Glasovni preizkusi


Glasovni preizkusi za sodelovanje v glasbenih predstavah

16. junij 2021, ob 17:00
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce k sodelovanju v mladinskih glasbenih predstavah, ki jih načrtuje v letu 2021/2022:

Tomaž Vrabič, Bojan Glavina: IZ TREBUHA ANAKONDE
Gian Carlo Menotti: DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL
Tadeja Vulc: KRALJESTVO GLASBE

Glasbeni matici, ki se je v zadnjih letih uveljavila s kvalitetnimi in odmevnimi otroškimi glasbenimi predstavami, je ponovno zaupana prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke IZ TREBUHA ANAKONDE. Igra je napisana za otroški pevski zbor, mlade igralce, plesalce in klavir.

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL je opera enodejanka enega izmed najvidnejših predstavnikov ameriške glasbe 20. stoletja G. C. Menottija, in sodi med njegove priljubljene opere za otroke. Napisana je za odrasle in otroške soliste, otroški pevski zbor in komorni instrumentalni ansambel.

Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka Tadeja Vulc je avtorica besedila in glasbe KRALJESTVA GLASBE. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi.

Pri izvedbi prve predstave bo sodeloval otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tadeje Kreča, pri izvedbi drugih dveh predstav pa mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, ki želijo nastopiti v eni ali dveh produkcijah. Predhodne pevske in odrske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovne preizkuse, ki bodo potekali na Glasbeni matici v Ljubljani:

  • v sredo, 16. junija 2021, ob 17.00 za produkcijo DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL (pevci v starosti od 12 do 16 let);
  • v sredo, 16. junija 2021, ob 18.00 za produkcijo KRALJESTVO GLASBE (pevci v starosti od 12 do 16 let);
  • v četrtek, 17. junij 2021, ob 17.00 za produkcijo IZ TREBUHA ANAKONDE (pevci v starosti od 8 do 12 let)

Glasovne preizkuse bodo vodile Tadeja Kreča, Irma Močnik in Tanja Rupnik.

Rok za prijave: 10. 6. 2021 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice ali neposredno na naslov organizator@glasbenamatica.si

IZ TREBUHA ANAKONDE

Spremljali bomo razburljivo potovanje Tinke Tonke od tropskega pragozda, argentinske pampe prek visokih Andov vse do južnega rta ameriške celine. Tako je, mlada raziskovalka, ki smo jo prvič srečali v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na novo pustolovščino. V svojem junaškem potopisu naglo popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, piranhami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušenja nad novimi znanstvi. Preseneti jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te drobne nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je potrebno rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč.

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Devetletni fant se je nedavno preselil v mesto in sošolci se mu posmehujejo zaradi velikosti ter nenavadnega imena, Poponel Skosvodmonit. Gospodična Upanje, njegova nova učiteljica, o njem pripoveduje zdravniku Pomanjševalniku, ki je izumil stroj za pomanjševanje. Poponelova mama odpelje sina k zdravniku, ki pravi, da lahko pomaga Poponelu do normalne velikosti, vendar za določeno ceno – fant se mora prilagajati vedenju vseh ostalih. Ko pride v šolo terorist Pobesneli Pes in zahteva talca, se prostovoljno javi samo Poponel. Zaradi tega dejanja začne ponovno rasti, dokler ne premaga terorista. Šele tedaj spozna, da je zaradi svoje posebnosti lahko pomagal drugim. Vsak je z razlogom tak, kot je.

KRALJESTVO GLASBE

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.


Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinji: Tadeja Kreča, Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinji: Jana Kovač Valdes, Pia Rener
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Izvajalci

IZ TREBUHA ANAKONDE

Otroški pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Učenci sodobnega plesa Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
Dramska igralka Alja Kapun
Pianistka Metoda Kink
Zborovodkinja Tadeja Kreča

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Pevci solisti
Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Projektni komorni instrumentalni ansambel
Dirigentka Irma Močnik

KRALJESTVO GLASBE

Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Člani Orkestra Slovenske filharmonije / Tolkalni duo Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Dirigent Slaven Kulenović / Irma Močnik

PRIPRAVE in NASTOPI

Redne pevske vaje bosta vodili zborovodkinji Tadeja Kreča in Irma Močnik, pouk vokalne tehnike pa pevska pedagoginja Tanja Rupnik.

Urnik rednih pevskih vaj:

IZ TREBUHA ANAKONDE
Od 2. 9. 2021 do premiere, ob četrtkih, 17.00 – 18.30

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL
Od 8. 9. 2021 do premiere, ob sredah, 17.00 – 19.00

KRALJESTVO GLASBE
Od 12. 1. 2022 do premiere, ob sredah, 17.00 – 19.00

Redne pevske vaje bodo potekale v Lajovčevi dvorani Glasbene matice. Intenzivne pevske vaje, koreografske in režijske vaje pa v drugih prostorih v Ljubljani (Cankarjev dom, Kulturni center Schellenburg).

REŽIJSKE VAJE:

Dodatni termini poleg rednih pevskih vaj od septembra do premiere in več dni zapored neposredno pred premiero.

Načrtovane predstave:

IZ TREBUHA ANAKONDE

Premiera 11. 2. 2022, Štihova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 12. do 18. 2. 2022.

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Premiera 28. 12. 2021, Linhartova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 4. do 10. 1. 2022.

KRALJESTVO GLASBE

Premiera: 23. 4. 2022, Slovenska filharmonija;
predvidene ponovitve v maju 2022 v Ljubljani, Mariboru in Velenju.

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo ter zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa.

Koproducenti: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Slovensko komorno glasbeno gledališče.

KOTIZACIJA in DRUGI STROŠKI

  • Mesečni prispevek za redne pevske vaje in pouk vokalne tehnike je 25 €.
  • Starši poskrbijo, da imajo otroci na vajah, predvsem daljših režijskih vajah, s seboj tudi malico in vodo.

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tadeja Kreča. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2020 smo uprizorili šest predstav za mlade: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik), Snežna kraljica (Matthew King) in Afriški živalski raj (Tomaž Vrabič, Anton Kropivšek); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, letos pa bomo prvič sodelovali tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter naslednje leto še v abonmaju Slovenske filharmonije.

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka programa
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si