Otroški program


Otroški zbor

Mentorica: Tadeja Kreča, profesorica glasbe
Termin: september 2020 – maj 2021
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 25 EUR / mesec


Pevske vaje Otroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana so se pričele 17. 9. 2020 in potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana, pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Kreča.

V prvem delu sezone se bodo otroci učili slovenske ljudske pesmi in jih posneli za zgoščenko Zapojmo skupaj, ki jo bo izdala založba Panika.


Prijavnica

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec) in Afriški živalski raj (Anton J. Kropivšek). Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa dobro motivacijo za vztrajno vadenje. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer, Založbo Panika in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija.

V začetku leta 2020 je Glasbena matica Ljubljana izvedla glasbeno igro AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ avtorjev Tomaža Vrabiča in Antona J. Kropivška. Glasbena igra je nastala po knjižni predlogi Pozdravi iz divjine pisatelja Tomaža Vrabiča in je napisana za mlade igralce, pevce soliste in otroški pevski zbor s spremljavo klavirja. Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi opernimi produkcijami, je zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke. Pri izvedbi je sodeloval Otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tatjane Dolenc Marinšek.

Zborovodkinja Tadeja Kreča je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Trbovlje. Že od malih nog je sodelovala pri najrazličnejših pevskih zborih, tudi v Mladinskem pevskem zboru Trbovlje pod vodstvom Ide Virt. Leta 2012 je z odliko zaključila študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru in diplomirala iz zborovskega dirigiranja pod mentorstvom profesorja Jožeta Fursta. Sodelovala je tudi v vokalni skupini Canticum, kasneje pa je svoje zborovsko petje negovala pri mešanem pevskem Zboru sv. Nikolaja, pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič. Znanje improvizacije, orkestrske in komorne igre  je pridobila kot članica ORFF-ove skupine na Glasbeni šoli Trbovlje, bila pa je tudi članica Delavske godbe Trbovlje. Končala je nižjo glasbeno šolo iz solo petja z željo, da bo lahko svoje znanje pevske tehnike prenašala na mlade nadobudneže, kasneje pa svoje znanje nadgrajevala še pri urah prof. Marte Močnik Pirc.