Koncert


Koncert Pevski obeti in pričakovanja

10. oktober 2017, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


Maja Ceglar, sopran
Luka Ortar, basbariton
Tanja Šterman, klavir
Božo Letunić, klavir

Vstop prost.

Spored

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)
Aleja sniva (France Zbašnik)
Hrepenenje (Pavel Karlin)
Pred ogledalom (Li Taipo; O. Hauser; F. Kozak)
Pisma (Alojz Gradnik)

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957)
Drei Lieder, op. 22:
Was du mir bist?
Mit dir zu schweigen
Welt ist stille eingeschlafen
Glück das mir veblieb (arija Mariette is opere Das Tote Stadt)

Richard Wagner (1813–1883)
Dich teure Halle (arija Elizabeth iz opere Tanhäuser)

Antonin Dvořak (1841–1904)
Měsíčku na nebi hlubokém (arija Rusalke iz opere Rusalka)

***

Anton Lajovic (1878–1960)
Serenada (Oton Župančič)

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)
Vizija (Pavel Karlin)

Fran Gerbič (1840 – 1917)
Kam? (France Prešeren)

Rado Simoniti (1914–1981)
Pod brajdo (Milan Janovsky)

Hugo Wolf (1860–1903)
Drei Lieder nach Gedichten von Michelangelo (Walter H. Robert – Tornow po Michelangelu Bounarrotiju)
Wohl denk ich oft an mein vergangnes Leben, št. 1
Alles endet, was entstehet, št. 2
Fühlt meine Seele das ersehnte Licht, št. 3

Giuseppe Verdi (1813–1901)
O tu Palermo (arija Giovannija da Procida iz opere I vespri siciliani)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Madamina, il catalogo e questo (arija Leporella iz opere Don Giovanni)

Georges Bizet (1838–1875)
Votre toast, je peux vous le rendre (arija Escamilla iz opere Carmen)Sopranistka MAJA CEGLAR (1989) po končanem študiju psihologije in uspešno opravljeni maturi iz glasbe študij petja nadaljuje kot študentka 1. letnika magistrskega študija petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. Pie Brodnik. V času svojega pevskega izobraževanja je prejela več nagrad na tekmovanjih ter sodelovala na več pomembnejših koncertih in predstavah. Leta 2012 je prejela drugo nagrado na Mednarodnem pevskem tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu, leta 2013 pa je na TEMSIG prejela zlato priznanje in prvo nagrado. Leta 2014  je sodelovala v koncertnem abonmaju Akademije za glasbo, kjer je pod vodstvom prof. S. Vrhovnika in skupaj z MePZ Akademije za glasbo izvedla Mendelssohnov psalm Wie der Hirsch schreit. Sodelovala je pri praizvedbi opere Vojna in mir ameriškega skladatelja Larrya Coryella. V letu 2015 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Bruna Špiler, kjer je prejela drugo nagrado. Istega leta se je s solističnim recitalom predstavila v ciklu koncertov Mladi mladim, ki ga je organizirala Glasbena mladina ljubljanska. V letu 2016 je v vlogi Vrabca sodelovala pri uprizoritvi otroške opere Brundibar, češkega skladatelja Hansa Krása ter solistično nastopila pri uprizoritvi Janezovega pasijona J. S. Bacha v sodelovanju s Komornim zborom in Baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom prof. M. Vatovca. V istem letu je prejela tudi prvo nagrado in zlato priznanje na TEMSIG ter drugo nagrado na Mednarodnem pevskem tekmovanju v Mariboru. Odigrala je tudi vlogo Druge dame v operi Čarobna piščal v okviru produkcije Akademije za glasbo. Trenutno se  pripravlja na vlogo grofice v Mozartovi Figarovi svatbi, ki bo v letošnji sezoni izvedena pod okriljem Opernega studia SNG opera in balet Ljubljana ter na vlogo Guvernante v Brittnovi operi Obrat vijaka, ki bo izvedena v okviru Akademije za glasbo. Je tudi prejemnica štipendije za nadarjene dijake in študente, ki jo podeljuje Mestna občina Ljubljana.

Basbaritonist LUKA ORTAR (1985) je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli kot trobentač. Vzporedno s študijem gradbeništva v Ljubljani je na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana obiskoval pouk petja, bil član različnih komornih zborov in se dodatno izobraževal na solopevskih seminarjih pri profesorjih Giorgiu Surianu, Dunji Vejzović, Snežani Neni Brzaković, Heleni Fojkar Zupančič, Matjažu Robavsu, Mariji Helle, Larsu Frankeju, Petru Mausu ter na konzultacijah pri Marcosu Finku. V študijskem letu 2011/2012 je uspešno opravil sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, smer petje, v razredu prof. Dunje Vejzović. Na solopevskih državnih tekmovanjih TEMSIG je v svoji kategoriji prejel tri zlate plakete (3. mesto leta 2006, prve nagrade pa v letih 2008, 2010 in 2013). Leta 2010 je prejel tudi nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Kot nagrajenec je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana koncertiral v mali in veliki dvorani Slovenske filharmonije. V ljubljanskih Stožicah pa je kot eden izmed šestih solistov prepeval s simfoničnim orkestrom in dunajskimi dečki. Leta 2012 je bil na avdiciji pri dirigentu Emmanuelu Villaumeu izbran kot nadomestni solist za vlogo Bertranda iz opere Jolanta P. I. Čajkovskega za sodelovanje na enomesečni turneji s svetovno znano sopranistko Anno Netrebko, Slovenskim komornim zborom in orkestrom Slovenske filharmonije, s katerimi je imel 12 koncertov v najprestižnejših opernih in koncertnih hišah po Evropi. Koncertiral je tudi z Zagrebškimi solisti in z orkestrom Slovenske filharmonije. Leta 2014 je na seminarju Oper Oder-Spree v Berlinu prejel nagrado za najboljšega izvajalca. Leta 2015 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku in drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Iuventus Canti na Slovaškem. Leta 2014 je bil v reškem HNK Ivana pl. Zajca izbran za rezervnega pevca za vlogo Leporella v Mozartovi operi Don Giovanni. Leta 2015 se je na tekmovanju NEUE STIMMEN v Münchnu uspešno uvrstil v finalno serijo. Leta 2016 je debitiral z vlogo Klavdija (Händel, Agripina, HNK Zagreb), s katero je tudi diplomiral in zaključil magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Marca 2017 je v sklopu Opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana nastopil v vlogi Figara v Mozartovi operi Figarova svatba.

Pianistka TANJA ŠTERMAN je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je nastopala z orkestrom Slovenske filharmonije in s Komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pianist BOŽO LETUNIĆ je leta 1999 zaključil študij na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Ljubomira Gašparoviča. Izpopolnjeval se je na seminarjih priznanih pedagogov kot so Alberto Portugheis, Walter Groppenberger idr. Med leti 1999 in 2011 je poučeval na dveh glasbenih šolah v Zagrebu, od leta 2011 pa je umetniški sodelavec na oddelku za petje zagrebške glasbene akademije, kjer sodeluje z uveljavljenimi umetniki in pedagogi kot so Dunja Vejzović, Giorgio Surian, Vlatka Oršanić. Redno se izpopolnjuje na seminarjih s področja samospeva in opere (Cornelis Witthoefft, Silvano Zabeo). Od leta 2014 sodeluje na mednarodnih pevskih seminarjih Vlatke Oršanić v Sloveniji, sodeloval pa je tudi na prvem mednarodnem tekmovanju pevcev Zinka Milanov leta 2015 na Reki. Redno nastopa kot komorni glasbenik.