Glasovni preizkusi


Glasovni preizkus za Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

7. september 2022, ob 16:15
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce k sodelovanju pri izvedbi glasbeno-scenskega dela skladateljice Tadeje Vulc Kraljestvo glasbe. Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka je avtorica besedila in glasbe. Skladbo si je zamislila kot glasbeno-didaktično delo za otroke in jo napisala za soliste, triglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi.

Pri izvedbi dela bo sodeloval Mladinski pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, stare od 12 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovni preizkus, ki bo potekal 7. septembra 2022 ob 16.15 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani. Glasovni preizkus bosta vodili zborovodkinja Irma Močnik in pevska pedagoginja Tanja Rupnik.

Rok za prijave: 4. 9. 2022 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.

Redne pevske vaje:

od 14. septembra do 9. novembra 2022

sreda, 16.30 – 18.00, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Dodatne koreografske in režijske vaje: natančen urnik bo objavljen naknadno

Predstave:

10. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
11. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
14. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija
15. 11. 2022, ob 11.00, Maribor, Dvorana Union
17. 11. 2022, ob 11.00 in 15.00, Maribor, Dvorana Union
19. 11. 2022, ob 11.00, Ljubljana, Slovenska filharmonija (v okviru Ciklusa družinskih koncertov Slovenske filharmonije)
23. 11. 2022, ob 9.30 in 11.30, Ljubljana, Slovenska filharmonija

Mesečni prispevek za redne pevske vaje in pouk vokalne tehnike je 25 €.


Umetniška ekipa Kraljestva glasbe:

Režija: Eva Hribernik
Zborovodkinja: Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja zbora: Pia Rener
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Avtorica libreta in glasbe: TADEJA VULC

Igrajo: Vanja Iva Kretič, Simona Kočar, Matej Voušek
Mladinski zbor Glasbene matice
Tolkala: Katarina Kukovič, Žiga Brlek
Klavir: Metoda Kink
Dirigentka: Irma Močnik

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tadeja Kreča. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med leti 2014 in 2022 smo uprizorili devet glasbenih predstav za otroke: Kaznovana radovednost (P. Šivic), Brundibar (H. Krasa), Hobit (D. Burry), Všeč si mi (D. Močnik), Snežna kraljica (M. King),  Afriški živalski raj (A. J. Kropivšek), Deček, ki je prehitro rasel (G. C. Menotti), Iz trebuha anakonde (B. Glavina) in Kraljestvo glasbe (T. Vulc). Na prvo mesto postavljamo skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno osebnostno rast preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visoke ravni poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, v letu 2021 smo prvič sodelovali tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter v abonmaju Slovenske filharmonije, v letošnjem poletju pa bomo prvič nastopili v okviru Festivala Ljubljana.

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka programa
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si