Koncert


Koncert Čas luči

23. januar 2023, ob 19:00
Radovljica, Baročna dvorana Radovljiške graščine


KONCERT ČAS LUČI

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana
Metoda Kink, klavir
Katarina Kozjek, violončelo
Oblikovanje svetlobe: Ambrož Močnik
Kostumografinja: Irena Tomažin
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Umetniška vodja Irma Močnik

23. 1. 2023, 19.00, Radovljica, Baročna dvorana Radovljiške graščine
25. 1. 2023, 19.00, Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah

 

Spored

Improvizacija na Adam Bohorič (1520–1598)
ENA DRUGA OTROČJA PEJSEM

Neapeljska / švedska tradicionalna, prir. Irma Močnik (1970)
SANKTA LUCIA

 Gustav Holst (1874–1934)          
TO AGNI (koralna himna iz Rig Vede)

Tobin Stokes (1966)
O LUX! (prir. Tobin Stokes po srednjeveškem besedilu)

Iacobus Gallus (1551–1590)
TOTA PULCHRA ES (Sveto pismo, Visoka pesem 4,7-8)

Ambrož Čopi (1973)
MAGNIFICAT (Sveto pismo, Evangelij po Luku 1,46-55)

Arvo Pärt (1935)
PEACE UPON YOU, JERUSALEM (Sveto pismo, Psalm 122)

Led Zeppelin, prir. Alexej Romanov
STAIRWAY TO HEAVEN (Robert Plant / James Patrick Page)

Jože Privšek (1937–1998), prir. Damijan Močnik (1967)
NAD MESTOM SE DANI (Dušan Velkaverh)

Ameriški gospel, prir. Nanni Byl
THIS LITTLE LIGHT OF MINE

Južnoafriški gospel, prir. Niels Erlank
SIYAHAMBA

 


Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana deluje od jeseni 2020 in se tokrat po dveh tematsko obarvanih koncertih (Čas deklištva in Čas rojstva) predstavlja z novim celovečernim programom, ki se – deloma v dekliški, deloma v mešani zasedbi – s pesmijo dotika različnih občutij svetlobe, ognja, luči, sija(ja), ki v človeku vzbujajo čudenje, presvetlitev, dotik prapočela, spoznanje dobrega, pot do (od)rešitve, odklon od teme in minljivosti.

Program Čas luči prinaša skladbe, ki slavijo luč kot sonce, ogenj kot očiščevalno moč, svetlobo svete Lucije, Božjo Mater, deviško nevesto, ter glasbene umetnine, polne svetlih sanj in prividov mesta/sveta/dežele miru, ki se rojevajo iz hrepenenja po izstopu iz območja negotovosti, nemira, stiske in nevarnosti teme. Priznanim svetovnim avtorjem (Holst, Stokes, Pärt, Led Zeppelin) se pridružujejo dela slovenskih skladateljev (Bohorič, Gallus, Čopi, Močnik, Privšek). Mladi pevci se tako preizkušajo v različnih pevskih estetikah, žanrih in oblikovno-harmonskih konceptih, ob katerih rastejo in zorijo kot osebe ter kot glasbeniki. Glasbeno podobo koncerta bo v prostoru dopolnila igra svetlobe in sence.

Umetniška vodja Irma Močnik je diplomirala iz zborovodstva na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Je profesorica glasbe in zborovodkinja na OŠ Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem in zborovodkinja Mladinskega pevskega zbora ter Mladinske vokalne skupine Glasbene matice Ljubljana. S svojimi sestavi pripravlja koncerte in glasbeno-scenske dogodke, mladinske opere, udeležuje se domačih in tujih festivalov ter tekmovanj. Je prejemnica več odlikovanj. Mlade pevce vseskozi vzgaja za čisto in naravno petje, globlje doživljanje glasbe ter spontanost in prepričljivost nastopa. V izvedbe skuša vključiti vse njihove glasbene, igralske in druge umetniške talente. Znanja, ki jih pridobiva na številnih seminarjih, izobraževanjih ter mednarodnih simpozijih za zborovsko glasbo, uporablja pri svojem delu. Prireja in piše avtorsko glasbo ter prevaja tujo zborovsko literaturo v pevno slovenščino.

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana je bila ustanovljena kot most, ki povezuje pevce mladinskega in mešanega zbora Glasbene matice. Sestav ponuja široko paleto poustvarjalnih možnosti zborovskih skladb različnih časovnih obdobij. Na premiernem koncertu Čas deklištva se je skupina predstavila z izborom angleških renesančnih madrigalov ter slovenskih ljudskih pesmi. Nastopili so v okviru dogodkov, ki so jih priredili Imago Sloveniae, društvo Slovenija v svetu, festival Europa Cantat in Kobariški muzej, ter na treh samostojnih koncertih v Kazljah, Mekinjah in Črnomlju. S tem koncertom so dekleta leta 2022 gostovala tudi v ciklu Jesenske serenade Glasbene mladine Ljubljanske. Sestav se je lani predstavil na božičnem koncertu Čas rojstva, katerega osrednji del sta bili dve vokalno-instrumentalni skladbi, Ceremony of Carols B. Brittna in Venit Lumen D. Močnika. Koncert je bil izveden v Adergasu in na Prevaljah, koncertno gostovanje pa se je sklenilo z nastopom v okviru Sakralnega abonmaja v Ljubljani. Pevci so nastopili tudi na slavnostni akademiji ob 150. obletnici Glasbene matice v Slovenski filharmoniji, na slavnostni seji ob dnevu državnosti v Državnem svetu Republike Slovenije ter se udeležili tekmovanja Sozvočenja 2022.

 

Koncert v Radovljici: vstop prost
Koncert v Ljubljani: cena vstopnice: 10,00 EUR / cena vstopnice za dijake, študente in upokojence: 7,00 EUR
Brezplačni vstop za brezposelne (ob predložiti dokazila o statusu brezposelne osebe).
Nakup vstopnic: eno uro pred koncertom na prizorišču.

Koncert v Radovljici je organiziran v sodelovanju z OI JSKD Radovljica, koncert v Ljubljani pa v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.

Izvedbo projekta sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija.