Koncertni ciklus Glasbene matice Ljubljana


Koncert samospevov ob slovenskem kulturnem prazniku

6. februar 2023, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


Rebeka Pregelj, sopran
Marko Erzar, bariton
Hana Žvagen, flavta / pikolo / altovska flavta
Viktorija Razdevšek, oboa / angleški rog
Kristina Klančar, rog
Neža Tovšak, klavir

Spored

ŽIGA ČOPI (2002)
Odpira širina (Lara Willewaldt) / prva izvedba

JERNEJ BEDEKOVIČ (1998)
Ko ugasne luč / To je svoboda (Helena Terbuc) / prva izvedba

VID OŽBOLT (2002)
Zunaj sneži (Srečko Kosovel)

LAN PODLETNIK AŠIČ (2002)
Moja pesem (Srečko Kosovel) / prva izvedba

MAJ BRINOVEC (2003)
Večerni spev (vokaliza) / prva izvedba

EVA OSTANEK (2000)
Ne bom (Feri Lainšček)
Špon in spid (Andrej Rozman Roza) / prva izvedba

VID OŽBOLT (2002)
Avgust (Srečko Kosovel) / prva izvedba

Predkoncertni pogovor s skladatelji ob 19.00 bo vodil Tomaž Gržeta. 

Cena vstopnice: 12,00 EUR
Cena vstopnice za dijake, študente in upokojence: 8,00 EUR
Brezplačni vstop za brezposelne.
Nakup vstopnic: eno uro pred koncertom na prizorišču.

Koncert je organiziran v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.
Koncertni ciklus samospevov Glasbene matice Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.


REBEKA PREGELJ zaključuje magistrski študij petja na Akademiji za glasbo UL v razredu Barbare Jernejčič Fürst. Uveljavlja se kot uspešna izvajalka različnih obdobij in stilov tako za področje opere kot za področje koncertnega petja in samospeva. Upodobila je naslovno vlogo v operi G. F. Händla Agrippina, vlogo Laurette (Puccini, Gianni Schicchi) in Paquette (Bernstein, Kandid) ter v koncertnih verzijah oper nastopila kot Susanna (Mozart, Figarova svatba), Rosina (Rossini, Seviljski brivec) in Micaëla (Bizet, Carmen). Je prejemnica številnih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih (TEMSIG, Lav Mirski, Seghizzi, Aegis Carminis…). Poleg opere se predano posveča tudi samospevu. Recitale samospevov je pripravila znotraj koncertnih ciklov Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Kulturnega doma Nova Gorica, Zavoda PerArtem in z njimi nastopila v Slovenski filharmoniji in Kazinski dvorani SNG Maribor. Za področje samospeva se je izpopolnjevala pri priznanih umetnikih kot so Hans Adolfsen, Nejc Lavrenčič, Martha Guth in Erica Switzer. Kot solistka je nastopila pri izvedbi Pergolesijevega dela Stabat Mater ter Bachovega Magnificata v D-duru. Uveljavlja se tudi kot interpretka sodobne glasbe. Poleg izvajanja svetovnega sodobnega repertoarja je sodelovala pri krstnih izvedbah del slovenskih skladateljev srednje in mlajše generacije kot so T. Svete, D. Močnik, B. Šaljić Podešva, T. Slakan itd. in pri izvedbah nekaj sodobnih oper. Z ansamblom Neofonía je izvedla virtuozno sodobno skladbo Voi(rex) skladatelja Philippa Lerouxa. Nastopila je na festivalih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem (Festival Ljubljana, Cortina incanta la mente, Altolivenzafestival, Kaiser Karl Festival, Kogojevi dnevi, Imago Sloveniae …). Sodelovala je z dirigenti kot so George Pehlivanian, Steven Loy, Simon Dvoršak, Egon Mihajlović, Nenad Firšt, Marjan Grdadolnik, Mojca Lavrenčič, Tilen Draksler. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Baročnim orkestrom Akademije za glasbo UL, Komornim godalnim orkestrom Cantabile, Celjskim godalnim orkestrom, Orkestrom Amadeo idr. Za svoje umetniške dosežke je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo UL ter nagrado Občine Šempeter – Vrtojba.

Baritonist MARKO ERZAR je magistriral petje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst. Izobraževal se je pri Matjažu Robavsu, Marcosu Finku, Ludovicu Tezieru, Tommiju Hakali in Valdisu Jansonsu. Leta 2016 je debitiral v Mozartovih operah kot Govornik in Papageno v Čarobni piščali, Don Juan v Don Juanu ter Figaro in Grof Almaviva v Figarovi svatbi. Nastopil je tudi kot Alvar v Galantnih muzah J. P. Rameauja, kot Gandalf v Hobitu D. Burryja, kot Prešeren v Juliji A. Makovaca, kot Voltaire/Pangloss/Martin v Kandidu L. Bernsteina, kot Klavdij v Händlovi Agrippini, kot Terorist v Menottijevi operi Deček, ki je prehitro rasel ter kot Frank v Straussovem Netopirju. Trenutno je član Zbora Slovenske filharmonije, redno pa kot zborist in solist sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, Zavodom PerArtem, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, Glasbeno matico Ljubljana in Glasbeno mladino Slovenije. Je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo UL in več nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

NEŽA TOVŠAK je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu Rubena Dalibaltayana. Svojo glasbeno pot je pričela na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju pri Manji Gošnik Vovk in jo nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Siavusha Gadjieva. Udeležila se je več državnih in mednarodnih tekmovanj, solistično in v duu ter prejela številna najvišja priznanja. Sodelovala je na izmenjavah dijakov iz Gradca in Maribora, nastopila na Klavirskih dnevih EPTE in opravila avdicijo za solistko na koncertu z orkestrom. V preteklem letu je sodelovala na koncertu zagrebške in ljubljanske akademije ter skupaj z mezzosopranistko Evo Koprivšek Petkovšek ter skladateljem Vidom Ožboltom prejela prvo nagrado na tekmovanju spevSLAM. Sodeluje v številni komornih zasedbah, s katerimi redno koncertira in snema. Izobraževala se je na različnih klavirskih seminarjih v Sloveniji in tujini pri priznanih profesorjih kot so Valery Piasetsky, Laszlo Baranyay, Oleg Marshev, Siavush Gadjiev, Konstantin Bogino, Ruben Dalibaltayan, Christian Tarla, Nikos Zafranas, Lovro Pogorelić, Djorde Milojković, Saša G. Donaldson in drugi.

HANA ŽVAGEN je študentka Akademije za glasbo UL v razredu Karoline Šantl-Zupan, pred tem pa se je izobraževala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Mateju Grahku in na Glasbeni šoli Škofja Loka zaključila pouk flavte ter klavirja. Je prejemnica najvišjih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih (zlato priznanje na TEMSIG leta 2022 in 2019; zlato priznanje na tekmovanju SVIREL leta 2018 in 2017; 3. nagrada na tekmovanju Sigulda v Latviji; prva nagrada v Požarevcu leta 2014). Leta 2016 je nastopila kot solistka z Godalnim orkestrom Glasbene šole Škofja Loka. Lani je z evropskim mladinskim orkestrom EYOA koncertirala v rokoko gledališču dvorca Schwetzingen in v Luisenparku. Sodelovala je tudi z inštitutom Abeceda, s katerim je na RTV Slovenija posnela novo kompozicijo skladatelja Jacka Herscowitza. Redno se izobražuje pri svetovno uveljavljenih flavtistih kot so Paolo Taballione, Martin Belič, Rachel Brown, Matthieu Gauci-Ancelin, Stefan Tomaschitz, Eyal Ein-Habar, Michel Bellavance, Wendy Vo Cong Tri in drugi.

VIKTORIJA RAZDEVŠEK študira oboo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu Haralda Hörtha. Glasbeno izobraževanje je začela pri Tanji Petrej v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju in ga nato nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje ter Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Mateja Šarca. Izpopolnjevala se je na več mojstrskih tečajih priznanih profesorjev kot so Paolo Pollastri, Claudia Casonato, Enrico Cossio, Evaristo Casonato, Thomas Indermühle, Spyros Kontos, Sanja Romič, Marta Rožanska, Jerome Guichard. Redno se udeležuje tekmovanj v Sloveniji in tujini (Hrvaška, Srbija, Makedonija, Velika Britanija), na katerih prejema visoka priznanja, med drugim zlato priznanje in prvo mesto na letošnjem tekmovanju TEMSIG. Kot solistka je sodelovala s Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje, Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Ulteria Ensamble idr. Kot substitutka redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom Cantabile, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, Pihalnim orkestrom Zarja Šoštanj, Simfoničnim orkestrom glasbene šole Celje, Simfoničnim orkestrom Slovenskega komornega glasbenega gledališča, SFK Symphony orchestra, Ambassade Orchester Wien, Synchron Stage Vienna, Webern Kammerphillharmonie, Ton.pendium Ensemble Wien idr. Leta 2017 je bila članica mednarodnega orkestra European spirit of youth orchestra (dir. Igor Coretti Kuret), leta 2021 pa je igrala v Styriarte Jugendorchestru na avstrijskem festivalu Styriarte (dir. Andres Orozco Estrada).

KRISTINA KLANČAR je študentka Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Boštjana Lipovška in honorarna sodelavka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Glasbeno pot je začela na Glasbeni šoli Trebnje, kjer je zaključila študij violine in roga, nato pa šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih prejema najvišja priznanja kot solistka in v komornih zasedbah. Izpopolnjevala se je pri znanih profesorjih kot so Szabolcs Zempleni, Markus Bruggeir, Niko Caracristi, Palma Szilagyi, Radovan Vlatkovič in Andrej Žust. Sodelovala je v študijskem orkestru Georga Pehlivaniana, v mednarodnem mladinskem orkestru ESYO, v ansamblu Et cetera. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Mladinskim pihalnim orkestrom.