Otroški program


Otroški zbor

Mentorica: Tadeja Kreča, profesorica glasbe
Termin: september 2022 – maj 2023
Urnik: četrtek, 17.00 – 18.30
Starostna skupina: 8-12 let
Kraj: Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Cena: 25 EUR / mesec


Redne pevske vaje zbora potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 18.30, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice, pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Kreča. Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana se bo v šolskem letu 2022/23 pripravljal na izvedbo glasbene pravljice Gal v galeriji.

 

GAL V GALERIJI

Avtorica besedila: Svetlana Makarovič
Avtorica glasbe: Tadeja Vulc

Zgodba zelenega možica, ki končno najde svoje domovanje v hiši, poimenovani prav po njegovem imenu – GAL-eriji – je vabilo naše priljubljene pisateljice Svetlane Makarovič k odkrivanju lepe besede in likovnih umetnin. Oživitev besed v glasbi pa dodaja dvema vejama umetnosti še tretjo. Slikarsko platno postane zdaj glasbena partitura, namesto čopiča pa zdaj vabi na sprehod po galeriji od slike do slike kar dirigentska paličica. Gal se po prostrani palači umetnosti ne sprehaja le šepetaje, ampak tudi zapoje, svoj glas pa mu posodijo pevci otroškega zbora. In ker v hiši najlepših spominov živijo številne pripovedi, jih glasbeno platno ne oživlja le z otroškimi glasovi. V zgodbo vstopajo izbrani instrumenti godalnega kvarteta, pridružijo se tolkala, za trdno osnovo pa poskrbi klavir. Skrivnostno Galovo pripoved o njegovih popotovanjih in raziskovanju najlepših podob oživlja igralka, vešča ne samo gledališkega odra, ampak tudi posebnega sožitja glasbe in besede v glasbeno-gledališki predstavi.

 

Premiera: 13. 3. 2023, 18.00, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Ponovitve: 14.–17. 3. 2023, ob 9.30 in 11.30

 

Režiserka: Eva Hribernik
Dirigentka: Tadeja Kreča
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Simona Kočar
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Pripovedovalec: Klemen Torkar
Škrat Gal: Simona Kočar
Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Godalni kvintet, tolkala in klavir

 

Predstava je primerna za vrtčevske otroke (5+) in prvo triado osnovne šole.
Cena vstopnic: 10,00 EUR
10 % popust za skupine nad 20 otrok iz Ljubljane
15 % popust za skupine nad 20 otrok izven Ljubljane

Rezervacije vstopnic za skupine:
Kristina Jermančič, T: (01) 24 17 161, M: 051 374 541, kristina.jermancic@cd-cc.si

Prodaja vstopnic: Informacijsko središče Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300, E: vstopnice@cd-cc.si
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

Vabljeni tudi k obisku Narodne galerije, kjer si lahko otroci v živo ogledajo slike iz gledališke predstave. Naročanje skupin v Narodni galeriji: dejavnosti@ng-slo.si, 01/ 24 15 435


Prijavnica

Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kvalitetno (predvsem slovensko) zborovsko literaturo, jih navdušili za lepo zborovsko petje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih kot so bili ABC (Marjan Kozina), Pedenjped (Karol Pahor, Tadeja Vulc, Matevž Goršič idr.), Gal v galeriji (Tadeja Vulc), Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Obiski pri Cuckih (Vitja Avsec), Afriški živalski raj (Anton J. Kropivšek) in Iz trebuha anakonde (Bojan Glavina). Tovrstni dogodki so za otroke posebej privlačni, saj jim nudijo zanimiva doživetja in izkušnje, možnost nastopanja na velikih koncertnih odrih in neposredni stik s poklicnimi umetniki, predvsem pa dobro motivacijo za vztrajno vadenje. K rednim dejavnostim zbora sodi tudi snemanje. V zadnjih letih je zbor posnel več zgoščenk za Založbo Grafenauer, Založbo Panika in Založbo Mladinska knjiga pa tudi glasbeno oddajo za otroke na TV Slovenija. V začetku leta 2020 je Glasbena matica Ljubljana izvedla glasbeno igro AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ avtorjev Tomaža Vrabiča in Antona J. Kropivška. Glasbena igra je nastala po knjižni predlogi Pozdravi iz divjine pisatelja Tomaža Vrabiča in je napisana za mlade igralce, pevce soliste in otroški pevski zbor s spremljavo klavirja. Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi opernimi produkcijami, je zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke. Pri izvedbi je sodeloval Otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tatjane Dolenc Marinšek.

Zborovodkinja Tadeja Kreča je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Trbovlje. Že od malih nog je sodelovala pri najrazličnejših pevskih zborih, tudi v Mladinskem pevskem zboru Trbovlje pod vodstvom Ide Virt. Leta 2012 je z odliko zaključila študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru in diplomirala iz zborovskega dirigiranja pod mentorstvom profesorja Jožeta Fursta. Sodelovala je tudi v vokalni skupini Canticum, kasneje pa je svoje zborovsko petje negovala pri mešanem pevskem Zboru sv. Nikolaja, pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič. Znanje improvizacije, orkestrske in komorne igre  je pridobila kot članica ORFF-ove skupine na Glasbeni šoli Trbovlje, bila pa je tudi članica Delavske godbe Trbovlje. Končala je nižjo glasbeno šolo iz solo petja z željo, da bo lahko svoje znanje pevske tehnike prenašala na mlade nadobudneže, kasneje pa svoje znanje nadgrajevala še pri urah prof. Marte Močnik Pirc.