Koncert


Koncert samospevov: Paula Sophie Bohnet in Philipp Kranjc

1. marec 2022, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


Paula Sophie Bohnet, sopran
Philipp Kranjc, bas
Hedayet Jonas Djeddikar, klavir

 

Spored

HUGO WOLF (1860-1903)

Italienisches Liederbuch / Italijanska pesmarica
Wie soll ich fröhlich sein / Kako naj bi bila vesela
Was für ein Lied soll dir gesungen werden / Kakšno pesem naj ti zapojem
Du sagst mir, daß ich keine Fürstin sei / Praviš mi, da nisem nikakršna vladarka
Laß sie nur geh’n, die so die Stolze spielt / Le pusti ji oditi
Schweig‘ einmal still / Tak molči že enkrat
O wüßtest du, wie viel ich deinetwegen / O, ko bi vedela
Mein Liebster hat zu Tische mich geladen / Moj ljubi poje
Schon streckt‘ ich aus im Bett die müden Glieder / Že stegnil sem s postelje
Ich esse nun mein Brot nicht trocken mehr / Zdaj ne jem več suhega kruha
Benedeit die sel‘ge Mutter / Blagoslovljena, mati blažena
Wenn du, mein Liebster, steigst zum Himmel auf / Ko vzpneš se, moj ljubi
Sterb‘ ich, so hüllt in Blumen meine Glieder / Če umrem, zagrnite s s cvetjem
Gesegnet sei das Grün / Blagoslovljen naj bo
Nicht länger kann ich singen / Ne morem več peti
Wohl kenn‘ ich Euern Stand / Dobro mi je znan vaš stan
Heut‘ Nacht erhob ich mich / Nocoj sem vstal opolnoči
Verschling‘ der Abgrund meines Liebsten Hütte / Naj brezno pogoltne
Wie viele Zeit verlor ich, dich zu lieben / Koliko časa sem izgubil
Ich hab‘ in Penna einen Liebsten wohnen / V Penni imam

DAVORIN JENKO (1835-1914)

Na tujih tleh

ALOJZIJ GERŽINIČ (1915-2008)

Pomladna radost

JOSIP PAVČIČ (1870-1949)

Dedek samonog

EMIL ADAMIČ (1877-1936)

Trobentice

FRANZ SCHUBERT (1797-1828)

Im Frühling

HUGO WOLF

Er ist´s

FRAN GERBIČ (1840-1917)

Kam?
Pojdem na prejo
V noči

ANTON NAGELE (1911-1992)

Ti si ur’ce zamudila


Paula Sophie Bohnet je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu. Magistrski študij je nadaljevala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu na področju samospeva in oratorija, kasneje pa ga nadgradila še s študijem dvospeva. Na mojstrskih tečajih pod vodstvom uveljavljenih umetnikov kot so Helmut Deutsch, Christiane Iven, Burkhard Kehring in Axel Bauni je dodatno poglobila svoja umetniška znanja. Bohnetova je debitirala leta 2013 kot Barbarina v Mozartovi Figarovi svatbi. Od takrat je poustvarila več opernih vlog, kot je Pamina v Čarobni piščali ali Gretel v Humperdinckovi priredbi Wagnerjevega Letečega Holandca za otroke. Kot koncertna pevka je nastopila v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. Bohnetova je bila prejemnica prestižne štipendije Giovanni Omodeo, nagrajena pa je bila tudi z več nagradami, med drugim je prejela nagrado avstrijskega ministrstva za izobraževanje za magistrsko nalogo.

 

Philipp Kranjc je študiral na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu pri Thomasu Heyerju, na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pa samospev ter oratorij pri Berndu Valentinu in Wolfgangu Holzmairju. Za magistrski študij, v okviru katerega se je posebej posvetil slovenskemu samospevu, je prejel nagrado Lilli-Lehmann. V sezoni 2018/2019 je postal član opernega studia v Deželnem gledališču Linz, kjer je med drugim poustvaril vlogo Colatina v Brittnovi operi Posilstvo Lukrecije, Geronima v Cimarosovem Tajnem zakonu, Orestovega skrbnika v Straussovi Elektri in Krmarja v Wagnerjevi operi Tristan in Izolda. Pel je tudi več vodilnih vlog kot sta Figaro in Antonio v Figarovi svatbi, Masetto v Don Giovanniju, Don Cassandro v Lažni preproščini in Sarastro v Čarobni piščali. Od leta 2020/2021 je Kranjc član opernega studia NRW (Nordrhein-Westfalen) in redno nastopa v dortmundski operi, gledališču Aalto v Essnu, MiR v Gelsenkirchnu in wuppertalski operi. Posveča se tudi koncertnemu petju. Kot član baročne pevske skupine v Mainzu je sodeloval in nastopal z Andreasom Schollom, Konradom Junghändlom, Alfredom Bernardinijem in Baročni orkester Evropske unije. S pevskimi recitali se je predstavil na ljubljanskem festivalu, na baročnem festivalu v Valetti, festivalu AMUZ v Antwerpnu, na londonskem festivalu St. John’s Smith Square, v münchenskem kulturnem centru Gasteig, v Wolfovem ciklu v Slovenj Gradcu in v Bechsteinovi hiši v Frankfurtu.

 

Hedayet Jonas Djeddikar se umetniško osredotoča na izvajanje samospeva, posebno zanimanje pa goji do manj znanega repertoarja. Nastopil je na koncertih in festivalih Styriarte v Gradcu, Rheingau v Oestrich-Winkel (Nemčij) in Menuhin festival v Gstaadu (Švica). Poleg tega je uradni spremljevalec na ARD glasbenem tekmovanju in Brahmsovem tekmovanju v Porečah (Avstrija). Njegovi učitelji so bili med drugim Charles Spencer, Rose Marie Zartner, Hartmul Höll, Eugen Wangler in Helmut Deutsch. Snemal je za različne nemške in avstrijske radijske postaje. Pri založbi Naxos je izšla celota posnetkov pesmi Clare Schumann, ki jih je odigral na skladateljičinem klavirju. Vrsta skladb so objavile druge založbe, večkrat v obliki premiernih posnetkov. Hedayet Jonas Djeddikar poučuje na glasbeni akademiji v Frankfurtu in Düsseldorfu, ter vodi mojstrske tečaje v Evropi, na Kitajskem in Japonskem.