Seminar


Seminar z dirigentom Paulom van Nevlom

Od 22. februarja 2019 do 23. februarja 2019
Ljubljana, Slovenska cesta 23, Kulturni center Schellenburg


Termin seminarja: 22. in 23. februar 2019, od 13.00 do 16.00

Kraj: Ljubljana, Slovenska cesta 23, Kulturni center Schellenburg

Kotizacija: 50 EUR; za študente 40 €

 

PAUL VAN NEVEL (1946), flamski dirigent, muzikolog in umetnostni zgodovinar je svetovna avtoriteta na področju poustvarjanja srednjeveške flamske polifonije in evropske renesanse. Njegove navdihujoče in izvirne izvedbe izhajajo iz rokopisov in zapisov ustvarjalcev, primarne vire pa obravnava z interdisciplinarno metodo.

Za nas Slovence je še posebej razveseljivo, da je med njegovimi izbranimi programi zaživela tudi glasba Iacobusa Gallusa, ki ga je poimenoval slovenski Lassus. Izbor Gallusovih motetov iz zbirke Opus Musicum in Missa Super Sancta Maria je zaživel tudi na zgoščenki z njegovim Huelgas Ensemble.

Z vokalnim ansamblom Huelgas Ensemble, ustanovljen je bil 1971. leta, je Paul van Nevel nadgradil svoj raziskovalni in glasbeni študij na znameniti Scholi Basiliensis v Švici. Z imenom ansambla je opozoril na slavni rokopis iz cistercijanskega samostana Las Huelgas v Španiji, kjer je kot izjemno nadarjen mlad glasbenik dobil dovoljenje za študij dragocenih srednjeveških rokopisov. Bil je pionir in kmalu je postal tudi vodilni interpret evropske polifonije od 12. do 16. stoletja. S posebno ljubeznijo se je posvetil flamski polifoniji, še posebej rad je izbiral manj znana dela glasbene literature.

Paul van Nevel je bil gostujoči predavatelj na Sweelinckovem konservatoriju za glasbo v Amsterdamu, Visoki šoli za glasbo v Hanovru in Inštitutu za staro glasbo v Ženevi.

Že več kot trideset let je stalni gostujoči dirigent Nizozemskega komornega zbora. Med njegovimi številnimi znanstvenimi zapisi sta tudi monografiji o skladatelju Johannesu Ciconiji in knjiga o Nicolasu Gombertu, posebno pozornost pa je vzbudila tudi razprava o značilnostih in izročilu krajine Flamske, ki je vplivala na franko-flamsko polifonijo.

Paul van Nevel je dobitnik številnih nagrad in priznanj, njegovi posnetki so dobili laskava priznanja in odmev v strokovni javnosti povsod po svetu.

Na Glasbeni matici nam je v čast in veselje, da se je izjemni umetnik odzval vabilu in je pripravljen svoje široko znanje deliti tako z uveljavljenimi umetniki, profesorji glasbe in petja, zborovodji, študenti glasbe in muzikologije ter širšo zainteresirano glasbeno javnostjo.

Na seminarju bo predstavil svojo metodo dela, opozoril na bistvena vprašanja interpretacije srednjeveške ter renesančne glasbe ter konkretno na izbranih glasbenih primerih vodil izvedbo del. Na delavnici bosta sodelovala Ingenium Ensemble in Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z izborom Gallusovih del.

Kako čarobno zveni Gallus pod vodstvom Paula van Nevla v interpretaciji Huelgas Ensemble se lahko prepričate sami. Posnetek je nastal na festivalu stare glasbe v Utrechtu 30. 8. 2014.: https://www.youtube.com/watch?v=0RfZx1sX_oA


DEMONSTRACIJSKA SESTAVA:

KOMORNI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI je nastal iz želje in potrebe po kakovostni zborovski zasedbi, ki lahko posega po zahtevnejši literaturi in dosega višjo poustvarjalno raven od običajnih šolskih zborov. Vodi ga dirigent doc. Sebastjan Vrhovnik. Sestav združuje študente različnih smeri: bodoče glasbene pedagoge, pianiste, organiste, skladatelje, dirigente, kitariste in cerkvene glasbenike ter redno nastopa ob različnih priložnostih, kot so mednarodni simpoziji v organizaciji Akademije za glasbo in v okviru koncertnega abonmaja Akademije za glasbo. Predstavil se je na različnih glasbenih festivalih (Mednarodni mladinski pevski festival Celje, Musica Danubiana, Festival Bled, Fränkische Musiktage …) ter premierno izvedel več skladb slovenskih skladateljev, med katerimi so tako uveljavljeni kot mlajši avtorji (Marko Mihevc, Maks Strmčnik, Ivan Florjanc, Črt Sojar Voglar, Tomaž Svete, Ambrož Čopi, Tilen Slakan, Matej Kastelic …). Aprila 2018 se je Komorni zbor Akademije za glasbo udeležil 25. državnega tekmovanja Naša pesem Maribor, kjer je prejel zlato plaketo in zasedel absolutno 2. mesto, prejel priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi ter priznanje zborovodji za najboljšo izbiro sporeda.

Program za seminar:
Jacobus Handl – Gallus
Opus musicum 3/29: Planxit David rex Absalon
Opus musicum 1/65: Media vita in morte sumus

INGENIUM ENSEMBLE  je mednarodno priznana in nagrajena slovenska pevska zasedba, ki se poleg izvajanja klasične zborovske glasbe posveča tudi sodobnim stvaritvam. Skupina se najpogosteje predstavlja v okviru tujih glasbenih festivalov, kjer ponosno zastopa bogato slovensko zborovsko izročilo. Med najpomembnejše dosežke šteje uspehe na zborovskih tekmovanjih v Leipzigu, Arezzu in Tolosi, kjer so leta 2014 poleg zmage v obeh kategorijah za vokalne skupine prejeli tudi nagrado občinstva. Za svoje mednarodne dosežke je zasedba leta 2015 prejela zlati znak Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Program za seminar:
Jacobus Handl – Gallus
Opus Musicum, 2. knjiga, De passione Domini nostri Jesu Christi –IX. Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Johannem, Quattuor vocum, ad aequales, quinta vox ad placitum

Organizator seminarja:
Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
www.glasbenamatica.si
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in  051 359 313

Zahvaljujemo se Muzikološkemu inštitutu ZRC SAZU za brezplačni dostop do zbirk Gallusovih skladb.

S prijavo se udeleženec oz. javni zavod zavezuje, da bo poravnal kotizacijo po prejemu računa.