Pevska delavnica


Pevska delavnica z Diegom Barriosom Rossom

Od 9. maja 2017 do 25. maja 2017


Splošni podatki:
Avtor delavnice: Diego Barrios Ross
Začetek: 9. 5. 2017
Zaključek: 25. 5. 2017
Urnik: Torek, 18.00–19.30 in petek, 18.30–20.00           Lokacija: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Število terminov: 12 pedagoških ur (45 minut)
Cena: 60 EUR
Število udeležencev: od 8 do 12

  • Prijava: preko e-prijavnice na glasbenamatica.si ali neposredno na info@glasbenamatica.si
  • Rok prijave: 30. 4. 2017
  • Število mest je omejeno. Sprejeli bomo največ 12 pevcev po vrstnem redu prispelih prijav.
  • Kotizacija se plača pred pričetkom delavnice na podlagi računa, ki ga izstavi Glasbena matica.


Predstavitev programa:
Petje sestavljajo različni elementi: dihanje, kontrola mišic, ki sodelujejo pri tvorbi glasu, vokalna tehnika, fizična in psihična dispozicija.

Delavnica se začne z ugotavljanjem pravilnega položaja telesa pri petju in z učenjem dihanja s prepono. Naslednja pomembna stopnja so vaje vokalne tehnike, ki razvijejo mišice grla, odkrijejo rezonatorje telesa in izboljšajo tvorbo tona. Delali bomo tudi na repertoarju, kjer bomo, poleg pridobljenega tehničnega znanja, dodali še interpretacijo in odrski nastop.

Delavnica ponuja model treninga pevca s celovitim pristopom do te umetnosti. Petje je več razsežnostna umetnost, pri kateri sodeluje več nivojev ustvarjalnosti in zavesti. Večino časa bodo učenci posvetili tehniki, kar je osnovni pogoj za pevčev vokalni razvoj. Cilj delavnice je pridobiti tudi znanja na drugih področjih, ki pomembno sooblikujejo pevsko izkušnjo: odrska pojavnost, samopodoba, ustvarjalnost s pozitivnim pristopom, sproščenost, osredotočenost in osebno izražanje.


Ciljna skupina:
Delavnica je namenjena vsem pevcem, solistom ali zboristom, ki želijo raziskovati osnovne elemente petja. Nudi možnost za sodelovanje pevcev vseh generacij.

Avtor delavnice:
Diego Barrios Ross je študiral komunikologijo na Univerzi Andres Bello in gledališko umetnost v Centru za odrske umetnosti v Caracasu (Venezuela). Več let je posvetil tudi študiju klasičnega baleta in sodobnih plesov. V različnih predstavah je nastopal kot igralec, pevec in koreograf. Sočasno je študiral operno petje pri sopraniski Janice Williams in razvil tenorski in kontratenorski obseg ter si ustvaril širok pevski repertoar.

V Sloveniji je prvič nastopil leta 1994 in leto kasneje začel sodelovanje z Mladinskem gledališčem. Igral je v predstavah Mesto, kjer nisem bil, Tirza, Kdo se boji Tennesse Williamsa, idr. Temu je sledilo sodelovanje s SNG Drama Ljubljana, kjer je igral v predstavi Slavec in vrtnica. V okviru gostovanja Mladinskega gledališča je imel različne delavnice v Čilu, Kolumbiji, Venezueli in Španiji. S skupino Paramundus je nastopil v glasbeni predstavi Beatlesgeist. Aktualni projekt je ulična predstava Lirični utrinki v mestu v produkciji skupine Bunker. Ima že več kot sto ponovitev in je gostovala na ulicah belgijskih, nemških, madžarskih in nizozemskih mest.

Diego Barrios Ross je leta 2000 zaključil študij Operne šole na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Alexandru Brownu, nato pa se je izpopolnjeval pri prof. Vlatki Oršanić. Posveča se več glasbenim zvrstem: klasični, sakralni in jazz glasbi. Deluje tudi kot uspešen pevski pedagog.