Koncert za otroke


Kraljestvo glasbe

4. april 2020, ob 11:00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
5,00 EUR


Avtorica glasbe in besedila: TADEJA VULC
Režija: Eva Hribernik
Dirigent: Slaven Kulenović

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
& člani Orkestra Slovenske filharmonije

Koprodukcija Glasbene matice Ljubljana in Slovenske filharmonije.

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega.

Predstava je primerna za otroke od 7. leta starosti dalje.


Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tatjana Dolenc Marinšek. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

SKLADATELJICA TADEJA VULC je svoje glasbeno izobraževanje pričela v Radljah ob Dravi in ga nato nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Želja po ustvarjanju jo je usmerila v študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Urošu Rojku, nato pa na Visoko šolo za glasbo na Dunaj, kjer je izpopolnjevala svoje znanje kompozicije pri skladatelju Michaelu Jarrellu. Že v času študija je prejela številne nagrade: 1. nagrado na natečaju Pogled kulture, 4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri, 2. nagrado natečaja Ministrstva za kulturo RS, 1. nagrado na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske skladbe Če bi jaz bila fčelica in zanjo tudi nagrado občinstva. Njene skladbe redno izvajajo na domačih koncertnih odrih kot tudi v tujini. Veliko piše za otroke (Gal v galeriji, Pisani svet orkestra, Kraljestvo glasbe, itd.). Od leta 1995 se aktivno ukvarja z zborovodstvom. Vodila je že različne zbore in zasedbe, s katerimi je izvajala projekte doma in v tujini, ter prejela številne nagrade in priznanja za izvedbe in izbor programa, med drugim tudi Zlato plaketo na tekmovanju Naša pesem 2014 v Mariboru. Kot dirigentka je sodelovala z mnogimi priznanimi glasbeniki. Tadeja Vulc je docentka na oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

DIRIGENT SLAVEN KULENOVIĆ je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej zaključil študij klavirja v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, leta 2009 pa še dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka. Izpopolnjeval se je tudi na številnih dirigentskih mojstrskih tečajih in poletnih šolah. Je umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, prav tako vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunce dosedanjega umetniškega udejstvovanja velja omeniti dve zelo odmevni gostovanji s Simfoničnim orkestrom KGBL v BiH in Nemčiji ter dirigentski nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2015. Je profesor klavirja in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.