Glasovni preizkusi


Glasovni preizkus za Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

6. september 2021, ob 17:00
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce k sodelovanju v mladinskih glasbenih predstavah, ki jih načrtuje v letu 2021/2022:

Gian Carlo Menotti: DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL
Tadeja Vulc: KRALJESTVO GLASBE

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL je opera enodejanka enega izmed najvidnejših predstavnikov ameriške glasbe 20. stoletja G. C. Menottija, in sodi med njegove priljubljene opere za otroke. Napisana je za odrasle in otroške soliste, otroški pevski zbor in komorni instrumentalni ansambel.

Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka Tadeja Vulc je avtorica besedila in glasbe KRALJESTVA GLASBE. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi.

Pri izvedbi predstav bo sodeloval mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, ki želijo nastopiti v eni ali dveh produkcijah. Predhodne pevske in odrske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovne preizkuse, ki bodo potekali na Glasbeni matici v Ljubljani:

  • v ponedeljek, 6. septembra 2021, ob 17.00 za produkcijo DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL (pevci v starosti od 12 do 16 let);
  • v ponedeljek, 6. septembra 2021, ob 17.00 za produkcijo KRALJESTVO GLASBE (pevci v starosti od 12 do 16 let)

Glasovne preizkuse bodo vodile Irma Močnik in Tanja Rupnik.

Rok za prijave: 1. 9. 2021 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice ali neposredno na naslov organizator@glasbenamatica.si

 

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Gian Carlo Menotti je eden izmed najvidnejših predstavnikov ameriške glasbe 20. stoletja, njegova opera Deček, ki je prehitro rasel pa sodi med najbolj priljubljena dela za otroke.  Pripoveduje o fantu, ki se je nedavno preselil v mesto in sošolci se mu posmehujejo zaradi velikosti ter nenavadnega imena. Učiteljica o njegovi težavi govori z zdravnikom, ki zanj najde neobičajno rešitev, vendar se mora fant za »ozdravitev« odpovedati svoji posebnosti in se prilagajati mnenju večine ter njihovemu ravnanju. Ko se enkrat skupaj s sošolci znajde v težki situaciji, pa se prav njegova posebnost izkaže za dobrodošlo in rešilno. Fant šele tedaj spozna, da zaradi svoje drugačnosti lahko pomaga drugim in da je vsak z razlogom tak, kot je.

KRALJESTVO GLASBE

Kraljestvo glasbe je glasbena predstava, ki na domišljijski način popelje skozi različne pojme s področja glasbe. V poosebljenih likih spoznavamo lastnostni osrednjih igralcev vsake glasbene drame. Na oder stopijo preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Sodobna glasbena govorica Tadeje Vulc pritegne s svojo inovativnostjo in duhovitostjo. Na široko odpre vrata v vznemirljivi svet umetnosti, prijazno vzbudi vedoželjnost otrok in odpelje v prostrano, skrivnostno kraljestvo glasbe.


Umetniška ekipa

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinji: Tadeja Kreča, Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinji: Jana Kovač Valdes, Pia Rener
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Izvajalci

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Pevci solisti
Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Projektni komorni instrumentalni ansambel
Dirigentka Irma Močnik

KRALJESTVO GLASBE

Mladinski pevski zbor Glasbene matice
Mladinska igralska skupina Glasbene matice
Člani Orkestra Slovenske filharmonije / Tolkalni duo Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Dirigent Slaven Kulenović / Irma Močnik

PRIPRAVE in NASTOPI

Redne pevske vaje bo vodila zborovodkinja Irma Močnik, pouk vokalne tehnike pa pevska pedagoginja Tanja Rupnik.

Urnik rednih pevskih vaj:

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL
Od 8. 9. 2021 do premiere, ob sredah, 16.30 – 18.00

KRALJESTVO GLASBE
Od 12. 1. 2022 do premiere, ob sredah, 16.30 – 18.00

Redne pevske vaje bodo potekale v Lajovčevi dvorani Glasbene matice. Intenzivne pevske vaje, koreografske in režijske vaje pa v drugih prostorih v Ljubljani (Cankarjev dom, Kulturni center Schellenburg).

REŽIJSKE VAJE:

Dodatni termini poleg rednih pevskih vaj od septembra do premiere in več dni zapored neposredno pred premiero.

Načrtovane predstave:

DEČEK, KI JE PREHITRO RASEL

Premiera 28. 12. 2021, Linhartova dvorana v Cankarjevem domu;
ponovitve od 4. do 10. 1. 2022.

KRALJESTVO GLASBE

Premiera: 23. 4. 2022, Slovenska filharmonija;
predvidene ponovitve v maju 2022 v Ljubljani, Mariboru in Velenju.

Glasbena matica si pridržuje pravico do naknadne spremembe terminov zaradi kasnejših usklajevanj s koproducenti, izvajalci in umetniško ekipo ter zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa.

Koproducenti: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Slovensko komorno glasbeno gledališče.

KOTIZACIJA in DRUGI STROŠKI

  • Mesečni prispevek za redne pevske vaje in pouk vokalne tehnike je 25 €.
  • Starši poskrbijo, da imajo otroci na vajah, predvsem daljših režijskih vajah, s seboj tudi malico in vodo.

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tadeja Kreča. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2020 smo uprizorili šest predstav za mlade: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik), Snežna kraljica (Matthew King) in Afriški živalski raj (Tomaž Vrabič, Anton Kropivšek); pri tem pa vedno na prvo mesto postavljali skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno vzgojo preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visokega nivoja poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, letos pa bomo prvič sodelovali tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter naslednje leto še v abonmaju Slovenske filharmonije.

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka programa
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si