Koncert


Glasovni preizkus za Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

30. september 2020, ob 18:00
Ljubljana, Gosposka 8, Glasbena matica


Glasbena matica Ljubljana vabi na glasovni preizkus za Mešani pevski zbor, ki nadaljuje bogato zborovsko tradicijo te ustanove: Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki.

Zbor nastopa na vokalno-instrumentalnih koncertih: skupaj s Simfoniki RTV Slovenija je izvedel Mozartov Rekviem ter opero Antigona Tomaža Sveteta, z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pa izbrane Vivaldijeve sakralne skladbe. V letu 2019 je zbor ponovno sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, tokrat pri izvedbi Schubertove Maše št. 5 v As-duru v okviru cikla Kromatika. Na začetku sezone 2019/20 je zbor ponovil koncert Rossinijevih zborovskih del v Novi Gorici in Celju, julija 2020 pa je izvedel delo Dixit Dominus baročnega skladatelja Alessandra Scarlattija.

Na glasovni preizkus vabimo izkušene pevce, ki želijo sodelovati v koncertnem zboru in iščejo možnost nadaljevanja svoje pevske poti v sodelovanju s profesionalnimi instrumentalnimi sestavi. Na glasovni preizkus se lahko prijavijo pevci, ki želijo sodelovati v stalnem sestavu koncertnega zbora kakor tudi pevci, ki bi želeli sodelovati samo pri posameznih projektih.


Pevske vaje potekajo strnjeno v več krajših obdobjih in neposredno pred koncertom na intenzivnih vajah ob koncu tedna. Sodelovanje v zboru ni honorirano in organizator ne krije potnih stroškov pevcev na vaje in koncerte zbora. Pevci ne plačujejo članarine. Stroške delovanja zbora krije Glasbena matica Ljubljana.

Glasovni preizkus bo 30. septembra 2020, ob 18.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani in ga bo vodil dirigent Sebastjan Vrhovnik. Prijave sprejemamo preko e-prijavnice na spletni strani ali neposredno na e-naslov organizator@glasbenamatica.si. Pevec ob petju pesmi po lastni izbiri izkaže karakteristike glasu. S ponavljanjem melodičnih in ritmičnih motivov izkaže obseg glasu, intonančno in ritmično natančnost ter glasbeni spomin. Preko dela na notnem primeru, ki ga pripravi dirigent, izkaže orientacijo v notnem zapisu in harmonski posluh.


Predvideni program zbora v sezoni 2020/2021:

Iacobus Handl Gallus: izbrane skladbe
Gustav Mahler: Simfonija št. 3 v d-molu (ženski zbor)
Claude Debussy: Trije nokturni, L. 91, CD. 98 (ženski zbor)
Hugo Wolf: Christnacht
Žiga Stanič: Kantata senc
Lojze Lebič: noviteta
Damijan Močnik: noviteta
Tilen Slakan: noviteta
Nana Forte: noviteta
Katarina Pustinek Rakar: noviteta

Predvidene dejavnosti zbora v sezoni 2020/2021:

SNEMANJE KANTATE SENC SKLADATELJA ŽIGE STANIČA, jesen 2020, Radio Slovenija
SODELOVANJE NA KONCERTU »NEBEŠKO ŽIVLJENJE« Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, 5. in 6. 11. 2020, Gallusova dvorana v Cankarjevem domu
SODELOVANJE NA KONCERTU »GLOBINA TEME« Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, 12. in 13. 11. 2020, Gallusova dvorana v Cankarjevem domu
SODELOVANJE NA BOŽIČNEM KONCERTU SIMFONIKOV RTV SLOVENIJA, 20. 12. 2020, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
SNEMANJE IZBRANIH GALLUSOVIH SKLADB, pomlad 2021, Radio Slovenija
KONCERT OB 130-LETNICI MEŠANEGA ZBORA GLASBENE MATICE, maj 2021, Slovenska filharmonija