Pevski zbori


Mešani zbor


MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA je bil ustanovljen leta 1891 in se ponaša z neprekinjeno tradicijo ustvarjanja tako na področju a cappella programa kot vokalno-instrumentalnih koncertov slovenskih in tujih skladateljev. V sestavu, ki se je oblikoval leta 2017 in ga vodi dirigent Sebastjan Vrhovnik, pojejo izkušeni pevci iz vse Slovenije, ki nadaljujejo bogato tradicijo zbora z izvajanjem vokalno-instrumentalnega repertoarja različnih glasbenih obdobij. Pevce druži ambicija po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni in sodelovanju z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. V zadnjih treh letih je zbor sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pri izvedbi Mozartovega Requiema, opere Tomaža Sveteta Antigona in Schubertove Maše št. 5 v As-duru. Z baročnim ansamblom Akademije za glasbo UL so pevci pripravili sakralni koncert s tremi Vivaldijevimi skladbami, Magnificat, Gloria, Domine, ad adiuvandum me festina. Ob jubileju “opernega” skladatelja G. Rossinija pa je dirigent pripravil celovečerni program skladateljevih lahkotnejših in bolj radoživih, a manj znanih ter redkeje izvajanih zborov in samospevov. Zbor je s koncertom La passeggiata (Sprehod z Rossinijem) poleg dveh koncertov v Ljubljani, gostoval tudi v koncertnem abonmaju kulturnega doma v Novi Gorici in Celju.

K sodelovanju vabimo izkušene pevce, ki želijo sodelovati v koncertnem zboru in iščejo možnost nadaljevanja svoje pevske poti v sodelovanju s profesionalnimi instrumentalnimi sestavi. Na glasovni preizkus se lahko prijavijo pevci, ki želijo sodelovati v stalnem sestavu koncertnega zbora kakor tudi pevci, ki bi želeli sodelovati samo pri posameznih projektih.

Glasovni preizkus bo 30. septembra 2020, ob 18.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani in ga bo vodil dirigent Sebastjan Vrhovnik. Prijave sprejemamo preko e-prijavnice na spletni strani ali neposredno na e-naslov organizator@glasbenamatica.si. Pevec ob petju pesmi po lastni izbiri izkaže karakteristike glasu. S ponavljanjem melodičnih in ritmičnih motivov izkaže obseg glasu, intonančno in ritmično natančnost ter glasbeni spomin. Preko dela na notnem primeru, ki ga pripravi dirigent, izkaže orientacijo v notnem zapisu in harmonski posluh.


SEBASTJAN VRHOVNIK se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof.  Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 


Prijavnica

PREDVIDENI PROGRAM MEPZ GLASBENE MATICE LJUBLJANA V SEZONI 2020/2021

Iacobus Handl Gallus: izbrane skladbe
Gustav Mahler: Simfonija št. 3 v d-molu (ženski zbor)
Claude Debussy: Trije nokturni, L. 91, CD. 98 (ženski zbor)
Hugo Wolf: Christnacht
Žiga Stanič: Kantata senc
Lojze Lebič: noviteta
Damijan Močnik: noviteta
Tilen Slakan: noviteta
Nana Forte: noviteta
Katarina Pustinek Rakar: noviteta


Predvidene dejavnosti zbora v sezoni 2020/2021:

SNEMANJE KANTATE SENC SKLADATELJA ŽIGE STANIČA, jesen 2020, Radio Slovenija
SODELOVANJE NA KONCERTU »NEBEŠKO ŽIVLJENJE« Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, 5. in 6. 11. 2020, Gallusova dvorana v Cankarjevem domu
SODELOVANJE NA KONCERTU »GLOBINA TEME« Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, 12. in 13. 11. 2020, Gallusova dvorana v Cankarjevem domu
SODELOVANJE NA BOŽIČNEM KONCERTU SIMFONIKOV RTV SLOVENIJA, 20. 12. 2020, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
SNEMANJE IZBRANIH GALLUSOVIH SKLADB, pomlad 2021, Radio Slovenija
KONCERT OB 130-LETNICI MEŠANEGA ZBORA GLASBENE MATICE, maj 2021, Slovenska filharmonija