Profesorji


NINA KOMPARE VOLASKONINA KOMPARE VOLASKO je po končanju šolanja na SGBŠ, kjer je bila dobitnica Škerjančeve nagrade za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju SGBŠ, kot varovanka Ustanove Gallus in štipendistka Ministrstva za kulturo RS  študij petja nadaljevala na Birminghm Conservatoire v Veliki Britaniji in z odliko (1st class) diplomirala leta 2002. Dve leti kasneje je zaključila podiplomski študij na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Zaključila je tudi študij angleškega ter latinskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih K. Widmerja, L. da Lisija, A. Burgstallerja, J. Streetsa, D. Jones, R. Millerja, C. Ritterja, B. Schlick in U. Reinemanna.

V času študija je nastopila v različnih opernih vlogah (Harry v Albert Herring, Sesto v Giulio Cesare, Susanna v Le nozze di Figaro, Drusilla v L’incoronatione di Poppea,  Pamina v Die Zauberflöte ter sodelovala v opernih scenah kot Marzelinne v Fidelio, Alice v Falstaff, Anne v Rake’s Progress).

Kot koncertna pevka je nastopila na odrih v Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Kanadi, ZDA, Švici, na Nizozemskem ter na Švedskem.

 


Sodelovala je z različnimi orkestri, med drugim s Simfoniki RTVS, z Revijskim orkestrom RTVS, Big Bandom RTVS, s City of Birmingham Symphony Orchestra, BC Contemporary Ensemble, BC Wind Ensemble, z Mendelssohn Strings, s simfoničnim orkestrom Cantabile ter s komornimi ansambli kot so Gaudeamus, Val Camerata in Capella Carniola. Nastopila je na različnih festivalih: Mladi umetniki pod Vitrancem, Accademia Europea di musica antiqua Bolzano, Printemps musical de Silly, Feesten van Gent in Festival Brežice.

Za arhiv Radia Slovenija je posnela vrsto pesmi s pianisti Erikom Šulerjem, Maud van Thienen, Denysom Masliukom in Klemnom Golnerjem. S ciklusom pesmi Quand la lune danse je sodelovala pri zgoščenki sodobne komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema, ki je izšla leta 2006 ( Pavane Records). Leta 2008 je izšla njena zgoščenka slovenskih ljudskih pesmi Sijaj mi, sončece (ZKP RTVS).

Nina Kompare Volasko poučuje petje na Glasbeni šoli Logatec in na Glasbeni matici Ljubljana, kjer je vodja Pevske šole Glasbene matice. V preteklosti je poučevala petje na GŠ Koper, Gimnaziji Koper ter vokalno tehniko na Akademiji za glasbo. Kot pevska pedagoginja redno sodeluje z različnimi pevskimi zbori ter vodi strokovne in izobraževalne pevske seminarje (sodelovala je tudi z Zavodom za šolstvo RS in JSKD).