Pevski zbori


Mešani zbor


Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki.

Zbor nastopa na vokalno-instrumentalnih koncertih: skupaj s Simfoniki RTV Slovenija je izvedel Mozartov Rekviem ter opero Antigona Tomaža Sveteta, z Baročnim ansamblom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pa izbrane Vivaldijeve sakralne skladbe. Prvi koncert lanske sezone je bil posvečen Rossiniju in njegovim manj znanim zborovskim skladbam, drugi koncert pa je bil izveden v ciklu Kromatika, v predvelikonočnem času je bila na sporedu Haydnova Večerna pesem Bogu in Schubertova Maša v As-duru.

Pevske vaje potekajo strnjeno v več krajših obdobjih in neposredno pred koncertom na intenzivnih vajah ob koncu tedna. Sodelovanje v zboru ni honorirano in organizator ne krije potnih stroškov pevcev na vaje in koncerte zbora. Pevci ne plačujejo članarine. Stroške delovanja zbora krije Glasbena matica Ljubljana.


Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Sebastjan Vrhovnik se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof.  Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Glasbena matica Ljubljana je spomladi 2017 oblikovala nov pevski sestav izkušenih pevcev iz vse Slovenije, ki nadaljuje bogato tradicijo MePZ Glasbene matice Ljubljana z izvajanjem vokalno-instrumentalnih skladb slovenskih in tujih skladateljev. Zbor bo poleg najbolj znanega klasičnega repertoarja maš, oratorijev, pasijonov izvajal tudi manjkrat ali pri nas sploh še ne slišana dela avtorjev različnih slogovnih obdobij. Sestavlja ga 68 pevcev, ki jih druži ambicija poglobljenega študija, poustvarjanja na visoki umetniški ravni in sodelovanja z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. Zbor, ki ga vodi dirigent Sebastjan Vrhovnik, se bo na koncertu prvič predstavil jeseni 2017 in na poseben način povezal dva začetka. V začetku svojega delovanja se bo poklonil spominu na dirigenta Sama Hubada in posredno njegovemu očetu, zborovodju in skladatelju Mateju Hubadu, eno ključnih osebnosti Glasbene matice, v čigar obdobju je zbor Glasbene matice doživel največji razcvet in javno priznanje. To leto Glasbena matica posveča njegovemu spominu in v njegovem duhu ustvarja dalje.


Prijavnica

PROGRAM MEPZ GLASBENE MATICE LJUBLJANA V SEZONI 2019/2020

Gioachino Rossini (1792-1868)                 

La passeggiata
Quartetto pastorale
I Gondolieri
Coro di Ninfe
La fede
La speranza
La carita
Inno alla pace
Il Carnevale

Joseph Haydn (1732-1809)                     

Vierstimmige Gesänge, Hob. XXVc: 1-9
1. Die Beredsamkeit
2. Alles hat seine Zeit
3. Die Harmonie in der Ehe
4. Der Augenblick
5. Die Warnung
7. Abendlied zu Gott
8. Der Greis

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Dixit Dominus, HVW 232

Alessandro Scarlatti (1660-1725)

Laetatus sum, Psalm 121


KONCERT »LA PASSEGGIATA – Sprehod z Rossinijem«

18. 11. 2019, Nova Gorica, Kulturni dom
20. 11. 2019, Celje, Narodni dom

AVDIO SNEMANJE IZBRANIH ROSSINIJEVIH IN HAYDNOVIH SKLADB ZA RTV SLOVENIJA

Januar / Februar 2020, Ljubljana, Radio Slovenija

KONCERT »DIXIT DOMINUS«

30. 5. 2020, Ljubljana, Slovenska filharmonija