacija se plača pred začetkom počitnic na podlagi računa, ki ga izstavi Glasbena matica.