Pevski zbori


Mladinski zbor

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojega mladinskega zbora pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodi zborovodkinja Irma Močnik. Zbor je v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegel raven, ki mu omogoča sodelovanje pri ambicioznejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2022 smo uprizorili devet glasbenih predstav za otroke: Kaznovana radovednost (P. Šivic), Brundibar (H. Krasa), Hobit (D. Burry), Všeč si mi (D. Močnik), Snežna kraljica (M. King), Afriški živalski raj (A. J. Kropivšek), Deček, ki je prehitro rasel (G. C. Menotti), Iz trebuha anakonde (B. Glavina) in Kraljestvo glasbe (T. Vulc); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma. Otroški in mladinski zbor sodelujeta tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana, na koncertih Slovenske filharmonije in Festivala Ljubljana.

Redne pevske vaje vodi zborovodkinja Irma Močnik, pouk vokalne tehnike pa pevska pedagoginja Tanja Rupnik. Pevske vaje potekajo ob sredah, od 16.30 do 18.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana.


Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana bo sezono 2022/2023 začel s ponovitvami mladinske glasbene predstave KRALJESTVO GLASBE skladateljice Tadeje Vulc.

Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka Tadeja Vulc je avtorica besedila in glasbe KRALJESTVA GLASBE. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi. Pri izvedbah predstav bo sodeloval mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik.

Predstave:

10. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
11. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
14. 11. 2022, ob 9.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
15. 11. 2022, ob 10.00, Maribor, Dvorana Union
17. 11. 2022, ob 11.00 in 15.00, Maribor, Dvorana Union
19. 11. 2022, ob 11.00 in 12.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija (v okviru Ciklusa družinskih koncertov Slovenske filharmonije)

Koproducenti: Glasbena matica Ljubljana, Slovenska filharmonija, Narodni dom Maribor


Prijavnica

KRATKA VSEBINA GLASBENE PREDSTAVE:

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.

Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinja: Irma Močnik
Asistentka zborovodkinje: Maša Prah
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Pia Rener
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

IZVAJALCI

Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Igrajo: Vanja Iva Kretič, Simona Kočar, Matej Voušek
Tolkalni duo Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Dirigentka Irma Močnik / Maša Prah

Člani Orkestra Slovenske filharmonije
Slaven Kulenović, dirigent

Koncert s člani Orkestra Slovenske filharmonije bo 19. 11. 2022, ob 11.00 v okviru Družinskih koncertov SF.

Dodatne informacije in kontakt:

Lucija Pavlovič
Tajništvo Glasbene matice Ljubljana
Vegova ulica 5
1000 Ljubljana
S: www.glasbenamatica.si
E: organizator@glasbenamatica.si
T: 01 421 05 93
M: 051 359 313