Notne edicije


Andrej Makor: Izštevanke


Skladatelj o pesmih:
Po daljšem prebiranju treh pesniških zbirk iz slovenskega otroškega izročila Enci benci na kamenci, sem izbral šest izštevank in jih uglasbil po naročilu Glasbene matice Ljubljana.
Pri skladanju sem se osredotočil predvsem na ritem in metrum besedila, iskal sem različne igre besed in besednih zvez ter strmel k čim bolj zanimivim ritmičnim vzorcem, harmonskim zvezam in melodičnim linijam, ki bi bile primerne tudi za povsem povprečen otroški zbor. Uporabljal sem tudi igro dveh zborov, ki si odgovarjata ali pa se dopolnjujeta. Kot zanimivost sem ponekod vpletel krajše motive znanih melodij (imenujem jih »prikrite glasbene uganke«), ki popestrijo melodični potek in pri poslušalcu vzbudijo bežne asociacije (npr. Konjiček, Kuža laja). Klavir ima zelo pomembno vlogo, saj ustvarja vzdušje z različnimi barvami in temperamenti ter sodeluje pri pripovedovanju zgodbe posamezne skladbice.

Pesmi:

ABULE BABULE

Abule babule, čukov sin,
zida hišo iz lupin.
Lupina poč,
Abule babule ven skoč.

ENCI BENCI

Enci benci
na kamenci,
tu sedijo
tri mladenci,
eri beri
muzikeri,
vija vaja ven!

KONJIČEK

Hop hop hop,
hi konjiček stop,
čez bregove in gorice,
toda varuj si nožice,
hop hop hop,
hi konjiček stop!

LOVEC IN ZAJEC

Lovec poka pok pok pok,
zajec skače skok skok skok,
a le pazi, zajček ti,
da te lovec ne ulovi!

KUŽA LAJA

Kuža laja hov hov hov,
muca, hitro prid domov,
da ulovila boš vse miši,
ki se skrivajo po hiši.

ŠPELA MARELA

Špela marela
na kahli sedi,
cajtenge bere
pa fajfo kadi.


Avdio posnetki

Avdio posnetki

ENCI BENCI
LOVEC IN ZAJEC
ŠPELA MARELA
Naročilnica

Skladatelj in pevec ANDREJ MAKOR (1987) je študent Akademije za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika in petje. Ob petju se posveča tudi komponiranju pod mentorstvom Ambroža Čopija. V letih 2009 in 2011 je na natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota prejel prvo nagrado in posebno nagrado za mladega skladatelja. Njegove zborovske skladbe in samospevi so bili izvedeni že na številnih tekmovanjih in festivalih. Makorjeve skladbe so bile doslej izdane v vokalno-inštrumentalni zbirki Crescendo, v zbirki zborovskih skladb Mojo srčno kri škropite, v reviji Naši zbori, pri založbi Astrum in tokrat prvič tudi pri Glasbeni matici Ljubljana. Za Otroški pevski zbor Glasbene matice je napisal cikel šestih izštevank iz slovenskega otroškega izročila. Kot pevec in skladatelj redno sodeluje v zboru Vokalna akademija Ljubljana, projektno pa tudi z zborom RTV Slovenija. Pevsko se izobražuje pri Piji Brodnik, izpopolnjeval pa se je še pri Nini Kompare, Christine Pollerus, Alfredu Burgstallerju, Marjani Lipovšek, Bernardi Fink in Sabini Cvilak. Leta 2006 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejel srebrno plaketo, leta 2010 na regijskem tekmovanju zlato priznanje in absolutno 1. mesto, leta 2012 pa na mednarodnem pevskem tekmovanju v Trevisu 3. nagrado in absolutno 1. mesto. Nastopil je že v komorni operi Namišljena resničnost in otroški komorni operi Poredni fant, v koncertnem abonmaju Premiki in zamiki s priznanim pianistom Charlesom Spencerjem, na koncertu Mladi mladim z Brahmsovimi Ljubezenskimi valčki, v okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi in na koncertu Imago Sloveniae.