Koncert


Koncert samospevov Mojca Bitenc, Domen Križaj, Andreja Kosmač

8. februar 2020, ob 19:30
SNG Opera in balet Ljubljana


Spored

Josip Michl (1879-1959)
Nezakonska mati (France Prešeren)

Davorin Jenko (1835-1914)
Strunam (France Prešeren)

Fran Serafin Vilhar (1852-1928)
Mornar (France Prešeren)

Fran Gerbič (1840-1917)
Kam (France Prešeren)

Benjamin Ipavec (1829-1909)
Menih (Marjan Pretko)
Ven v mrak in vihar (Lermontov, prevod Oton Župančič)
Če na poljane rosa pade (Josip Murn)
V spominsko knjigo (Vojeslav Molé)

Rado Simoniti (1914-1981)
Jasnina (France Bevk)
Uspavanka (Mile Klopčič)
Šepet vetra (Daša Kabalin-Vinodolski, prevod Pavle Oblak)
Večerni hlad (Srečko Kosovel)
Pomlad (Smiljan Samec)
Samo en cvet (Karel Destovnik Kajuh)
Ko mislim nate (Ivan Minatti)
Pod brajdo (Milan Janovski)

Anton Lajovic (1878-1960)
Cveti, cveti rožica (August Harambašić, prevod Cvetko Golar)
Mesec v izbi (Li Tai Po, prevod Oton Župančič)
Poljub (prevod Ivo Peruzzi)
Več ne šumi, rž!… (Koljcov, prevod Oton Župančič)

Lucijan Marija Škerjanc (1900-1973)
Pisma I (Alojz Gradnik)
Hrepenenje (Pavel Karlin)
Vizija (Pavel Karlin)
Jesenska pesem
Vsi so prihajali… (slovenska ljudska)
Meglica (slovenska ljudska)
Soča voda je šumela… (slovenska ljudska)
Žalost (slovenska ljudska)
Sva z lub`co na jarmak hodiva (slovenska ljudska)
Kje so tiste stezice (slovenska ljudska)

Marijan Lipovšek (1910-1995)
Moj očka so mi rekli  (slovenska ljudska)
Kaj b` jaz tebi dal (slovenska ljudska)
Nocoj pa, ah, nocoj (slovenska ljudska)


SOPRANISTKA MOJCA BITENC je z diplomo summa cum laude končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je končala tudi študij medicine. Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih pri Heleni Lazarski, Vlatki Oršanić, KS Brigitte Fassbaender in kot štipendistka isaOperaVienna pri KS Eddi Moser na Dunaju. Kot solistka je sodelovala z različnimi orkestri in zbori (Dunajski simfoniki, zbor in orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester Budimpeštanske opere,  orkester Krakowske opere …). Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter nekaj nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih (Osijek, Reka, Nowy Sacz, Salzburg, Deutschlandsberg). V slovenskih opernih gledališčih se je predstavila z vlogami Papagene (W. A. Mozart, Čarobna piščal), Evridike (C. W. Gluck, Orfej in Evridika), Liu (G. Puccini, Turandot), Ksenije (V. Parma, Ksenija), Donne Anne (W. A. Mozart, Don Giovanni), Antonie (J. Offenbach, Hoffmannove pripovedke), Violette Valery (G. Verdi, La Traviata) ter Marinke (B. Smetana, Prodana nevesta). Na poletnem festivalu Zomeropera v Alden Biesnu (Belgija) je nastopila v vlogi Tatjane (P. I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin), na poletnem festivalu v Bregenzu (Avstija) je poleti 2017 interpretirala grofico Almavivo v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2018 pa je tam z vlogo Michaële (G. Bizet, Carmen) nastopila na slovitem odru na jezeru.

BARITONIST DOMEN KRIŽAJ je član opernega ansambla gledališča v Baslu, kjer je doslej nastopil v vlogah Marcella (La Boheme), Neda Keena (Peter Grimes), Hoëla (Le vin herbe), barona Douphola (La Traviata), Orestovega negovalca (Elektra), Alberta (Göldkafer), Sama (Trouble in Tahiti), Sharplessa (Madame Butterfly), cesarja Overalla (Der Kaiser von Atlantis), Cold genija (King Arthur) in Medecina (Pelleas et Melisande). Na ljubljanski univerzi je zaključil študij solopetja in medicine. V letih 2013 in 2016 je na Akademiji za glasbo prejel Prešernovo nagrado, sicer pa je tudi prejemnik številnih drugih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Dunaj, Udine, Nowy Sadz, Beograd, Reka). Leta 2013 je sodeloval v programu »Young singers project« v okviru Salzburških slavnostnih igrah. Tri leta zatem je gostoval na poletnem festivalu »Zomeropera« v Belgiji, kjer je upodobil naslovno vlogo v Čajkovskovi operi Jevgenij Onjegin, v reškem gledališču pa Alberta v Massenejevi operi Werther. Domen Križaj je sodeloval z mnogimi tujimi in domačimi orkestri, med drugim tudi z orkestrom Dunajske filharmonije. Sodeloval je z dirigenti kot so A. Pappano, M. Honeck, T. Guschlbauer, E. Spanjaard, E. Delamboye, M. Letonja, S. Dvoršak. Izpopolnjeval se je pri priznanih pevskih pedagogih in umetnikih, med drugim H. Lazarska, T. Hampson, H. Deutsch, A. Murray, K. Hanser.

Pianistka ANDREJA KOSMAČ je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri Sijavušu Gadžijevu, Martynu Van den Hoeku na Dunajskem konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri Jacobu Lateinerju, Leonidu Brumbergu, Sandorju Falvaiu, Vardu Rumessenu in Olegu Maisenbergu. Že med študijem je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Snemala je za RTV Slovenija, italijanski RAI ter s flavtistom Matejem Zupanom izdala zgoščenko z deli Carla Reineckerja. Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ Ljubljana, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti (Matjaž Robavs, Pia Brodnik, Barbara Kozelj, Marta Močnik Pirc, Katja Konvalinka, Marjan Trček, Marko Kobal, Jože Vidic, Krešimir Stražanac, Matej Zupan, Karolina Šantl Zupan, Trygve Peterson, Janos Balint, Andrea Oliva, Julien Beaudiment, Salvatore Vella, Maxence Larrieu, Peter-Lukas Graf). Igrala je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom Martine Batič. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki.  Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.


Cena vstopnice: 16,00 in 12,00 EUR
Popusti: 10 % za upokojence, študente, dijake in abonente SNG Opera in balet Ljubljana
Informacije in rezervacije ter prodaja vstopnic:
Blagajna SNG Opera in balet Ljubljana
Pon. – pet. od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00, sob. od 10.00 do 13.00 ter uro pred koncertom
T: 01/ 241 59 59, 241 59 60
M: 031 696 600
S: www.opera.si