Koncert


Koncert samospevov: Mateja Potočnik, Klemen Gorenšek in Sascha el Mouissi

22. november 2022, ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah


KONCERT SAMOSPEVOV

Mateja Potočnik, sopran
Klemen Gorenšek, bariton
Sascha el Mouissi, klavir

Torek, 22. november 2022, ob 19.30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah

Vstop prost!

 

Spored:

FRANZ SCHUBERT (1797–1828)
Ganymed / Ganimed, op. 19, št. 3, D. 544 (Johann W. von Goethe)
Lied der Mignon / Pesem Mignon, op. 62, D 877, št. 3 (Johann W. von Goethe)

CARL  LOEWE (1796–1869)
Tom der Reimer / Tom poet, op. 135 (Theodor Fontane)
Erlkönig / Vilinski kralj, op. 1, št. 3 (Johann W. von Goethe)
Odins Meeresritt / Odinova morska ježa, op. 118 (Alojs W. Schreiber)

GIACOMO PUCCINI (1858–1924)
Sole e amore / Sonce in ljubezen (anonymous)
E l’uccellino / In ptiček (Renato Fucini)
Terra e mare / Kopno in morje (Enrico Panzacchi)
Morire? / Umreti? (Giuseppe Adami)
Sogno d’or / Zlate sanje (Carlo Marsili)

RICHARD WAGNER (1813–1883)
Der Engel / Angel, WWV 91, št. 1. (Mathilde Wesendonck)
Träume / Sanje, WWV 91, št. 5 (Mathilde Wesendonck)

LOJZE LEBIČ (1934)
Tih večer (Srečko Kosovel)
Skica na koncertu (Srečko Kosovel)

LUCIJAN MARIJA ŠKERJANC (1900–1973)
Počitek pod goro (Li-Tai-Po / Otto Hauser / Ferdo Kozak)
Večerna impresija (Igo Gruden)
Pesem (Pavel Karlin)
Vizija (Pavel Karlin)

ANTON LAJOVIC (1878–1960)
Serenada (Oton Župančič)

ANTON NAGELE (1911–1992)
Nocoj pa oh nocoj (koroška ljudska)
Sonce nizko je prsjalo (koroška ljudska)
Kaj ti je deklica (koroška ljudska)
Pa j’ upihnila luč (koroška ljudska)


Mateja Potočnik je leta 2018 z odliko magistrirala v razredu Anne Samuil na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu. V času študija je debitirala kot Fiordiligi v Così fan tutte (Mozart), Marschallin v Der Rosenkavalier (Strauss), Gretel v Hansel and Gretel (Humperdinck) ter v vlogi Ernestine v opereti Salon Pitzelberger (Offenbach). Redno se izpopolnjuje na mojstrskih tečajih in seminarjih pri priznanih umetnikih kot so Krassimira Stoyanova, Kurt Equiluz, Bernarda Fink, Thomas Quasthoff, Anne Schwanewilms, Martin Bruns, Helena Lazarska, Ronald Pries, Wolfram Rieger, Matthias Samuil, Byron Knutson in Karola Theill. Nastopa tako doma kot v tujini, njen repertoar pa zajema opere, operete, maše, oratorije ter samospeve. Sodeluje z različnimi orkestri in dirigenti, med drugim s SFK Euro Symphony Orchestra, Kärntner Sinfonie Orchester, orkestrom Stolnice v Celovcu, Godalnim orkestrom Celje ter Simfoničnim orkestrom Domžale–Kamnik. Leta 2010 je zmagala na avstrijskem državnem tekmovanju Prima la Musica.

Klemen Gorenšek je leta 2018 z odliko magistriral na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu v razredu Ulfa Bästleina. Pevsko izobraževanje je začel pri Alešu Marčiču in se nato poleg univerzitetnega študija izpopolnjeval pri mnogih mojstrih (Matjažu Robavsu, Michaelu Krausu, Robertu Hollu idr.). Svojo operno pot je začel v mariborski Operi, nato pa je kot solist nastopil tudi v Mestnem gledališču v Celovcu, Operi Burg Gars pri Dunaju, HNK Opera Zagreb, MUMUTH Gradec, Slovenskem komornem glasbenem gledališču idr. Med njegovimi najpomembnejšimi vlogami so grof Pâris (Romeo in Julija), Pietro (Črne maske), Leporello (Don Giovanni) in grof Almaviva (Figarova svatba). V krstni izvedbi opere Hiša usmiljenja Tomaža Sveteta pa je lani nastopil v vlogi Očeta in Kristusa. Uveljavil se je tudi kot odličen pevec samospevov. Veliko nastopa v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. Klemen Gorenšek je prejemnik nagrad na več mednarodnih in slovenskih tekmovanjih (TEMSIG, pevsko tekmovanje v Severni Friziji, operno tekmovanje Feruccio Tagliavini v Deutschlandsbergu). Je učitelj solo petja v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru in Glasbeni šoli Ravne na Koroškem.

Sascha El Mouissi je zaključil študij klavirja v Mainzu v Nemčiji pri Heinzu Zarbocku in študij klavirske spremljave v razredu Charlesa Spencerja na Dunaju. Med nagradami, ki jih je prejel, velja omeniti Nagrado Johannes Gutenberg Univerze v Mainzu, »Lied-Preis« Ministrstva za kulturo dežele Schleswig-Holstein in nagrado Theodor Storm. Sascha El Mouissi nastopa na evropskih in svetovnih odrih (Anglija, Francija, Italija, Avstrija, Nemčija, Maroko). Imel je več recitalov v sklopu londonskega festivala St. Martin in the Fields, na festivalu Young Masters, za Beethovnovo evropsko društvo ter salzburške grajske koncerte. Med drugim je nastopil v dunajski koncertni hiši, v operi v Frankfurtu in na Mozarteumu v Salzburgu. Ob uveljavljeni karieri pianista solista se posveča tudi klavirski spremljavi znanih pevcev. Na izobraževanjih je redni pianist pri pomembnih pevcih našega časa kot so KS Marijana Lipovšek, Andreas Scholl, KS Alex Köhler, Michael Hofstetter, Claudia Eder in Paul Edmund-Davies. Je uradni pianist tekmovanja Hilde Zadek na Dunaju in poletnih izobraževanj na Mozarteumu v Salzburgu. Trenutno predava na Akademiji za glasbo v Gradcu.