Novice


Natečaj za skladatelje

Objavljeno: 27. novembra 2016

Razpis natečaja za priredbo slovenske ljudske pesmi

Glasbena matica Ljubljana razpisuje natečaj za priredbo slovenske ljudske pesmi.

NAGRADO – KRSTNA IZVEDBA NAGRAJENE SKLADBE V KONCERTNEM CIKLUSU GLASBENE MATICE LJUBLJANA – BO PODELILA ŽIRIJA, KI JO IMENUJE GLASBENA MATICA LJUBLJANA.

Ob jubileju Mateja Hubada (1866–1937) bo Glasbena matica Ljubljana leto 2017 posvetila spominu na svojega zborovodja in med drugim tudi avtorja številnih priredb ljudskih pesmi za različne zborovske zasedbe. V sklopu celoletnega programa, poimenovanega Zborovski svet Mateja Hubada, razpisuje natečaj za priredbo slovenske ljudske pesmi in k sodelovanju vabi mlade skladatelje in študente kompozicije z namenom, da spodbudi raziskovanje in odkrivanje zakladnice slovenske ljudske pesmi. Iz nje so navdih črpali mnogi umetniki. Glasbena matica, ki je leta 1934 ustanovila Folklorni inštitut, današnji Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, želi, da se zbiranje ljudskih pesmi in prirejanje le-teh za zbor nadaljuje tudi danes.



Pogoji natečaja:

  1. Na natečaj se lahko prijavijo skladatelji rojeni leta 1986 ali kasneje.
  2. Priredba slovenske ljudske pesmi naj bo napisana za mešani ali ženski zbor a cappella za največ štiri glasno zasedbo ali otroški zbor a cappella za največ tri glasno zasedbo oziroma v obliki samospeva za solo glas in klavir.
  3. Za nabor gradiva se priporoča arhiv Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.
  4. Skladba naj ne bo daljša od treh minut.
  5. Skladatelj lahko na natečaju sodeluje z več skladbami.
  6. Prijavljena skladba ne sme biti izvedena, objavljena ali posneta pred natečajem.
  7. Nagrada ne izključuje avtorskega honorarja.

Avtorji morajo svoje skladbe poslati do 15. 2. 2017 na e-naslov organizator@glasbenamatica.si, s pripisom »Za natečaj«. Priloženi morajo biti osebni podatki avtorja (ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonska številka, elektronski naslov).

Prispele skladbe bo pregledala petčlanska strokovna glasbena komisija. Za izvedbo in poznejši natis lahko priporoči poljubno število skladb.

O odločitvi žirije bodo avtorji obveščeni po elektronski pošti 14 dni po zaključku razpisa.

Izbrane skladbe bodo javno izvedene v okviru koncertnega ciklusa Glasbene matice Ljubljana v sezoni 2017/2018 in kasneje natisnjene v založbi Astrum.

Veronika Brvar

predsednica društva