Koncert


Koncert B.A.C.H.

12. november 2023, ob 19:30
Ljubljana, Slovenska filharmonija


KONCERT B.A.C.H.

12. november 2023, Slovenska filharmonija

Polona Gregorc, sopran
Barbara Kozelj, mezzosopran
Gregor Ravnik, tenor
Philipp Kranjc, bas
Mešani pevski zbor in baročni orkester Glasbene matice Ljubljana

Koncertna mojstrica Mojca Jerman
Dirigent Sebastjan Vrhovnik

 

Spored:

Johann Ludwig Bach (1677–1731)
Die mit Tränen säenen / Kdor seje v solzah

Johann Michael Bach (1648–1694)
Herr, wenn ich nur dich habe / Gospod, če bi imel le tebe

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Genügsamkeit ist ein Schatz in diesem Leben / Skromnost je zaklad v tem življenju
(arija iz kantate Nimm, was dein ist, und gehe hin / Vzemi, kar je tvoje, in pojdi, BWV 144)

Johann Michael Bach
Herr, ich warte auf dein Heil / Tvojo rešitev pričakujem, Gospod

Johann Sebastian Bach
Vergnügte Ruh, belibte Seelenlust / Prijeten počitek, ljubo dušno veselje
(arija iz istoimenske kantate, BWV 170)

Johann Sebastian Bach
Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn / Ne bom te spustil, dokler me ne ne blagosloviš
Gottes Zeit ist der allerbeste Zeit / Božji čas je najboljši čas, BWV 106

 

Actus tragicus ali Božji čas je najboljši čas je ena najbolj znanih kantat Johanna Sebastiana Bacha, ki se zaradi izjemne priljubljenosti neprekinjeno izvaja od nastanka v začetku 18. stoletja do danes. Alfred Dürr je skladbo označil za »genialno delo, kakršno le redko uspe tudi velikim mojstrom«. Delo je napisano za štiri glasove, dve kljunasti flavti, dve violi da gamba in basso continuo. Ta kombinacija instrumentov je edinstvena v Bachovem vokalnem opusu, vendar bi lahko izhajala iz srednjenemške skladateljske tradicije. Skladatelj je v štirih stavkih povezal besedila različnih virov (Sveto pismo, M. Luter, A. Reusner idr.) ter jih razporedil v simetrično zgradbo tako, da nižji glasovi meditirajo o resnobnejših starozaveznih temah, nasproti pa jim postavi višje glasove, ki s sporočilom novozaveznega odrešenja preglasijo strah pred smrtjo z vero v večno življenje. Kantata ali motet je subtilna napoved poznejšega veličastnega Matejevega pasijona. Na koncertu bomo slišali še tri kantate oz. motete, med drugim Kdor seje v solzah Johanna Ludwiga Bacha, ki je v razvejani družini Bach prvi zasedel pomembno mesto na dvoru. Imel je tesne stike s tedaj vodilnimi skladatelji, še posebej pa ga je cenil njegov slavni bratranec.

 

Cena vstopnice:
I. kategorija: 20,00 EUR
II. kategorija: 15,00 EUR

Popusti:
15 % za dijake, študente in upokojence

Prodaja vstopnic:
Blagajna Slovenske filharmonije, ki je odprta vsak delavnik od 11.00 do 13.00 in 15.00 do 17.00 ter eno uro pred koncertom.

Organizator koncerta:
Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
www.glasbenamatica.si / info@glasbenamatica.si / 041 686 146

 

Koncert sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


DIRIGENT SEBASTJAN VRHOVNIK se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo UL, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Komornega zbora Akademije za glasbo UL in Mešanega zbora Glasbene matice Ljubljana, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA nadaljuje bogato tradicijo preteklih generacij z izvajanjem vokalno-instrumentalnih skladb slovenskih in tujih skladateljev. Pevce druži ambicija po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni in sodelovanju z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. Od leta 2017 je dirigent zbora Sebastjan Vrhovnik in v tem času je zbor sodeloval pri treh koncertih Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: Requiem (W. A. Mozart), Antigona (T. Svete), Maša št. 5 v As-duru (F. Schubert). Koncert Viva Vivaldi s sakralnimi deli Antonija Vivaldija (Magnificat, Gloria, Domine, ad adiuvandum me festina) je zbor izvedel skupaj z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Jubilej opernega skladatelja G. Rossinija so pevci obeležili z a cappella koncertom La passeggiata v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. V letu 2020 je zbor skupaj s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo UL in člani Baročnega ansambla Ljubljana pripravil koncert baročnih skladb s skladbami D. Scarlattija Te Deum in A. Scarlattija Dixit Dominus. V letu 2021 je zbor sodeloval pri dveh koncertih Slovenske filharmonije z izvedbo Debussyevih Treh nokturnov in Mahlerjeve Tretje simfonije. Na letošnjem otvoritvenem koncertu Slovenskih glasbenih dni je zbor skupaj s študenti Akademije za glasbo v Ljubljani izvedel noviteto Nane Forte Sanje leta ter Brucknerjev Te Deum. Na Festivalu Ljubljana je zbor skupaj z Zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije sodeloval pri izvedbi Mozartovega in Verdijevega Rekviema. Na Slavnostni akademiji ob 150. obletnici Glasbene matice je bila prvič izvedena skladba Tilna Slakana Magnificat. Zbor je snemal tudi za RTV Slovenija, med drugim noviteto Žige Staniča Kantata senc, priredbo slovenske ljudske pesmi Miklavž ima sivo glavo Tilna Slakana idr.