Koncert


Gostovanje slovenskega pevskega zbora iz Mendoze

25. junij 2018, ob 12:00
Bled, cerkev Matere božje na Blejskem otoku


Mešani pevski zbor Slovencev iz Mendoze letos praznuje 70. obletnico neprekinjenega delovanja. V njem že četrta generacija pevcev nadaljuje bogato zborovsko tradicijo. S strokovnim umetniškim vodstvom, raznolikim programom in kvalitetnimi izvedbami še vedno ohranja stik s slovensko glasbeno dediščino, jo neguje, ohranja in prenaša v drugo okolje, ki ga s tem bogati, seveda pa se oplaja tudi z glasbeno govorico in vsebinami svojega kulturnega okolja. Umetnost kulturne razlike dojema kot bogastvo medčloveških odnosov, spodbuja k spoznavanju in razumevanju različnosti in s tem ustvarja odprto družbo. V svetu, ki je globalno povezan, a istočasno globalno razdeljen, ima umetnost nepogrešjivo in nenadomestljivo vlogo tkanja pristnih medčloveških vezi.

Mešanemu pevskemu zboru Slovencev iz Mendoze izrekamo priznanje in čestitke ob jubileju z željo, da bi se tudi prihodnje generacije napajale ob izvirih slovenske glasbene dediščine, se z njo istovetile, v njej našle prostor za razvoj lastne ustvarjalnosti in ljubezni do vsega lepega in presežnega, ki se razkriva skozi glasbo.

Zbor bo v goste sprejel Seniorski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, ki je mendoške pevce povabil, da na državni praznik zapojejo pri slovesnem bogoslužju na blejskem otoku. Sledilo bo skupno pevsko druženje ob kosilu, nato pa še ogled Prešernove rojstne hiše v Vrbi. K skupnemu praznovanju lepo vabimo tudi člane in prijatelje Glasbene matice.  


SLOVENSKI PEVSKI ZBOR IZ MENDOZE

Večina slovenskih političnih izseljencev po drugi svetovni vojni je prišla v Mendozo leta 1948. Nekateri so že peli v zborih v taboriščih v Avstriji. Njihovo navdušenje nad petjem v emigraciji ni zamrlo, pač pa so že s prof. Božidarjem Bajukom oblikovali prvi slovenski pevski zbor v Mendozi. Prvič so zapeli za Božič leta 1948. Postopoma so se zboru pridruževali novi pevci in tako je postal ena od najpomembnejših glasbenih skupin tiste dobe. Na povabilo škofije v Mendozi je zbor pel ob različnih cerkvenih priložnostih, predstavljal pa se je tudi na drugih javnih dogodkih. Leta 1960 je prvič potoval v Buenos Aires, kjer je imel dva uspešna koncerta. Obisk so ponovili leta 1974. Leta 1982 – ob praznovanju stoletnice rojstva prof. Božidarja Bajuka – je zbor posnel sedemnajst njegovih pesmi. Sodeloval je na vseh prireditvah slovenske skupnosti in imel številne koncerte. Zdaj v zboru poje že četrta generacija. V sezoni 1996/1997 – po skoraj petdesetih letih neprekinjenega delovanja – je zbor organiziral turnejo po Sloveniji in Avstriji. V zadnih letih je zbor nastopil širom Argentine (Bariloche, Rosario, Buenos Aires, San Luis, Río Cuarto, Mina Clavero, idr.) in sodeloval pri koncertih s Simfoničnim orkestrom Universidad Nacional de Cuyo in z njimi poustvaril dela Mozarta, Dvoržaka in Honeggerja, pod vodstvom Ligie Amadie, Sergia Ruetscha, Marka Muniha in Nicolasa Raussa.

Leta 2006 je Argentinska federalna organizacije za zborovske dejavnosti (OFADAC) zboru podelila nagrado Premio a la Trayectoria Honorable, Častni senat Argentine pa priznanje Diploma de Honor.

Leta 2008 je zbor, ki ima najdaljšo tradicijo neprekinjenega delovanja v Mendozi, drugič gostoval v Sloveniji in takrat nastopil tudi v slovenskem parlamentu. Ob prvem obisku v Sloveniji je zbor vodil Fernando Mejías, kasneje je vodenje zbora prevzela Roxana Muñoz, od leta 2000 dalje pa je umetniški vodja Diego Bosquet, ki uspešno povezuje in združuje slovensko in argentinsko zborovsko tradicijo in sodobno ustvarjalnost. Mariana Ruíz Díaz v zboru sodeluje kot učiteljica vokalne tehnike.