Koncert


Koncert samospevov: Elvira Hasanagić in Andreja Kosmač

18. september 2018, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


SERGEJ VASILJEVIČ RAHMANINOV (1873–1943)
NE POJ, KRASAVICA / NE POJ, LEPOTICA, op. 4, št. 4 (Aleksander Sergejevič Puškin)
SIREN / LILIJE, op. 21, št. 5 (Ekaterina Andrejena Beketova)
ZDES KHOROSHO / POLJA POKRIVA SNEG, op. 21, št. 7 (Glafira Adolfovna Galina)
WESSENIE VODY / KAKO LEPO JE TU, op. 14, št. 11 (Fjodor Ivanovič Tjutčev)

ANTON LAJOVIC (1878–1960)
TKALEC (Oton Župančič)
KAJ BI LE GLEDAL (Oton Župančič)
CVETI CVETI ROŽICA (Harambašić – Golar)
MESEC V IZBI (Oton Župančič)

HUGO WOLF (1860–1903)

MIGNON: Kennst du das Land / Poznaš deželo (Johann W. von Goethe)
MIGNON I: Heiss mich nicht reden / Ne želi, da spregovorim (Johann W. von Goethe)
MIGNON II: Nur wer die Sehnsucht kennt / Le kdor hrepenenje pozna (Johann W. von Goethe)
MIGNON III: So lasst mich scheinen / Pustite me sijati (Johann W. von Goethe)

Mörike Lieder (Eduard Mörike):
Begegnung / Srečanje, št. 8
Nimmerstatte Liebe / Neizpolnjena ljubezen, št. 9
Er ist’s / On je, št. 6


SOPRANISTKA ELVIRA HASANAGIĆ je diplomirala in magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče ter na Gledališki akademiji August Everding v Münchnu v razredu Edith Wiens, Daphne Evangelatos in Celine Dutilly. Že od začetka profesionalne pevske poti jo kritike, pa tudi publika in strokovna javnost, označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. V eni od najpomembnejših strokovnih nemških revij Das Opernglas so jo za vlogo Lucie v Donizettijevi operi Lucia di Lammermoor proglasili za »novo pevko belcanta«. Operno produkcijo Tri sestre v Teatro Colon, v kateri je pela eno od naslovnih vlog, pa je ameriška revija Operawire uvrstila med pet najboljših opernih produkcij letošnje pomladi.

V Državni operi pod lipami (Staatsoper unter den Linden) v Berlinu je debutirala v vlogi Irine (Eötvös, Tri sestre). Sledili so nastopi v Nemški operi Berlin (Deutsche Oper Berlin), Državnem gledališču am Gärtnerplatz v Münchnu, SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, v Državnih gledališčih v Saarbrücknu, Kasslu in Schwerinu, v Gledališču Prinzregententheater v Münchnu, v Narodnem gledališču v Mannheimu, v Gledališču v Regensburgu, Gledališču Chemnitz ter Državni opereti Dresden v vlogah Violette (Verdi, La Traviata), Laure (Millöcker, Študent berač), Konstanze (Mozart, Beg iz Seraja), Beatrice di Tenda (Bellini, Beatrice di Tenda), Liu (Puccini, Turandot), Gretel (Humperdinck, Janko in Metka), Nanette (Verdi, Falstaff), Valencienne (Lehar, Vesela vdova), 4. dekle (Strauss, Elektra), Princese (Šavli, Pastir), Susanne (Mozart, Figarova svatba), Angele Didier (Lehar, Grof Luksemburški), Carice (Rimski Korsakov, Pravljica o carju Saltanu), Evridike (Offenbach, Orfej v peklu) in Grofice Almavive (Mozart, Figarova svatba).

V sezoni 2017/2018 je debutirala v eni najprestižnejših opernih hiš, Teatro Colon v Buenos Airesu in sicer v vlogi Irine. Poleg tega je debutirala tudi v Deutsche Oper Berlin, vračala pa se je v Gledališče Chemnitz v vlogi Liu in v Državno opereto Dresden v vlogah Grofice Almavive, Carice ter Evridike. V tej hiši sta sledili tudi debuja v vlogah Rosalinde v Straussovi opereti Netopir ter v naslovni vlogi Kálmánove Csárdásfürtin.

Sodelovala je z orkestri svetovnega slovesa kot so Orkester Bavarskega radia in Berlinska državna kapela, s Filharmoničnim orkestrom iz Buenos Airesa, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Državnega gledališča am Gärtnerplatz iz Münchna; z dirigenti kot so Ulf Schirmer, Julian Salemkour, James Conlon, Georg Petrou, Uroš Lajovic, Klaus Arp, Christian Schumann in režiserji kot so Rosamund Gilmore, Andreas Baesler, Oliver Tambosi, Robert Tannenbaum, Wolfgang Quetes, Ruben Szuchmcher ter drugi.

Močan medijski odmev je imel tudi njen skupni koncert s tenorjem Ramonom Vargasom ter dirigentom Facundom Agudinom na letošnjem zimskem Festivalu Ljubljana.

Velika ljubezen do koncertnega petja jo je popeljala na odre odmevnih festivalov kot so Festival Ravinia v Chicagu, Heidelberška pomlad, festival v portugalskem Estorilu, Ljubljana festival ter na koncertne odre Slovenske filharmonije, Filharmonije am Gasteig v Münchnu in Filharmonije v Kölnu, kjer je med drugim izvajala tudi Straussove Štiri poslednje pesmi ter Mahlerjeve simfonije.

Redno gostuje kot pevka sakralnih del v katedralah v Frankfurtu in Regensburgu (z Regensburškimi dečki), z deli Händla, Mozarta, Haydna, Rossinija in Dvořáka.

V sodelovanju z Bavarskim radiem in njihovim orkestrom je posnela opero skladatelja Simona Mayra La Lodoiska v vlogi Resiske. Leta 2016 je v sodelovanju z Berlinskim radiom Deutschlandradio Kultur posnela zgoščenko samospevov. Umetnica sodeluje tudi z RTV Slovenija, kjer je posnela pesmi Bartòka, Ravela, Straussa, Wolfa, Berga, Simonitija, Lipovška in Osterca. Letos je bila v sodelovanju ZKP RTV SLO izdana njena zgoščenka samospevov ElSoprano – Hrepenenje.

Za umetniške dosežke v letu 2017 ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta 2017 (Nachwuchskünstlerin des Jahres 2017).

Elvira Hasanagić je dobitnica nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana.

PIANISTKA ANDREJA KOSMAČ je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri S. Gadžijevu, M. Van den Hoeku na dunajskem Konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Snemala je za RTV Slovenija, italijanski RAI ter s flavtistom Matejem Zupanom izdala zgoščenko z deli C. Reineckerja. Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti (M. Robavs, P. Brodnik, B. Kozelj, M. Močnik Pirc, K. Konvalinka, M. Trček, M. Kobal, J. Vidic, K. Stražanac, M. Zupan, K. Šantl Zupan, T. Peterson, J. Balint, A. Oliva, J. Beaudiment, S. Vella, M. Larrieu, P. L. Graf). Igrala je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom M. Batič. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.