Pevski zbori


Mladinski zbor

OTROŠKE OPERNE PRODUKCIJE GLASBENE MATICE

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodi zborovodkinja Irma Močnik. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnih glasbeno-scenskih projektih.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma.

Za razliko od preteklih letih, ko smo izvedli operi starejših avtorjev Pavla Šivica (Kaznovana radovednost) in Hansa Krase (Brundibar), smo lani izbrali mladinsko opero sodobnega skladatelja Deana Burrya Hobit. Tokrat pa smo se z dvema uveljavljenima slovenskima ustvarjalcema pisateljem Milanom Deklevo in skladateljem Damijanom Močnikom dogovorili za naročilo nove mladinske opere.

 


KRATKA VSEBINA OPERE
Zgodba dveh najstnikov, Vesne in Tarika, ki izhajata iz različnih kultur in se srečata, ko Tarik zapusti domovino in se kot begunec naseli v Vesninem kraju. Znajdeta se v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih, ki nihajo med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, med sprejemanjem in zavračanjem. Vesna v Tariku prepozna več kot le begunca. Zanjo je to prijeten fant, ki je drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja. Tarik obuja spomine na sončen in z omamnimi vonji prepojeni Orient. Ko se med prebivalci pojavijo nesoglasja o prisotnosti beguncev v njihovem kraju, se Vesna odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani.

Opera odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se v zadnjih letih sooča Evropa. Na nobeno od kompleksnih družbenih tem pa ne ponuja ozkih odgovorov, temveč kot umetniško delo spodbuja k razmišljanju in poskuša predvsem mlajše občinstvo senzibilizirati za vprašanja kulturne raznolikosti, lastne kulturne in jezikovne identitete, spoštovanje človekovega dostojanstva in čuta za humanost.

SKLADATELJ O OPERI
Nosilca zgodbe sta fant in dekle, pomembno vlogo ima zbor, ki nastopa v različnih vlogah javnega mnenja – zagovornika in tožnika. Dialogi ostajajo na ravni nerealnosti, ni konkretnih časovnih in krajevnih ter narodnostnih opredelitev. Glasba podpira glavno idejo – srečanje dveh kultur, njuno različnost in možnost mirnega in oplajajočega sobivanja in je polna vsebinskih, zvočnih in karakternih kontrapunktov, kar ustvarja organsko večplastnost. Vsebina se zvočno nadgrajuje z nalaganjem in sozvenenjem raznovrstnih glasbenih ploskev, ki lahko živijo vsaka svoje življenje, a so medsebojno tudi povezane in prepričljivo slikajo doživljanje na eni strani različnih kultur in na drugi strani današnjega globaliziranega sveta.


Intervju s skladateljem Damijanom Močnikom

VŠEČ SI MI (opera za mlade)

Polscenska postavitev

Od 6. decembra 2018 do 14. januarja 2019
Ljubljana, Cankarjev dom, Linhartova dvorana

Avtor glasbe: DAMIJAN MOČNIK
Avtor libreta: MILAN DEKLEVA

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Slovenski tolkalni projekt (SToP)
Študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana

Režija: NANA MILČINSKI
Dirigent: DAMIJAN MOČNIK
Zborovodkinja: Irma Močnik
Profesorica petja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Mateja Jerebic
Scenograf in kostumograf: Jaro Ješe

Koproducenta:
Glasbena matica Ljubljana in Cankarjev dom

V sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in Umetniško gimnazijo Ljubljana, ZRC SAZU, Zavodom BOB in Zavodom Morpheus.

Predstava je primerna za učence tretje triade in dijake.

Premiera: 6. 12. 2018, 18.00
Ponovitve: 7. 12. 2018, 9.30 in 12.00 / 8. 12. 2018, 15.00 / 9. 12. 2018, 17.00 / 10. 12. 2018, 9.30 in 12.00 / 27. 12. 2018, 17.00 / 4. 1. 2019, 9.30 in 12.00 / 7. 1. 2019, 9.30 in 12.00 / 8.1. 2019, 9.30 in 12.00 / 14. 1. 2019, 17.00 in 19.30