Koncert


Glasbene počitnice (avgust)

Od 26. avgusta 2019 do 30. avgusta 2019
Ljubljana, Gosposka ulica 8, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Organizator projekta: Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana www.glasbenamatica.si
Avtorici programa: Jasmina Ferencek (študentka glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani), Urška Fon (študentka glasbene pedagogike na Akademiji za  glasbo Univerze v Ljubljani)
Mentorica: Veronika Brvar (muzikologinja)
Starostna skupina: 6 – 10 let
Termin: 26.–30.8. 2019
Ura: 8.00 – 16.00
Kraj: Ljubljana, Gosposka ulica 8, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Kotizacija: 100 EUR: Cena vključuje pedagoški program, vodeno spremljanje vseh aktivnosti in prehrano (kosilo ter malico).
Vstopnine: Vstopnina za obisk Cankarjevega doma in Slovenskega etnografskega muzeja se plača posebej.
Število otrok: najmanj 16, največ 24 otrok
Informacije: Metoda Kink: 01 421 05 93 in 041 686 146
Prijave: info@glasbenamatica.si
Rok za prijave: 5. 8. 2019


Čas počitnic je lahko nadvse vznemirljiv in poučen, če ga zapolnimo z raziskovanjem in usmerjeno dejavnostjo. Otrok za tovrstno ustvarjalnost potrebuje zunanjo spodbudo, zato v ta namen na Glasbeni matici vsako leto skrbno pripravimo program za odkrivanje zvočnega sveta, ki otroku odstre tančico glasbenega čara. Z udeležbo na glasbenih počitnicah se zapolni počitniški prosti čas s kakovostno vsebino, preko katere otroci pridobivajo znanje na zabaven in lahkoten način. Druženje z vrstniki pa pomembno vpliva na razvoj socialnih veščin, saj otroci navežejo posebna prijateljstva, ki jim še dolgo ostanejo v prijetnem spominu.

V avgustovskih dneh se bomo podali na potep po glasbenem svetu. Spoznali bomo raznolike skladbe, ki jih pojejo ljudje v različnih delih sveta.  Na tej poti se bomo srečali z afriškimi, mehiškimi in kolumbijskimi ritmi ter francoskimi in slovaškimi napevi, ne bomo pa pozabili niti na naše sosede Madžare, Italijane in Avstrijce.

Z učenjem različnih pesmi bodo otroci krepili posluh, občutek za ustvarjanje z glasom in se spoznavali s petjem v pevskem zboru. Poleg petja bodo spoznavali različne skupine inštrumentov ter z njimi ustvarjali zvočne slike. Velik poudarek bomo namenili igranju na Orffova glasbila, saj bo večji del počitnic namenjen spoznavanju ritma.

Del glasbenih počitnic sestavljajo tudi izleti v različne kulturne ustanove. Pot nas bo tako vodila v Slovensko filharmonijo, kjer se bomo pod vodstvom Francija Krevha seznanili s tolkali in zvočili, znanje pa uporabili pri skupnem muziciranju. Doživeto popotovanje bomo nadaljevali z malico na ljubljanskem gradu, potep pa končali v ljubljanskih kulturnih ustanovah. V parku Tivoli se bomo kratkočasili z gibalnimi otroškimi igrami in ustvarjali ob zvokih narave.

Poleg vrste vodenih aktivnosti bo nekaj časa namenjenega tudi sprostitvi. Ob poslušanju otroških pesmic bo čas namenjen barvanju in ustvarjanju, igranju družabnih iger z glasbeno tematiko ter branju slovenskih ljudskih pravljic.