Koncert


Pevski obeti

7. oktober 2021, ob 19:30
Ljubljana, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca


Nastopajoči:

Polona Plaznik, sopran

Sabina Gruden, mezzosopran

Angelika Lajh, klavir

Jan Pušnik, klavir

 

Vstop prost!

 

Spored:

Richard Strauss (1864–1949)

Mädchenblumen, op. 22 (Felix Ludwig Julius Dahn):
Kornblumen, št. 1
Mohnblumen, št. 2
Epheu, št. 3
Wasserrose, št. 4
Morgen!, op. 27, št. 4 (John Henry Mackay)
Breit über mein Haupt, op. 19, št. 2 (Adolf Friedrich, graf von Schack)

Josip Ipavec (1873–1921)

Pomladna noč (Lothar von Niebauer)
Zingara (anonymus, prepesnik Igor Grdina)

Zorko Prelovec (1887–1939)

Tožba (Engelbert Gangl)

Jurij Flajšman (1818–1874)

Sanje (anonymus)

***

Tom Kobe (1988)

Rada imam ananas
Pomladni zvoki (Janez Menart)

William Bolcom (1938)

Cabaret Songs (Arnold Weinstein):
Waitin
The Actor
George
Song of Black Max (as told by the de Kooning boys)
Amor

Kurt Weill (1900–1950)

Youkali (Roger Fernay)
Je ne t’aime pas (Maurice Magre)


Sopranistka Polona Plaznik je svojo glasbeno pot začela leta 2004 na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje z igranjem violončela, kjer je opravila nižjo glasbeno šolo. Že takrat je kazala veliko zanimanje za petje, zato je šolanje nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje, smer petje, najprej pri Dušanki Simonović in nato pri Janku Potočniku. Program je uspešno zaključila leta 2015. Po končani srednji stopnji se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je zaključila magistrski študij petja pri Matjažu Robavsu. Svoja glasbena obzorja si je širila tudi z igranjem orgel na glasbeni šoli v Velenju. Na tekmovanju TEMSIG je leta 2016 osvojila srebrno priznanje, leta 2019 pa srebrno priznanje in 3. nagrado. V letu 2018 je na Mednarodnem pevskem tekmovanju v Mariboru osvojila zlato priznanje in 2. nagrado, leta 2021 pa zlato priznanje in 1. nagrado. Kot solistka je nastopila ob spremljavi Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Ljubljana, Simfoničnega orkestra SNG Maribor in Simfoničnega orkestra SNG opera in balet Ljubljana. Predstavila se je z vlogo Ane Jelovšek v slovenski operi Julija skladatelja Aleša Makovca, nastopila je tudi v slovenski operi Deklica z vžigalicami skladateljice Tine Mauko. Magistrirala je z vlogo Kunigunde iz operete Kandid skladatelja Leonarda Bernsteina. Trenutno je zaposlena v Zboru Slovenske filharmonije. V letih šolanja se je udeležila seminarjev priznanih profesorjev petja (Matjaž Robavs, Vlatka Oršanić, Charlotte Lehmann, Martha Guth, Martina Gojčeta-Silić, Hans Adolfsen).

Mezzosopranistka Sabina Gruden je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Barbari Jernejčič Fürst. Kot solistka je sodelovala pri izvedbah sakralnih skladb skladb Missa in tempori belli (Haydn), Petite messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Pergolesi), Janezov pasijon (Bach), Te Deum (Bruckner). V operah je poustvarila več vlog: Julijana (Makovac, Julija), Tretja dama (Mozart, Čarobna piščal), Teodora (Kobe, Pod svobodnim soncem), Mrs. Grose (Britten, Obrat vijaka), Lenora (Kobe, Lenora), Ana Pavlovna (Coryell, Vojna in mir), Čarovnica (Šavli, Pastir), Tretja prikazen (Verdi, Macbeth) in vlogo v mini operi Padli Dominika Steklase. Nastopila je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom HNK Osijek, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik in Simfoničnim orkestrom iz Suzhouja (Kitajska). Kot solistka se je predstavila na koncertih Akademije za glasbo v Ljubljani, Glasbene mladine Ljubljanske in zavoda PerArtem. Leta 2014 je na mednarodnem tekmovanju Bruna Špiler v Črni gori prejela zlato priznanje, leta 2016 prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Leto kasneje se je udeležila mednarodnega festivala za mlade operne pevce na Kitajskem iSing! Od leta 2018 poje v opernem zboru SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg opere ji je v veliko veselje izvajanje kabaretnih pesmi, ki ji predstavljajo vez med zabavnejšo in resnejšo glasbo.

Angelika Lajh je glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju, kjer je obiskovala pouk klavirja in baleta. V razredu Toma Hajška je končala osem razredov klavirja in uspešno opravila sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer jo je v poglobljen glasbeni svet klavirja nadaljnja štiri leta popeljala Lidija Maletič. V času srednje šole se je začela ukvarjati tudi s komponiranjem, njena dela pa so bila izvajana na Večeru mladih komponistov Konservatorija Maribor.  Po uspešno opravljeni maturi leta 2016 se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena umetnost – klavir, kjer je leta 2019 diplomirala v razredu Aleksandra Serdarja, ter pri njem nadaljevala magistrski študij inštrumentalno-pevske pedagogike (smer klavir), ki ga je pred kratkim tudi uspešno dokončala. V času študija se je udeleževala seminarjev priznanih profesorjev ter igranje klavirja uspešno preizkušala na mednarodnih tekmovanjih v kategoriji solo, klavirski duo ter komorna igra. Kot solistka je leta 2016 v sklopu Klasinčevih nagrad Konservatorija Maribor nastopila z godalnim orkestrom Konservatorija Maribor. Je amaterska pevka, kot korepetitorka redno sodeluje z različnimi glasbeniki in skupinami, svojo ljubezen do glasbe pa zelo rada prenaša na naslednje generacije kot učiteljica klavirja.

Jan Pušnik se je na glasbenem področju začel izobraževati v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, nato je šolanje nadaljeval na Umetniški gimnaziji v Velenju. Njegovi profesorji na osnovni in srednji stopnji so bili Matjaž Železnik, Jelka Hrovat in Sanja Mlinar Marin. Svoj študij klavirja je nadaljeval pri Hinku Haasu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2019/2020 se je izobraževal kot študent ERASMUS+ izmenjave v Krakowu na Poljskem pri Marianu Sobuli. Sedaj svoj študij nadaljuje pod mentorstvom Dubravke Tomšič Srebotnjak. Dodatno se je udeležil tudi mnogih mojstrskih tečajev pri priznanih profesorjih. V srednji šoli je sodeloval pri mnogih orkestrih. Igral je tudi v različnih komornih zasedbah. Kot solist je nastopil s kar nekaj pihalnimi orkestri. Udeležil se je tudi več mednarodnih in državnih tekmovanj v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Poljskem. Na Mednarodnem tekmovanju »Tomaž Holmar« 2017 je bil prvi v svoji kategoriji in osvojil 2. nagrado. S komorno skupino Quartet Four Characters je osvojil zlato plaketo in 1. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG 2018. Kot solist je izvedel Griegov klavirski koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji. Za to izvedbo je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.