Pevski zbori


Mešani zbor


Wolfgang Amadeus Mozart
REKVIEM v d-molu, KV.626
14. september 2017, ob 19.30

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana

V okviru cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Koncert je posvečen spominu na dirigenta Sama Hubada (1917–2016) in Antona Nanuta (1932–2017).

Theresa Plut, sopran
Bernarda Fink, mezzosopran
Martin Sušnik, tenor
Marcos Fink, basbariton
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Simfonični orkester RTV Slovenija
Dirigent En Shao

V sodelovanju z RTV Slovenija.

 

Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Sebastjan Vrhovnik se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof.  Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Glasbena matica Ljubljana je spomladi 2017 oblikovala nov pevski sestav izkušenih pevcev iz vse Slovenije, ki nadaljuje bogato tradicijo MePZ Glasbene matice Ljubljana z izvajanjem vokalno-instrumentalnih skladb slovenskih in tujih skladateljev. Zbor bo poleg najbolj znanega klasičnega repertoarja maš, oratorijev, pasijonov izvajal tudi manjkrat ali pri nas sploh še ne slišana dela avtorjev različnih slogovnih obdobij. Sestavlja ga 68 pevcev, ki jih druži ambicija poglobljenega študija, poustvarjanja na visoki umetniški ravni in sodelovanja z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. Zbor, ki ga vodi dirigent Sebastjan Vrhovnik, se bo na koncertu prvič predstavil jeseni 2017 in na poseben način povezal dva začetka. V začetku svojega delovanja se bo poklonil spominu na dirigenta Sama Hubada in posredno njegovemu očetu, zborovodju in skladatelju Mateju Hubadu, eno ključnih osebnosti Glasbene matice, v čigar obdobju je zbor Glasbene matice doživel največji razcvet in javno priznanje. To leto Glasbena matica posveča njegovemu spominu in v njegovem duhu ustvarja dalje.


Prijavnica

Koncerti v sezoni 2017/2018:

14. 9. 2017, Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana
WOLFGANG AMADEUS MOZART:
REKVIEM v d-molu, K626
V okviru cikla Kromatika RTV Slovenija
Theresa Plut, sopran
Bernarda Fink, alt
Martin Sušnik, tenor
Marcos Fink, bas
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Simfonični orkester RTV Slovenija
Dirigent En Shao
V sodelovanju z RTV Slovenija

8. 3. 2018, Ljubljana, Slovenska filharmonija, dvorana Marjana Kozine
2. 4. 2018, Komen, cerkev sv. Jurija
ANTONIO VIVALDI:
GLORIA v D-duru, RV 589
MAGNIFICAT, RV 610
DOMINE AD ADIUVANDUM ME FESTINA, RV 593
Solisti Akademije za glasbo v Ljubljani
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Baročni orkester Akademije za glasbo v Ljubljani
Mentor orkestra Egon Mihajlovič
Dirigent Sebastjan Vrhovnik
V sodelovanju z Akademijo za glasbo v Ljubljani.

18. 4. 2018, Ljubljana, Slovenska filharmonija, dvorana Marjana Kozine
TOMAŽ SVETE
ANTIGONA (koncertna izvedba nove slovenske opere)
Koncert v okviru 33. slovenskih glasbenih dnevov
Solisti po izboru umetniškega vodstva RTV Slovenija
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Dirigent zbora Sebastjan Vrhovnik
Simfonični orkester RTV Slovenija
Dirigent Simon Krečič
V sodelovanju s Festivalom Ljubljana in RTV Slovenija

19. 5. 2018, Ljubljana, Slovenska filharmonija, dvorana Marjana Kozine
DAN GLASBENE MATICE LJUBLJANA
Letni koncert vseh pevskih zborov Glasbene matice

 

GLASOVNI PREIZKUS ZA MEŠANI ZBOR GLASBENE MATICE

Torek, 11. 9. 2018, Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Na glasovni preizkus vabimo izkušene pevce, ki iščejo možnost nadaljevanja svoje pevske poti s petjem v oratorijskem zboru in v sodelovanju s profesionalnimi instrumentalnimi sestavi. Na preizkus se lahko prijavijo vsi, ki želijo sodelovati v stalnem sestavu koncertnega zbora kakor tudi pevci, ki želijo sodelovati samo pri posameznih projektih.

Pevske vaje bodo potekale strnjeno v več krajših obdobjih in neposredno pred koncertom na večdnevnih intenzivnih vajah. Sodelovanje v zboru ni honorirano in organizator ne krije potnih stroškov pevcev na vaje in koncerte zbora. Pevci ne plačujejo članarine. Stroške delovanja zbora krije Glasbena matica Ljubljana.

Glasovni preizkusi bodo potekali v dogovorjenih terminih, redno tekom celega leta in jih bo vodil dirigent Sebastjan Vrhovnik. Pevec ob petju pesmi po lastni izbiri izkaže karakteristike glasu. S ponavljanjem melodičnih in ritmičnih motivov izkaže obseg glasu, intonančno in ritmično natančnost ter glasbeni spomin. Preko dela na notnem primeru, ki ga pripravi dirigent, izkaže orientacijo v notnem zapisu in harmonski posluh.

Prijavo na glasovni preizkus pošljite preko e-prijavnice.