Avdicija


Glasovni preizkus za sodelovanje v Verdijevem Rekviemu

24. maj 2022, ob 16:00
Ljubljana, Glasbena matica


Glasbena matica vabi izkušene zborovske pevce na glasovni preizkus za mešani pevski zbor, ki bo sodeloval pri izvedbi Verdijevega Rekviema.

Koncert bo del poletnega programa Festivala Ljubljana in bo na sporedu 3. julija 2022 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Nastopili bodo:

Krassimira Stoyanova, sopran
Elīna Garanča, mezzosopran
Dmytro Popov, tenor
Riccardo Zanellato, bas
Orkester in Zbor Slovenske filharmonije
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Dirigent: Karel Mark Chichon

Pevske vaje zbora bo vodil dirigent Sebastjan Vrhovnik.

Glasovni preizkus bo 24. 5. 2022 ob 16.00 v prostorih Glasbene matice v Ljubljani.

Prijavo pošljite do 18. 5. 2022 preko e-obrazca na spletni strani www.glasbenamatica.si


MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA nadaljuje bogato tradicijo preteklih generacij z izvajanjem vokalno-instrumentalnih skladb slovenskih in tujih skladateljev. Pevce druži ambicija po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni in sodelovanju z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki. Od leta 2017 zbor ustvarja pod umetniškim vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. V tem času so pevci sodelovali pri izvedbi Mozartovega Rekviema, Schubertove Maše št. 5 v As-duru, Mahlerjeve Tretje simfonije, Debussyjevih Treh nokturnov, baročnih skladb A. Vivaldija, Magnificat, Gloria v D-duru, Domine, ad adiuvandum me festina, D. Scarlattija, Te Deum in A. Scarlattija, Dixit Dominus. Zbor je sodeloval tudi pri prvi koncertni izvedbi opere Antigona Tomaža Svetega, za katero je skladatelj prejel nagrado Prešernovega sklada. Jubileju G. Rossinija je zbor posvetil koncert La passeggiata in z njegovimi zborovskimi skladbami nastopil v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. Pri vokalno-instrumentalnih delih zbor sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Baročnim in Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ter Baročnim ansamblom Ljubljana. Zbor pripravlja samostojne koncerte, sodeluje pa tudi pri abonmajskih koncertih Slovenske filharmonije, Simfonikov RTV Slovenija, na koncertih festivala Slovenski glasbeni dnevi, snema za Radio in TV Slovenija. Letos bo krstno izvedel dve novi vokalno-instrumentalni skladbi, ki sta nastali po naročilu Glasbene matice za zborov jubilej (130 let) in sicer Sanje leta Nane Forte in Magnificat Tilna Slakana. Pevci se bodo predstavili tudi z Bruckerjevim Te Deum, Verdijevim Rekviemom in na povabilo Ensemble Cordia gostovali na festivalu v Brixnu s Händlovim Aleksandrovim slavjem.

 

DIRIGENT SEBASTJAN VRHOVNIK se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Johannesa Prinza. Kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje je zaposlen na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah ter tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Komornega zbora Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Mešanega zbora Glasbene matice Ljubljana in kot gostujoči dirigent Zbora Slovenske filharmonije. V preteklosti je sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom in Komornim zborom DEKOR. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjimi je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

DODATNE INFORMACIJE:
Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si