Otroški program


Otroški zbor

Mentorica: Tatjana Dolenc Marinšek, profesorica glasbe
Termin: september 2019 – maj 2020
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 25 EUR / mesec


Pevske vaje so se pričele 5. 9. 2019 in potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana.

Glasbena matica Ljubljana bo v začetku leta 2020 izvedla glasbeno igro AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ avtorjev Tomaža Vrabiča in Antona J. Kropivška. Glasbena igra je nastala po knjižni predlogi Pozdravi iz divjine pisatelja Tomaža Vrabiča in je napisana za mlade igralce, pevce soliste in otroški pevski zbor s spremljavo klavirja. Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi opernimi produkcijami, je zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke.

Pri izvedbi bo sodeloval projektni otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tatjane Dolenc Marinšek.

KRATKA VSEBINA GLASBENE IGRE

Tinka Tonka se kratkočasi s prebiranjem knjig o živalih. Vse domače živali prepoznava kar miže, a tišči jo radovednost, želi spoznati tudi živali afriške savane in deževnega gozda, zato si privošči dolg potep na sončno celino. Neustrašna Tinka Tonka sklepa znanstva in prijateljstva z nenavadnimi živalmi. Nekatere živali jo s svojim vedenjem spravijo v kočljive položaje. Prav vse pa jo tako zelo očarajo, da jih ovekoveči na slikarskem platnu: nevarnega samotarja kafrskega bivola, svinjo bradavičarko, ki ima rep kot antena, podzemsko svinjko na lovu za termiti, noja s peščeno uganko, kameleona, ki menja barve kot za šalo, zvito strupenjačo mambo, plesoče ptičje bojevnike, ljubitelje nočnega življenja lemurje in prepirljive hijene. Tinka Tonka je pustolovskega duha, mala radovednica, ki zvedavo sprašuje, se okrog sebe ogleduje ter neustrašno raziskuje nad in pod zemljo vse dokler je ne premami misel na odkrivanje nove celine ob Tihem oceanu.    

Premiera: 31. 1. 2020, 18.00, Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Ponovitve: 1. 2. 2020, 17.00 / 3. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 4. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 5. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 6. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 7. 2. 2020, 9.00 in 11.00 / 8. 2. 2020, 17.00

Predstava je primerna za otroke od 5. leta dalje.

Cena vstopnic: 7,50 EUR
10 % popust za skupine nad 20 otrok iz Ljubljane
15 % popust za skupine nad 20 otrok izven Ljubljane

Rezervacije vstopnic za skupine:
Kristina Jermančič, T: (01) 24 17 161, M: 051 374 541, kristina.jermancic@cd-cc.si

Prodaja vstopnic: Informacijsko središče Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300, E: vstopnice@cd-cc.si
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

Več o glasbeni igri Afriški živalski raj: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/afriski-zivalski-raj/


Prijavnica

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa) in Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec). Pomembna so tudi vsakoletna snemanja za Radio Slovenija in založbo Mladinska knjiga. Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa odlično motivacijo. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija. Zbor je leta 2006 na državnem tekmovanju v Zagorju prejel zlato odličje, leta 2009 pa na regijskem tekmovanju poleg zlatega odličja še posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi.

Zbor je v letu 2017 nastopil na petih prireditvah. Sprva na otroškem pevskem rajanju najmlajših pevskih skupin Glasbene matice, nato na osrednji pevski prireditvi Dan Glasbene matice, šolsko leto pa zaključili s koncertom, na katerem je predstavil svoje celoletno delo. Jesen so pevci začeli s pripravami na postavitev nove glasbeno-igrane šaljivke Pedenjped in Pedenjsvet, katere premiera je bila februarja 2018. Predstava je nastajala v sodelovanju z gledališko skupino Pionirskega doma in mentorstvom gledališke pedagoginje ter režiserke Urše Strehar Benčina. Na povabilo založbe Grafenauer je zbor nastopil na 33. Slovenskem knjižnem sejmu v okviru programa CiciFest in predstavil delček nastajajoče Pedenjpedove šaljivke. Otroci so se ob tej priložnosti srečali z obema avtorjema Pedenjpeda, pesnikom Nikom Grafenauerjem in ilustratorjem Marjanom Mančkom. Na Ta veseli dan kulture je zbor nastopil v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani na prireditvi ob podelitvi Trubarjeve nagrade in odprtju razstave Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah. Glasbena matica je za pevce otroškega in mladinskega zbora organizirala tudi voden ogled dveh oper –  Dnevnik Ane Frank (Grigorij Frid) in Nežni velikan (Stephen McNeff). Otroke želimo pri njihovem pevskem razvoju skrbno spremljati s strokovnim umetniškim vodstvom, jih naučiti osnov vokalne tehnike, spodbujati k doživeti interpretaciji in samozavestnim nastopom, ter jim preko zborovskega petja odpirati vrata v čudovit in nenadomestljiv svet umetnosti.

 

Zborovodkinja TATJANA DOLENC MARINŠEK je leta 2012 zaključila študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V Glasbeni matici je več let vodila cicibanske pevske zbore in glasbene počitnice za otroke. Pela je v različnih pevskih sestavih, med drugim tudi v zborih Škofijske klasične gimnazije. Nekaterim zborom je bila sama umetniška vodja. V gimnazijskih letih se je posvečala tudi študiju solo petja in plesa. Zaposlena je na osnovni šoli v Novem mestu. Od leta 2014 je zborovodkinja Pevske pripravnice Glasbene matice, od leta 2016/2017 pa tudi zborovodkinja Otroškega pevskega zbora Glasbene matice.