Seminar


Delavnica optimalnega dihanja z Barbaro Tanze

4. marec 2023, ob 14:00
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Po lanski uspešni delavnici Feldenkreisove metode z dr. Nedo Popović Bras, se letos veselimo delavnice koordinacije diha po metodi MDH, ki jo bo vodila pevka, pevska pedagoginja in certificirana učiteljica optimalnega dihanja po MDH metodi, Barbara Tanze.
Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 4. marca 2023 ob 14h v Lajovčevi dvorani, kjer nas bo Barbara učila jasnih in natančnih konceptov dihanja. Svoje znanje kombinira z različnimi metodami in pristopi ter tako ustvarja individualno strategijo do dolgotrajnih sprememb naših dihalnih navad. Njeno delo vključuje biomehaniko funkcionalno anatomijo in manualno delo, ki vpliva na avtomatski odziv živčnega sistema. Tehniko pridom uporablja tako pri delu s pevci, instrumentalisti kot športniki.
Rekviziti: Potrebujete udobna oblačila, beležko in pisalo.

VSEBINA 4- urne delavnice:
– osnove funkcionalne anatomije dihal in glasu (teorija in praktične vaje/palpacija)
– vpliv dihanja na živčevje in obratno (trema, koncentracija, energija)
– vaje za razumevanje znotrajtelesnih pritiskov (nadglasilčni/podglasilčni tlak in odziv telesa)
– čas za vprašanja in diskusijo

Termin in lokacija: 4. 3. 2023, 14.00–18.00, Glasbena matica Ljubljana
Rok za prijave: 24. februar 2023
Število mest je omejeno!

Kotizacija: 50 EUR

Kotizacija se plača na osnovi računa, ki ga izda Glasbena matica in jo mora udeleženec plačati pred začetkom izobraževanja.


Barbara Camille Tanze je zaključila magistrski študij iz solo petja ter pevske pedagogike na Conservatoire de Lausanne HEM leta 2006. Ima dolgoletne izkušnje kot operna pevka v glavnih vlogah, kot koncertna pevka ter kot igralka v različnih produkcijah po Evropi. Že od leta 2004 poučuje solo petje ter dikcijo na javnih ter zasebnih glasbenih inštitucijah.
Certifikat za 1. stopnjo MDH Breathing Coordination je pridobila leta 2014, 2016 je sledil certifikat višje stopnje. Dodatna izobraževanja je končala iz Foundations in Myofascial Release and Laryngeal Massage metode Walta Fritza ter Neuro-Vocal Method Meredith Colby. Barbara Tanze je zunanja sodelavka inštituta za Modern Vocal Training v Malagi, kjer uči funkcionalno anatomijo ter dihalno koordinacijo za učitelje petja. Leta 2020 je postala del ekipe Art of Breath, ki ponuja izobraževanje na področju dihalne mehanike, fiziologije in zmogljivosti za športnike. Od istega leta naprej tudi sodeluje s The Sing Space kot Senior Vocal Coach, kot mentorica za dihanje in anatomijo ter učiteljica petja.
Redno predava v Sloveniji in v tujini, na primer za Akademijo za glas v Domžalah, mojstrske tečaje Ars Longa, Vita Brevis v Logatcu, Sevnici ter Novi Gorici, Ultimate Artists programme v Londonu, Pacific Opera Company Sydney, State Opera of South Australia Adelaide, World Voice Teachers Expo na Poljskem, KMH akademija za glasbo Stockholm… Leta 2020 je bila mentorica na prvi online izvedbi World Voice Teachers Expo, večratna predavateljica na svetovni konferenci Vocology in Practice ter 2022 ena od povabljenih strokovnjakov (skupaj s Patrickom McKeownom, Rachel Goldenburg, Alanom Watsonom in Julie Moore) na Focus on Breathing kongresu BAST Training v VB. Barbara Tanze je redna gosta na raznih podcastih (n.pr. Beth Roars, The Mindstrong Project, Music Mind and Movement) in ena od strokovnjakov na strani https://www.joyfullbreath.net/.

Več o metodi: https://breathingcoordination.ch/