Pevski zbori


Mladinski zbor

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojega mladinskega zbora pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodi zborovodkinja Irma Močnik. Zbor je v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegel raven, ki mu omogoča sodelovanje pri ambicioznejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2020 smo uprizorili šest predstav za mlade: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik), Snežna kraljica (Matthew King) in Afriški živalski raj (Tomaž Vrabič, Anton Kropivšek); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, v letu 2021 pa smo prvič sodelovali tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter v abonmaju Slovenske filharmonije.

Redne pevske vaje vodi zborovodkinja Irma Močnik, pouk vokalne tehnike pa pevska pedagoginja Tanja Rupnik. Pevske vaje potekajo ob sredah, od 16.30 do 18.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice Ljubljana.

Vse mlade pevke in pevce (12 do 16 let), ki bi se nam želeli v šolskem letu 2022/2023 pridružiti, vabimo k prijavi na glasovni preizkus, ki bo potekal v sredo, 7. septembra 2022, ob 17.00 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice. 


Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana je v letu 2021/2022 izvedel dve mladinski glasbeni predstavi:

Gian Carlo Menotti: DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL
Tadeja Vulc: KRALJESTVO GLASBE

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL je opera enodejanka enega izmed najvidnejših predstavnikov ameriške glasbe 20. stoletja G. C. Menottija, in sodi med njegove priljubljene opere za otroke. Napisana je za odrasle in otroške soliste, otroški pevski zbor in komorni instrumentalni ansambel.

Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka Tadeja Vulc je avtorica besedila in glasbe KRALJESTVA GLASBE. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi.

Pri izvedbah predstav je sodeloval mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik.

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Premiera 28. 12. 2021, Linhartova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 4. do 10. 1. 2022.

KRALJESTVO GLASBE

Premiera: 20. 4. 2022, Slovenska filharmonija;
ponovitve: 21. 4. 2022, 10. do 17. 11. 2022 v Ljubljani in Mariboru.

Koproducenti: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Slovensko komorno glasbeno gledališče.


Prijavnica

KRATKA VSEBINA GLASBENIH PREDSTAV:

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Devetletni fant se je nedavno preselil v mesto in sošolci se mu posmehujejo zaradi velikosti ter nenavadnega imena, Poponel Skosvodmonit. Gospodična Upanje, njegova nova učiteljica, o njem pripoveduje zdravniku Pomanjševalniku, ki je izumil stroj za pomanjševanje. Poponelova mama odpelje sina k zdravniku, ki pravi, da lahko pomaga Poponelu do normalne velikosti, vendar za določeno ceno – fant se mora prilagajati vedenju vseh ostalih. Ko pride v šolo terorist Pobesneli Pes in zahteva talca, se prostovoljno javi samo Poponel. Zaradi tega dejanja začne ponovno rasti, dokler ne premaga terorista. Šele tedaj spozna, da je zaradi svoje posebnosti lahko pomagal drugim. Vsak je z razlogom tak, kot je.

KRALJESTVO GLASBE

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.

Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinja: Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

IZVAJALCI

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Pevci solisti
Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Projektni komorni instrumentalni ansambel
Dirigent Jakob Barbo

KRALJESTVO GLASBE

Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Igrajo: Vanja Iva Kretič, Simona Kočar, Matej Voušek
Tolkalni duo Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Dirigentka Irma Močnik

 

Dodatne informacije in kontakt:

Lucija Pavlovič
Tajništvo Glasbene matice Ljubljana
Vegova ulica 5
1000 Ljubljana
S: www.glasbenamatica.si
E: organizator@glasbenamatica.si
T: 01 421 05 93
M: 051 359 313