Otroški program


Otroški zbor

Mentorica: Tadeja Kreča, profesorica glasbe
Termin: september 2022 – maj 2023
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 25 EUR / mesec


Redne pevske vaje zbora potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice, pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Kreča. Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana se je v spomladanskih mesecih pripravljal na slavnostno akademijo ob 150-letnici Glasbene matice in nastopil v ponovitvah predstave Iz trebuha anakonde.

 

Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi glasbenimi predstavami, je bila ponovno zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke IZ TREBUHA ANAKONDE. Igra je napisana za otroški pevski zbor, mlade igralce, plesalce in klavir. Pri izvedbi predstave sodeluje otroški pevski zbor Glasbene matice (pevci v starosti od 8 do 12 let) pod vodstvom Tadeje Kreča.

Načrtovane predstave:

Premiera 11. 2. 2022, Štihova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 12. do 18. 2. 2022 ter 12., 13. in 14. 5. 2022

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo ter zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa.

KRATKA VSEBINA IGRE

Spremljali bomo razburljivo potovanje Tinke Tonke od tropskega pragozda, argentinske pampe prek visokih Andov vse do južnega rta ameriške celine. Tako je, mlada raziskovalka, ki smo jo prvič srečali v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na novo pustolovščino. V svojem junaškem potopisu naglo popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, piranhami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušenja nad novimi znanstvi. Preseneti jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te drobne nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je potrebno rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč.

Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinja: Tadeja Kreča
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Jana Kovač Valdes
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Izvajalci

Otroški pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Učenci sodobnega plesa Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
Dramska igralka Klara Kastelec
Pianistka Metoda Kink
Zborovodkinja Tadeja Kreča


Prijavnica

Vse mlade pevke in pevce, ki bi se nam želeli v šolskem letu 2022/2023 pridružiti, vabimo k prijavi na glasovni preizkus, ki bo potekal 8. septembra 2022, ob 17.00 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice. 

 

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec) in Afriški živalski raj (Anton J. Kropivšek). Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa dobro motivacijo za vztrajno vadenje. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer, Založbo Panika in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija.

V začetku leta 2020 je Glasbena matica Ljubljana izvedla glasbeno igro AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ avtorjev Tomaža Vrabiča in Antona J. Kropivška. Glasbena igra je nastala po knjižni predlogi Pozdravi iz divjine pisatelja Tomaža Vrabiča in je napisana za mlade igralce, pevce soliste in otroški pevski zbor s spremljavo klavirja. Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi opernimi produkcijami, je zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke. Pri izvedbi je sodeloval Otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tatjane Dolenc Marinšek.

Zborovodkinja Tadeja Kreča je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Trbovlje. Že od malih nog je sodelovala pri najrazličnejših pevskih zborih, tudi v Mladinskem pevskem zboru Trbovlje pod vodstvom Ide Virt. Leta 2012 je z odliko zaključila študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru in diplomirala iz zborovskega dirigiranja pod mentorstvom profesorja Jožeta Fursta. Sodelovala je tudi v vokalni skupini Canticum, kasneje pa je svoje zborovsko petje negovala pri mešanem pevskem Zboru sv. Nikolaja, pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič. Znanje improvizacije, orkestrske in komorne igre  je pridobila kot članica ORFF-ove skupine na Glasbeni šoli Trbovlje, bila pa je tudi članica Delavske godbe Trbovlje. Končala je nižjo glasbeno šolo iz solo petja z željo, da bo lahko svoje znanje pevske tehnike prenašala na mlade nadobudneže, kasneje pa svoje znanje nadgrajevala še pri urah prof. Marte Močnik Pirc.