Koncert


GLASOVNI PREIZKUS ZA MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA

10. september 2019, ob 17:00
Ljubljana, Gosposka 8, Glasbena matica


Glasbena matica Ljubljana vabi na glasovni preizkus za Mešani pevski zbor, ki nadaljuje bogato zborovsko tradicijo te ustanove: Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki.

Zbor nastopa na vokalno-instrumentalnih koncertih: skupaj s Simfoniki RTV Slovenija je izvedel Mozartov Rekviem ter opero Antigona Tomaža Sveteta, z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pa izbrane Vivaldijeve sakralne skladbe. Prvi koncert lanske sezone je bil posvečen Rossiniju in njegovim manj znanim zborovskim skladbam, drugi koncert pa je bil izveden v ciklu Kromatika, v predvelikonočnem času je bila na sporedu Haydnova Večerna pesem Bogu in Schubertova Maša v As-duru.

Na glasovni preizkus vabimo izkušene pevce, ki želijo sodelovati v koncertnem zboru in iščejo možnost nadaljevanja svoje pevske poti v sodelovanju s profesionalnimi instrumentalnimi sestavi. Na glasovni preizkus se lahko prijavijo pevci, ki želijo sodelovati v stalnem sestavu koncertnega zbora kakor tudi pevci, ki bi želeli sodelovati samo pri posameznih projektih.


Pevske vaje potekajo strnjeno v več krajših obdobjih in neposredno pred koncertom na intenzivnih vajah ob koncu tedna. Sodelovanje v zboru ni honorirano in organizator ne krije potnih stroškov pevcev na vaje in koncerte zbora. Pevci ne plačujejo članarine. Stroške delovanja zbora krije Glasbena matica Ljubljana.

Glasovni preizkus bo 10. septembra 2019, ob 17.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani in ga bo vodil dirigent Sebastjan Vrhovnik. Prijave sprejemamo preko e-prijavnice na spletni strani ali neposredno na e-naslov organizator@glasbenamatica.si. Pevec ob petju pesmi po lastni izbiri izkaže karakteristike glasu. S ponavljanjem melodičnih in ritmičnih motivov izkaže obseg glasu, intonančno in ritmično natančnost ter glasbeni spomin. Preko dela na notnem primeru, ki ga pripravi dirigent, izkaže orientacijo v notnem zapisu in harmonski posluh.


PROGRAM MEPZ GLASBENE MATICE LJUBLJANA V SEZONI 2019/2020

Gioachino Rossini                 

La passeggiata
Quartetto pastorale
I Gondolieri
Coro di Ninfe
La fede
La speranza
La carita
Inno alla pace
Il Carnevale

Joseph Haydn                      

Die Beredsamkeit
Alles hat seine Zeit
Die Harmonie in der Ehe
Der Augenblick
Die Warnung
Abendlied zu Gott
Der Greis

Georg Friedrich Händel

Dixit Dominus

Alessandro Scarlatti

Laetatus sum


KONCERT »LA PASSEGGIATA – Sprehod z Rossinijem«

18. 11. 2019, Nova Gorica, Kulturni dom
20. 11. 2019, Celje, Narodni dom

AVDIO SNEMANJE IZBRANIH ROSSINIJEVIH IN HAYDNOVIH SKLADB ZA RTV SLOVENIJA

Januar / Februar 2020, Ljubljana, Radio Slovenija

KONCERT »DIXIT DOMINUS«

30. 5. 2020, Ljubljana, Slovenska filharmonija