Koncert


Koncert samospevov: Elvira Hasanagić, Aleksandra Pavlovič in Sanja Repše

25. junij 2022, ob 19:30
SNG Opera in balet Ljubljana


KONCERT SAMOSPEVOV
ob slovenskem kulturnem prazniku

Elvira Hasanagić, sopran
Aleksandra Pavlovič, klavir
Sanja Repše, violončelo

25. junij 2022, ob 19.30
SNG Opera in balet Ljubljana

 

Spored:

LUCIJAN MARIJA ŠKERJANC (1900–1973)
Pomladne noči (Su-tung-po / Otto Hauser / Pavel Karlin)
Večerna impresija (Igo Gruden)
Aleja sniva (France Zbašnik)
Pisma I. (Alojz Gradnik)
Pisma V. (Alojz Gradnik)

UROŠ KREK (1922–2008)
Pet ljudskih pesmi:
Trikraljevska (ljudska iz Rezije)
Štiri rožice (ljudska iz Rezije)
Ivek se je ženil (ljudska iz Medjimurja)
Bejži ftiček (ljudska iz Prekmurja)
Soldaška (ljudska iz Prekmurja)

JULES MASSENET (1842–1912)
Elegie / Elegija (Louis Gallet)

***

ANTONIN DVOŘAK (1841–1904)
Když mne stará matka zpívat, zpívat / Ko me je stara mati učila peti, op. 55, B. 104, št. 4 (iz cikla Ciganskih pesmi)

ANTON LAJOVIC (1878–1960)
Cveti, cveti rožica (August Harambašič / Cvetko Golar)
Tkalec (Oton Župančič)
Kaj bi le gledal /Robert Burns / Oton Župančič)
Mesec v izbi (Li Tai Po / Julius Bierbaum / Oton Župančič)

SERGIJ RAHMANINOV (1873–1943)
Vocalise / Vokaliza, op. 34, st. 14
Siren / Španski bezeg, op. 21., št. 5 (Ekaterina A. Beketova)
Zdes khorosho / Kako lepo je tu, op. 21, št. 7 (Glafira A. Galina)
Vessenie vody / Pomladne vode, op. 14, št. 11  (Fjodor I. Tjutčev)

VID OŽBOLT (2002)
Sila spomina (France Prešeren), krstna izvedba

Cena vstopnice: 16,00 in 12,00 EUR
Popusti: 10 % za upokojence, študente, dijake in abonente SNG Opera in balet Ljubljana

Informacije in rezervacije ter prodaja vstopnic: Blagajna SNG Opera in balet Ljubljana
Pon. – pet. od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00, sob. od 10.00 do 13.00 ter uro pred koncertom
T: 01/ 241 59 59, 241 59 60
M: 031 696 600
S: www.opera.si
E: blagajna@opera.si

Koprodukcija SNG Opera in balet Ljubljana ter Glasbena matica Ljubljana

Kulturno umetniški program Glasbene matice Ljubljana in SNG Opera in balet Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Mestna občina Ljubljana.


ELVIRA HASANAGIĆ je diplomirala in magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče ter na Gledališki akademiji August Everding v Münchnu. Nastopila je v Državni operi pod lipami (Berlin), Nemški operi (Berlin), v Gledališču Colon (Buenos Aires), gledališču Maggio Musicale (Fiorentino), Narodnem gledališču v Mannheimu, Državni oper v Münchnu, Saarbrücknu, Kasslu in Schwerinu, v SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Ustvarjala je pod taktirko dirigentov kot so Zubin Mehta, Ulf Schirmer, James Conlon, Julian Salemkour, Uroš Lajovic in Christian Schumann, v glavnih in naslovnih vlogah (Violetta Valery, Liu, Luisa Miller, Grofica Almaviva, Leonora/Trubadur, Rosalinde, Beatrice di Tenda, Konstanze in mnogih drugih). V sodelovanju z Bavarskim radiem in njegovim orkestrom je posnela opero Simona Mayra La Lodoiska v vlogi Resiske. Pri Deutschlandradio Kultur je izšla njena zgoščenka s samospevi Wolfa, Berga, Lajovica, Babića, Zajca, Prebande in Osterca. Založba ZKP RTV SLO pa je izdala zgoščenko samospevov ElSoprano – Hrepenenje. Za umetniške dosežke v letu 2017 je prejela naziv »Mlada umetnica« mesta Dresden in Nemškega društva za podporo opernih pevcev. Kot članica strokovnih žirij sodeluje na mednarodnih opernih in solopevskih tekmovanjih, vodi pa tudi solopevska izobraževanja.

ALEKSANDRA PAVLOVIČ je po zaključku šolanja pri Sijavušu Gadžijevu na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici študij klavirja nadaljevala na moskovskem Državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega, kjer je zaključila tudi podiplomski študij. Šolala se je pri najuglednejših profesorjih te ustanove: Levu Naumovu, Vladimirju Viardu in Andreju Dievu. V času študija se je udeleževala številnih tekmovanj in prejela več nagrad. Kot solistka, v komornih sestavih in kot korepetitorka uglednih solistov je koncertirala po Evropi ter gostovala na številnih domačih in tujih festivalih (Ljubljana, Piran, Nova Gorica, Videm idr.). Več let je poučevala na Glasbeni šoli Nova Gorica in v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel, v zadnjih letih pa deluje v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani. Aktivno se uveljavlja tudi kot predavateljica na različnih seminarjih (EPTA Slovenije, Mojstrski tečaj Leiria (Portugalska), Poletna šola Rogaška Slatina) in kot prevajalka strokovne literature (A. Boissier, Liszt pedagog; S. Isserlis, Kje je pristala Beethovnova obara?). Leta 2012 je pri založbi MKD Soglasje izšla njena zgoščenka z ruskim violončelistom Olegom Bugaevim.

Violončelistka SANJA REPŠE je po končanem šolanju v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani študirala na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi, kjer je leta 2004 diplomirala pri Igorju Gavrišu. Specializacijo je opravila na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Cirila Škerjanca, na Ecole Normale de Musique A. Cortot v Parizu pri Jeanu Barthu in na Scuola di musica Fiesole v Italiji pri Nataliji Gutman. Nastopa kot solistka z orkestrom, na solističnih recitalih in v komornih zasedbah s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v Glasbenem ateljeju Tartini in na mojstrskih tečajih, je pa tudi (so)avtorica didaktične literature (Prvi koraki za začetnike na violončelu; Končertini za violončelo in klavir).