Novice


Sprejem opernega zbora Brundibar pri predsedniku države

Objavljeno: 30. januarja 2017

27. 1. 2017, Ljubljana, Predsedniška palača

OBISK OTROŠKEGA PEVSKEGA ZBORA PRI PREDSEDNIKU DRŽAVE

SPOROČILO ZA JAVNOST
27. januar 2017

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Predsednik Pahor je v nagovoru, ki ga je pričel z minuto molka v izraz spoštovanja do vseh žrtev holokavsta, dejal, da obletnico razumemo kot preizkušnjo in odgovornost, da po svojih najboljših močeh storimo vse, da se takšni zločini ne bi več nikoli ponovili. “Zanašanje na to, da je tak zločin neponovljiv samo zaradi nepredstavljivih grozot, je naivno. Zgodovinska izkušnja je, da se lahko zgodi. In se lahko ponovi, če se ne bomo vsi vsak dan trudili za strpnost in mir.” Predsednik republike se je ob tem spomnil, kako se je ob 70. obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz – Birkenau s slovenskimi internirankami udeležil komemorativne svečanosti na Poljskem. To je bil dogodek, je dejal, tako mogočen v svoji pretresljivosti, da tudi zaradi tega spomina danes razmišlja in čuti drugače. Tudi današnjega sprejema so se udeležile nekatere od taboriščnic, ki so preživele krutosti taborišč, eni med njimi, Mariji Frlan, je predsednik republike s šopkom rož čestital za rojstni dan, ki ga praznuje ravno danes.

Današnjega sprejema so se udeležili vidni predstavniki Judovskega kulturnega centra Ljubljana, Judovske skupnosti v Sloveniji, predstavniki slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA), predstavniki Koordinacije taboriščnih odborov pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in taboriščnice, ki so preživele nemška koncentracijska taborišča. Na dogodku so bili tudi producenti opere Brundibar v Sloveniji: Glasbena matica Ljubljana, Akademija za glasbo v Ljubljani, Cankarjev dom in Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Predsednica Glasbene matice, gospa Veronika Brvar se je predsedniku republike zahvalila za današnji sprejem in z besedami navdiha povabila k poslušanju dveh odlomkov iz opere Brundibar. Opera, ki jo je skladatelj Hans Krasa, tudi sam taboriščnik judovskega rodu, uprizoril z otroki v taborišču Terezin v času druge svetovne vojne, nosi močno simbolno sporočilo in utrjuje prepričanje, da dobro vedno premaga zlo. Predsednik republike je ob lanskem ogledu opere Brundibar nastopajoče otroke povabil, naj obiščejo Predsedniško palačo. Z gospo Pečar sta jih tedaj pozdravila v zaodrju dvorane Cankarjevega doma in se jim zahvalila za ganljivo uprizoritev. Sprejema v Predsedniški palači so se udeležili v skoraj popolni zasedbi, za to priložnost pa so pripravili nekaj glasbenih točk iz opere. Tako se tudi ponovna delna uprizoritev opere Brundibar uvršča v niz dogodkov, ki sodijo v projekt ŠOA – spominjajmo se, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike.