Koncert


Koncert samospevov: Elvira Hasanagić in Andreja Kosmač

18. september 2018, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


HUGO WOLF (1860–1903)
Mignon und der Harfner (Johann W. von Goethe)
Mignon: Kennst du das Land (Johann W. von Goethe)
Mignon I: Heiss mich nicht reden (Johann W. von Goethe)
Mignon II: Nur wer die Sehnsucht kennt (Johann W. von Goethe)
Mignon III: So lasst mich scheinen (Johann W. von Goethe)

SLAVKO OSTERC (1895–1941)
Zvečer (Josip Murn)
Ni te na vrtu več (Oton Župančič)
Uspavančica (Fran Žgur)
Slavec (Fran Žgur)
Japonski motiv (Anton Žužek)

HUGO WOLF (1860–1903)
Mörike Lieder (Eduard Mörike):
Begegnung, št. 8
Fußreise, št. 10
Lied vom Winde, št. 38
Nimmersatte Liebe, št. 9

RADO SIMONITI (1914–1981)
Samo en cvet (Karel Destovnik Kajuh)
Pomlad (Smiljan Samec)
Večerni hlad (Srečko Kosovel)
Jasnina (France Bevk)
Še veš (Karel Destovnik Kajuh)
Mesečina (Igo Gruden)
Ko mislim nate (Ivan Minatti)
Šepet vetra (Daša Kabalin-Vinodolski, Pavel Oblak)
Preveč je sreče (Karel Destovnik Kajuh)
Bosa pojdiva (Karel Destovnik Kajuh)
Ples v rdečem (Srečko Kosovel)

HUGO WOLF (1860–1903)
Mörike Lieder (Eduard Mörike):
Er ist’s, št. 6


SOPRANISTKA ELVIRA HASANAGIĆ je diplomirala in magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu ter na Gledališki akademiji August Everding v Münchnu v razredu prof. Edith Wiens, prof. Daphne Evangelatos in prof. Celine Dutilly. V Staatsoper unter den Linden v Berlinu je debutirala leta 2011 v vlogi Irine (P. Eötvös, Tri sestre). V Državnem gledališču am Gärtnerplatz v Münchnu, SNG Opera in balet Ljubljana, v Državnih gledališčih v Saarbrücknu, Kasslu in Schwerinu, v Gledališču Prinzregententheater v Münchnu, v Narodnem gledališču v Mannheimu, v Gledališču v Regensburgu, Gledališču Chemnitz ter Državni opereti Dresden pa so sledile vloge Violete (Verdi, La Traviata), Laure (Millöcker, Študent berač), Konstanze (Mozart, Beg iz Seraja), Beatrice di Tenda (Bellini, Beatrice di Tenda), Liu (Puccini, Turandot), Gretel (Humperdinck, Janko in Metka), Nanette (Verdi, Falstaff), Valencienne (Lehar, Vesela vdova), 4. dekle (Strauss, Elektra), Princeze (Šavli, Pastir), Suzane in Grofice Almavire (Mozart, Figarova svatba), Angele Didier (Lehar, Grof Luksemburški), Carice (Rimski Korsakov, Pravljica o carju Sultanu), Ovridike (Offenbach, Orfej v peklu).

V aktualni sezoni 2017/2018 bo debutirala v eni najprestižnejših opernih hiš Teatro Colon v Buenos Airesu in sicer v vlogi Irine (Eötvös, Tri sestre). Poleg tega bo debutirala tudi v Deutsche Oper Berlin, vrača pa se v Gledališče Chemnitz v vlogi Liu (Turandot) in v Državno opereto Dresden v vlogah Grofice Almavive, Carice ter Evrudike. V tej hiši bo tudi debutirala v vlogi Rosalinde v Straussovi opereti Netopir.

Sodelovala je z orkestri svetovnega slovesa kot so Orkester Bavarskega radia in Berlinska državna kapela, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Državnega gledališča am Gärtnerplatz iz Münchna, med dirigenti, s katerimi je sodelovala, pa so Ulf Schirmer, Julian Salemkour, James Conlon, George Petrou, Uroš Lajovic, Klaus Arp. Umetnica je sodelovala z režiserji kot so Rosamund Gilmore, Andreas Baesler, Oliver Tambosi, Robert Tannenbaum, Wolfgang Quetes in drugi.

Velika ljubezen do koncertnega petja jo je popeljala na odre odmevnih festivalov kot so Festival Ravinia v Chicagu, Heidelberška pomlad, Festival v portugalskem Estorilu, Festival Ljubljana ter na koncertne odre Slovenske filharmonije, Filharmonije am Gasteig v Münchnu in Filharmonije v Kölnu, kjer je med drugim izvajala tudi Straussove Štiri poslednje pesmi. To vokalno inštrumentalno delo je izvedla tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije jeseni 2016.

V sodelovanju z Bavarskim radiem in njihovim orkestrom je posnela opero skladatelja Simona Mayra La Lodoiska v vlogi Resiske, z Berlinskim radiem pa zgoščenko samospevov. Umetnica sodeluje tudi z RTV Slovenija, kjer je posnela pesmi Bartòka, Ravela, Straussa, Wolfa, Berga, Simonitija, Lipovška in Osterca. Jeseni 2017 bo v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija izdana zgoščenka s samospevi. V katedralah v Frankfurtu, Regensburgu in Münchnu poje pri izvedbah sakralnih del kot so Händlov oratorij Mesija, Mozartova Krönungsmesse, Dvořákova Stabat Mater, Rossinijeva Petite messe solenelle in Bachov Božični oratorij.

Za umetniške dosežke v letu 2017 ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta 2017. Elvira Hasanagić je dobitnica nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana.

PIANISTKA ANDREJA KOSMAČ je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na dunajskem Konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Snemala je za RTV Slovenija, italijanski RAI ter s flavtistom Matejem Zupanom izdala zgoščenko z deli C. Reineckerja. Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti (M. Robavs, P. Brodnik, B. Kozelj, M. Močnik Pirc, K. Konvalinka, M. Trček, M. Kobal, J. Vidic, K. Stražanac, M. Zupan, K. Šantl Zupan, T. Peterson, J. Balint, A. Oliva, J. Beaudiment, S. Vella, M. Larrieu, P. L. Graf). Igrala je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom M. Batič. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.