Koncert


Glasovni preizkus za glasbeno predstavo Gal v galeriji

14. september 2023, ob 17:00
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica vabi mlade pevce k sodelovanju v glasbeni predstavi GAL V GALERIJI avtoric Svetlane Makarovič in Tadeje Vulc. Ansambel in umetniško ekipo bosta v pripravah na izvedbo predstave vodili režiserka Eva Hribernik in umetniška vodja Tadeja Kreča.

K sodelovanju vabimo mlade pevce, stare od 8 do 11 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne. Glasovni preizkusi bodo potekali v četrtek, 14. septembra 2023, od 17.00 dalje v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani.

Rok za prijave: 7. 9. 2023

 

PRIPRAVE in NASTOPI

Trajanje priprav: september 2023 – februar 2024
Redne pevske vaje: četrtek, 17.00–18.30, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbene matica
Koreografske in režijske vaje: natančen urnik bo objavljen naknadno
Predstave: 14.–17. 2. 2024, Cankarjev dom, Štihova dvorana

ŠOLNINA ZA OTROŠKI PEVSKI ZBOR

Šolnina, ki znaša 30 EUR/mesec, se plača za obiskovanje pevskih, koreografskih in režijskih vaj v času priprav na glasbeno produkcijo. Izobraževalno-umetniški proces temelji na strokovnem pedagoškem delu, katerega namen je mlade pevce usposobiti za samozavesten ter prepričljiv odrski nastop. Sodelovanje v predstavi za mlade pevce pomeni priložnost za novo obliko pevskega izobraževanja, pridobivanje večplastnih gledaliških izkušenj, razvijanje socialnih kompetenc, spoznavanje skupinske dinamike, osebnostno rast in samorefleksijo lastnih umetniških potencialov.

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.siZgodba zelenega možica, ki končno najde svoje domovanje v hiši, poimenovani prav po njegovem imenu – GALerija – je vabilo k odkrivanju lepe besede in likovnih umetnin. Z oživitvijo besed v glasbi pa skladateljica dvema vejama umetnosti doda še tretjo, glasbeno. Slikarsko platno postane glasbena partitura, namesto čopiča pa vabi na sprehod po galeriji kar dirigentska paličica. Gal se po prostrani palači umetnosti ne sprehaja le šepetaje, ampak tudi zapoje, svoj glas pa mu posodijo pevci otroškega zbora. In ker v hiši najlepših spominov živijo številne pripovedi, jih glasbeno platno ne oživlja le z otroškimi glasovi. V zgodbo vstopajo izbrani instrumenti godalnega kvinteta, pridružijo se tolkala, za trdno osnovo pa poskrbi klavir. Skrivnostno Galovo pripoved o njegovih popotovanjih in raziskovanju najlepših podob oživlja pevec, vešč ne samo gledališkega odra, ampak tudi posebnega sožitja glasbe in besede v glasbeno-gledališki predstavi.

Otroški pevski zbor Glasbene matice je bil ustanovljen leta 2005 z namenom, da bi otrokom približali kakovostno, predvsem slovensko zborovsko literaturo, jih navduševali za ubrano zborovsko petje, za skupinsko poustvarjanje in jih skrbno vodili skozi pevski razvoj. Zbor redno nastopa in sodeluje tudi pri večjih glasbeno-scenskih projektih, kot so ABC (M. Kozina), Pedenjped (K. Pahor, T. Vulc, M. Goršič idr.), Gal v galeriji (T. Vulc), Kaznovana radovednost (P. Šivic), Brundibar (H. Krasa), Obiski pri Cuckih (V. Avsec), Afriški živalski raj (T. Vrabič, A. J. Kropivšek) in Iz trebuha anakonde (T. Vrabič, B. Glavina). Pomembna so tudi snemanja za Radio Slovenija in različne založbe (Mladinska knjiga, založba Grafenauer, založba Panika).