Koncert


Johann Sebastian Bach: Pasijon po Janezu, BWV 245

17. marec 2024, ob 19:30
Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana


JOHANN SEBASTIAN BACH: PASIJON PO JANEZU, BWV 245

17. 3. 2024, ob 19.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Mojca Bitenc Križaj, sopran
Barbara Kozelj, mezzosopran
Aco Biščević, tenor
David Jagodic, tenor
Domen Križaj, bariton
Marcos Fink, basbariton

Mešani pevski zbor in baročni orkester Glasbene matice Ljubljana
Koncertna mojstrica Mojca Jerman

Dirigent Sebastjan Vrhovnik

 

Pasijon po Janezu je svetopisemsko poročilo o Kristusovem mučeništvu in smrti, ki je skozi stoletja doživelo številne literarne, likovne, gledališke in glasbene interpretacije. Ena takih je tudi veličastni oratorij Johanna Sebastiana Bacha, ki ga imamo za eno največjih mojstrovin baročne sakralne glasbe. Bach je svoj Janezov pasijon ustvaril leta 1724, v začetku dolgega in plodovitega službovanja v vlogi kantorja cerkve sv. Tomaža v Leipzigu. Delo je spreminjal do konca življenja, kar daje slutiti nek poseben ustvarjalni nemir. Bach, ki velja za skoraj neprekosljivega glasbenega teologa, čigar glasba posega v duhovno resničnost presežnega, je delo oblikoval kot kombinacijo uglasbitev svetopisemskih tekstov, pretežno iz Evangelija po Janezu, in pasijonske poezije različnih avtorjev. Povezal jih je v recitative, arije in zbore. Izbranim vsebinam je nadel izjemno privlačno in ekspresivno glasbeno podobo, ki jo bodo z nedvomno vrhunsko izvedbo oživeli nekateri izmed najboljših slovenskih pevcev ob dveh zasedbah Glasbene matice ter pod vodstvom odličnega dirigenta Sebastjana Vrhovnika.

 

Produkcija: Glasbena matica Ljubljana in Cankarjev dom

 

Cena vstopnice: 18, 15, 12 EUR
Cena vstopnice za mlajše od 25 let: 15, 12, 10 EUR

Prodaja vstopnic:
Informacijsko središče Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300, E: vstopnice@cd-cc.si


DIRIGENT SEBASTJAN VRHOVNIK se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo UL, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Komornega zbora Akademije za glasbo UL in Mešanega zbora Glasbene matice Ljubljana, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA nadaljuje bogato tradicijo preteklih generacij z izvajanjem vokalno-instrumentalnih skladb slovenskih in tujih skladateljev. Pevce druži ambicija po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni in sodelovanju z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. Od leta 2017 je dirigent zbora Sebastjan Vrhovnik in v tem času je zbor sodeloval pri treh koncertih Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: Requiem (W. A. Mozart), Antigona (T. Svete), Maša št. 5 v As-duru (F. Schubert). Koncert Viva Vivaldi s sakralnimi deli Antonija Vivaldija (Magnificat, Gloria, Domine, ad adiuvandum me festina) je zbor izvedel skupaj z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Jubilej opernega skladatelja G. Rossinija so pevci obeležili z a cappella koncertom La passeggiata v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. V letu 2020 je zbor skupaj s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo UL in člani Baročnega ansambla Ljubljana pripravil koncert baročnih skladb s skladbami D. Scarlattija Te Deum in A. Scarlattija Dixit Dominus. V letu 2021 je zbor sodeloval pri dveh koncertih Slovenske filharmonije z izvedbo Debussyevih Treh nokturnov in Mahlerjeve Tretje simfonije. Na letošnjem otvoritvenem koncertu Slovenskih glasbenih dni je zbor skupaj s študenti Akademije za glasbo v Ljubljani izvedel noviteto Nane Forte Sanje leta ter Brucknerjev Te Deum. Na Festivalu Ljubljana je zbor skupaj z Zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije sodeloval pri izvedbi Mozartovega in Verdijevega Rekviema. Na Slavnostni akademiji ob 150. obletnici Glasbene matice je bila prvič izvedena skladba Tilna Slakana Magnificat. Zbor je snemal tudi za RTV Slovenija, med drugim noviteto Žige Staniča Kantata senc, priredbo slovenske ljudske pesmi Miklavž ima sivo glavo Tilna Slakana idr.