Pevski zbori


Mladinski zbor – Všeč si mi

RAZPIS ZA MLADE SOLISTE IN ZBOROVSKE PEVCE

SODELOVANJE PRI MLADINSKI OPERI VŠEČ SI MI

Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce soliste in zborovske pevce k sodelovanju pri izvedbi mladinske opere VŠEČ SI MI avtorjev Milana Dekleva in Damijana Močnika. Opera je napisana za mlade in odrasle pevske soliste, mladinski zbor, plesalce, tolkala, klavir, baskitaro in saksofon.

Pri izvedbi opere bo sodeloval projektni mladinski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, ki želijo nastopiti v operi in so stari od 12 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Opera je zasnovana tako, da bodo člani zbora nastopali tudi individualno (solistično). Vzpodbujeni bodo k improvizacijskemu razvijanju glasbenih vzorcev, telo bodo uporabljali kot tolkalo (body percussion) in igrali na različna tolkala.

Dve glavni vlogi:

  • dekle (sopran), 13 – 16 let
  • fant (sopran, pred mutacijo), 11 – 13 let

Projektni mladinski zbor Glasbene matice (približno 60 članov):

  • dekleta in fantje (SSA) od 12 do 16 let.

Vabljeni na avdicije, ki bodo potekale od 4. do 6. 4. 2018 na Glasbeni matici v Ljubljani. Avdicijo bosta vodili zborovodkinja Irma Močnik in režiserka Nana Milčinski.

Rok za prijavo: 8. 4. 2018


KRATKA VSEBINA OPERE
Zgodba dveh najstnikov, Vesne in Tarika, ki izhajata iz različnih kultur in se srečata, ko Tarik zapusti domovino in se kot begunec naseli v Vesninem kraju. Znajdeta se v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih, ki nihajo med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, med sprejemanjem in zavračanjem. Vesna v Tariku prepozna več kot le begunca. Zanjo je to prijeten fant, ki je drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja. Tarik obuja spomine na sončen in z omamnimi vonji prepojeni Orient. Ko se med prebivalci pojavijo nesoglasja o prisotnosti beguncev v njihovem kraju, se Vesna odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani.

Opera odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se v zadnjih letih sooča Evropa. Na nobeno od kompleksnih družbenih tem pa ne ponuja ozkih odgovorov, temveč kot umetniško delo spodbuja k razmišljanju in poskuša predvsem mlajše občinstvo senzibilizirati za vprašanja kulturne raznolikosti, lastne kulturne in jezikovne identitete, spoštovanje človekovega dostojanstva in čuta za humanost.

SKLADATELJ O OPERI
Nosilca zgodbe sta fant in dekle, pomembno vlogo ima zbor, ki nastopa v različnih vlogah javnega mnenja – zagovornika in tožnika. Dialogi ostajajo na ravni nerealnosti, ni konkretnih časovnih in krajevnih ter narodnostnih opredelitev. Glasba podpira glavno idejo – srečanje dveh kultur, njuno različnost in možnost mirnega in oplajajočega sobivanja in je polna vsebinskih, zvočnih in karakternih kontrapunktov, kar ustvarja organsko večplastnost. Vsebina se zvočno nadgrajuje z nalaganjem in sozvenenjem raznovrstnih glasbenih ploskev, ki lahko živijo vsaka svoje življenje, a so medsebojno tudi povezane in prepričljivo slikajo doživljanje na eni strani različnih kultur in na drugi strani današnjega globaliziranega sveta.

OTROŠKE OPERNE PRODUKCIJE GLASBENE MATICE
Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodi zborovodkinja Irma Močnik. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnih glasbeno-scenskih projektih.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma.

Za razliko od preteklih letih, ko smo izvedli operi starejših avtorjev Pavla Šivica (Kaznovana radovednost) in Hansa Krase (Brundibar), smo lani izbrali mladinsko opero sodobnega skladatelja Deana Burrya Hobit. Tokrat pa smo se z dvema uveljavljenima slovenskima ustvarjalcema pisateljem Milanom Deklevo in skladateljem Damijanom Močnikom dogovorili za naročilo nove mladinske opere.

 


Prijavnica

PRIPRAVE IN NASTOPI

Redne pevske vaje:
18. 4. do 20. 6. in 5. 9.–21. 11. 2018
Sreda, 17.00 – 19.00, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Intenzivne pevske vaje:
27.–31. 8., 19.–21. 10., 29. 10.–2. 11., 26. 11.–5. 12. 2018
Predvidoma celodnevne pevske in režijske vaje; lokacije bodo določene naknadno.

Predstave:
Premiera: 6. 12. 2018, Ljubljana, Cankarjev dom, Linhartova dvorana
Ponovitve: v času od 7. do 30. 12. 2018; točni termini bodo določeni naknadno

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov
zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo.

CENA ZA SODELOVANJE PRI PROJEKTU

  • Redne pevske vaje: 150 € (možnost plačila v šestih obrokih po 25 €)
  • Intenzivne pevske vaje (27.–29. 8. 2018, bivanje v dijaškem domu Zavoda sv. Stanislava): 100 €

Predvidena umetniška ekipa:
Režija: Nana Milčinski
Dirigent: Damijan Močnik
Zborovodkinja: Irma Močnik
Profesorica petja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Mateja Jerebic
Scenograf: Jaro Ješe
Videast: Andrej Intihar
Kostumografinja: Maja Mozic

Izvajalci:
Projektni mladinski zbor Glasbene matice
Dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana
Slovenski tolkalni projekt (SToP)
Študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Koproducenti:
Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, ZRC SAZU in Zavod BOB.

Proces ustvarjanja opere bo vključen v mednarodni Erasmus+ projekt z naslovom EducOpera: boj proti osipništvu v šolah preko izobraževanja v operi.

INFORMACIJE
Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si