Otroški program


Otroški zbor

Mentorica: Tatjana Dolenc Marinšek, profesorica glasbe
Termin: september 2019 – maj 2020
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 25 EUR / mesec


Vaje Otroškega pevskega zbora so od četrtka, 12. marca 2020, do preklica odpovedane.


Pevske vaje so se pričele 5. 9. 2019 in potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana.

Glasbena matica Ljubljana je v začetku leta 2020 izvedla glasbeno igro AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ avtorjev Tomaža Vrabiča in Antona J. Kropivška. Glasbena igra je nastala po knjižni predlogi Pozdravi iz divjine pisatelja Tomaža Vrabiča in je napisana za mlade igralce, pevce soliste in otroški pevski zbor s spremljavo klavirja. Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi opernimi produkcijami, je zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke.

Pri izvedbi je sodeloval Otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tatjane Dolenc Marinšek.

KRATKA VSEBINA GLASBENE IGRE

Tinka Tonka se kratkočasi s prebiranjem knjig o živalih. Vse domače živali prepoznava kar miže, a tišči jo radovednost, želi spoznati tudi živali afriške savane in deževnega gozda, zato si privošči dolg potep na sončno celino. Neustrašna Tinka Tonka sklepa znanstva in prijateljstva z nenavadnimi živalmi. Nekatere živali jo s svojim vedenjem spravijo v kočljive položaje. Prav vse pa jo tako zelo očarajo, da jih ovekoveči na slikarskem platnu: nevarnega samotarja kafrskega bivola, svinjo bradavičarko, ki ima rep kot antena, podzemsko svinjko na lovu za termiti, noja s peščeno uganko, kameleona, ki menja barve kot za šalo, zvito strupenjačo mambo, plesoče ptičje bojevnike, ljubitelje nočnega življenja lemurje in prepirljive hijene. Tinka Tonka je pustolovskega duha, mala radovednica, ki zvedavo sprašuje, se okrog sebe ogleduje ter neustrašno raziskuje nad in pod zemljo vse dokler je ne premami misel na odkrivanje nove celine ob Tihem oceanu.    

Premiera: 31. 1. 2020, 18.00, Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Ponovitve: 1. 2. 2020, 17.00 / 3. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 4. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 5. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 6. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 7. 2. 2020, 9.00 / 8. 2. 2020, 15.00 in 17.00

Predstava je primerna za otroke od 5. leta dalje.

Več o glasbeni igri Afriški živalski raj: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/afriski-zivalski-raj/


Prijavnica

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa) in Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec). Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa dobro motivacijo za vztrajno vadenje. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer, Založbo Panika in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija.

Zborovodkinja TATJANA DOLENC MARINŠEK je leta 2012 zaključila študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V Glasbeni matici je več let vodila cicibanske pevske zbore in glasbene počitnice za otroke. Pela je v različnih pevskih sestavih, med drugim tudi v zborih Škofijske klasične gimnazije. Nekaterim zborom je bila sama umetniška vodja. V gimnazijskih letih se je posvečala tudi študiju solo petja in plesa. Zaposlena je na osnovni šoli v Novem mestu. Od leta 2014 je zborovodkinja Pevske pripravnice Glasbene matice, od leta 2016/2017 pa tudi zborovodkinja Otroškega pevskega zbora Glasbene matice.