Otroški program


Otroški zbor

 

Mentorica: Tatjana Dolenc, profesorica glasbe
Termin: september 2018 – maj 2019
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 20 EUR / mesec


Dragi otroci, dragi mladi pevci,

za vas, ki ste ljubitelji lepega, ubranega zborovskega petja in se radi učite sozvočja s pevskimi prijatelji, smo tudi letos pripravili pester in barvit izbor otroških pesmic, ki se jih boste lahko naučili pod vodstvom Tatjane Dolenc na Glasbeni matici v Ljubljani. Osrednji projekt bo glasbeno-scensko delo Kraljestvo glasbe, v katerem skladateljica Tadeja Vulc vam otrokom na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Ta skladba nam bo letos v največji izziv in jo bomo poskušali ob koncu šolskega leta postaviti na oder in predstaviti javnosti. Posneli bomo tudi nekaj izbranih slovenskih ljudskih otroških pesmic za zgoščenko glasbene založbe Panika. Ob 90-letnici skladatelja Jakoba Ježa, ki je s svojimi čarobnimi pesmicami za otroke očaral že številne mlade generacije pred vami, bomo pogledali tudi v njegov otroški opus. Nastopili bomo na Mednarodnem tednu glasbene pedagogike, ki ga prireja Akademija za glasbo v Ljubljani, in na 34. slovenskih glasbenih dnevih.

Mlade nadobudne pevce (8–12 let) vabimo na glasovni preizkus, ki bo 12. 9. 2018, ob 17.00 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice (vhod iz Gosposke ulice 8). Otroci naj za preizkus pripravijo eno pesmico po lastni izbiri in pesem Na planincah sončece sije.

 

Pevske vaje se bodo pričele 20. 9. 2018 in bodo potekale ob četrtkih, od 17.00 do 18.30.

 

Otroke želimo pri njihovem pevskem razvoju skrbno spremljati s strokovnim umetniškim vodstvom, jih naučiti osnov vokalne tehnike, spodbujati k doživeti interpretaciji in samozavestnim nastopom, ter jim preko zborovskega petja odpirati vrata v čudovit in nenadomestljiv svet umetnosti.

 


Prijavnica

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa) in Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec). Pomembna so tudi vsakoletna snemanja za Radio Slovenija in založbo Mladinska knjiga. Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa odlično motivacijo. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija. Zbor je leta 2006 na državnem tekmovanju v Zagorju prejel zlato odličje, leta 2009 pa na regijskem tekmovanju poleg zlatega odličja še posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi.

Zbor je v letu 2017 nastopil na petih prireditvah. Sprva na otroškem pevskem rajanju najmlajših pevskih skupin Glasbene matice, nato na osrednji pevski prireditvi Dan Glasbene matice, šolsko leto pa zaključili s koncertom, na katerem je predstavil svoje celoletno delo. Jesen so pevci začeli s pripravami na postavitev nove glasbeno-igrane šaljivke Pedenjped in Pedenjsvet, katere premiera bo februarja 2018. Predstava nastaja v sodelovanju z gledališko skupino Pionirskega doma in mentorstvom gledališke pedagoginje ter režiserke Urše Strehar Benčina. Na povabilo založbe Grafenauer je zbor nastopil na 33. Slovenskem knjižnem sejmu v okviru programa CiciFest in predstavil delček nastajajoče Pedenjpedove šaljivke. Otroci so se ob tej priložnosti srečali z obema avtorjema Pedenjpeda, pesnikom Nikom Grafenauerjem in ilustratorjem Marjanom Mančkom. Na Ta veseli dan kulture je zbor nastopil v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani na prireditvi ob podelitvi Trubarjeve nagrade in odprtju razstave Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah. Glasbena matica je za pevce otroškega in mladinskega zbora organizirala tudi voden ogled dveh oper –  Dnevnik Ane Frank (Grigorij Frid) in Nežni velikan (Stephen McNeff).

 

Zborovodkinja TATJANA DOLENC je leta 2012 zaključila študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V Glasbeni matici je več let vodila cicibanske pevske zbore in glasbene počitnice za otroke. Pela je v različnih pevskih sestavih, med drugim tudi v zborih Škofijske klasične gimnazije. Nekaterim zborom je bila sama umetniška vodja. V gimnazijskih letih se je posvečala tudi študiju solo petja in plesa. Zaposlena je na osnovni šoli v Novem mestu. Od leta 2014 je zborovodkinja Pevske pripravnice Glasbene matice, od leta 2016/2017 pa tudi zborovodkinja Otroškega pevskega zbora Glasbene matice.