Koncert


VPIS V OTROŠKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA

Ljubljana, Gosposka 8, Glasbena matica Ljubljana


Dragi otroci, dragi mladi pevci,

za vas, ki ste ljubitelji lepega, ubranega zborovskega petja in se radi učite sozvočja s pevskimi prijatelji, smo tudi letos pripravili pester in barvit izbor otroških pesmic, ki se jih boste lahko naučili pod vodstvom Tatjane Dolenc na Glasbeni matici v Ljubljani. Osrednji projekt bo glasbeno-scensko delo Kraljestvo glasbe, v katerem skladateljica Tadeja Vulc vam otrokom na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Ta skladba nam bo letos v največji izziv in jo bomo poskušali ob koncu šolskega leta postaviti na oder in predstaviti javnosti. Posneli bomo tudi nekaj izbranih slovenskih ljudskih otroških pesmic za zgoščenko glasbene založbe Panika. Ob 90-letnici skladatelja Jakoba Ježa, ki je s svojimi čarobnimi pesmicami za otroke očaral že številne mlade generacije pred vami, bomo pogledali tudi v njegov otroški opus. Nastopili bomo na Mednarodnem tednu glasbene pedagogike, ki ga prireja Akademija za glasbo v Ljubljani, in na 34. slovenskih glasbenih dnevih.

Mlade nadobudne pevce (8–12 let) vabimo k vpisu v otroški zbor. Prijave sprejemamo do konca septembra na spletni strani ali neposredno na e-naslovu: tajnik@glasbenamatica.si. Glasovni preizkus bo potekal v dogovorjenem terminu.

Pevske vaje potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana (vhod iz Gosposke ulice 8).


Do konca septembra pa vabita k vpisu še:

  • PEVSKA PRIPRAVNICA (5-7 let); glasbene urice so vsak ponedeljek ob 17.00 na Glasbeni matici
  • MALI GLASBENIK (3-4 leta); glasbene urice so vsak ponedeljek ob 17.00 na Glasbeni matici

 

 

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa) in Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec). Pomembna so tudi vsakoletna snemanja za Radio Slovenija in založbo Mladinska knjiga. Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa odlično motivacijo. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija. Zbor je leta 2006 na državnem tekmovanju v Zagorju prejel zlato odličje, leta 2009 pa na regijskem tekmovanju poleg zlatega odličja še posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi.

Otroke želimo pri njihovem pevskem razvoju skrbno spremljati s strokovnim umetniškim vodstvom, jih naučiti osnov vokalne tehnike, spodbujati k doživeti interpretaciji in samozavestnim nastopom, ter jim preko zborovskega petja odpirati vrata v čudovit in nenadomestljiv svet umetnosti.

Zborovodkinja TATJANA DOLENC je leta 2012 zaključila študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V Glasbeni matici je več let vodila cicibanske pevske zbore in glasbene počitnice za otroke. Pela je v različnih pevskih sestavih, med drugim tudi v zborih Škofijske klasične gimnazije. Nekaterim zborom je bila sama umetniška vodja. V gimnazijskih letih se je posvečala tudi študiju solo petja in plesa. Zaposlena je na osnovni šoli v Novem mestu. Od leta 2014 je zborovodkinja Pevske pripravnice Glasbene matice, od leta 2016 pa tudi zborovodkinja Otroškega pevskega zbora Glasbene matice.