Koncert


Mozartov Rekviem, Zbor Glasbene matice, Simfonični orkester RTV Slovenija

14. september 2017, ob 19:30
Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana


1. abonmajski koncert Kromatike 2017/2018

Theresa Plut sopran
Martin Sušnik tenor
Bernarda Fink mezzosopran
Marcos Fink basbariton

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Sebastjan Vrhovnik dirigent zbora
Simfonični orkester RTV Slovenija
Loris Voltolini dirigent

Spored:
MARIJ KOGOJ: Bagatele za orkester
WOLFGANG AMADEUS MOZART: Rekviem

Mitologija je nekaj skrivnostnega in hkrati nekaj vsakdanjega – obdajajo nas zgodbe, ki so pogosto nepreverljive, še pogosteje pa bi bilo nesmiselno preverjati njihovo resničnost. Že to, da se okrog nekoga ali nečesa pletejo miti, pove veliko o pomenu te osebe, dogodka, predmeta … Okrog Mozartovega poslovilnega in celo nedokončanega dela se je skozi stoletja napletlo veliko zgodb, zato je izvedba tega brezčasnega in nepreseženega dela prav posebno primerna za zaznamovanje slovesa od dveh velikanov naše glasbene polpreteklosti – s tem koncertom se spominjamo dveh ‘legend’ slovenske glasbene poustvarjalnosti – dirigentov Sama Hubada (1917–2016) in Antona Nanuta (1932–2017).

 Tako kot Mozart sta tudi Hubad in Nanut že za življenja uživala izjemen ugled. Njuni življenjski zgodbi in kulturna zapuščina zdaj postajajo mit, del zgodbe, imenovane ‘zgodovina slovenske glasbe’, in svetel vzor vsem, ki nadaljujejo njuno pot ter posegajo po večnih delih zakladnice klasične glasbe, kot je tudi Mozartov Rekviem. V glasbeno dogajanje nas bodo vpeljale Bagatele Marija Kogoja, še enega velikana slovenske glasbe 20. stoletja.

Poleg izvrstnih solistov se bo tokrat prvič predstavil novi sestav Mešanega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

(Vir: http://simfoniki.rtvslo.si/koncerti/rekviem/)