Kulturno popotovanje

2. april 2018, ob 11:00
Ljubljana - Štanjel - Komen - Ljubljana


Stara navada je, da se na velikonočni ponedeljek obiskujemo in delimo veselje Velike noči. Tokrat Vas vabimo na prav posebno »pot v Emavs«, in sicer na baročni koncert VIVA VIVALDI, z izbranimi vokalno-instrumentalnimi skladbami Antonija Vivaldija. Koncert bo ob 18.00 uri v cerkvi sv. Jurija v Komnu. Skoraj nepredstavljivo bi bilo, če bi na poti v Komen zaobšli edinstveni Štanjel, zato bo naše romanje celodnevno. Na pot se bomo odpravili ob 11.00 uri iz parkirišča na Dolgem mostu. Ob prihodu v Štanjel se bomo najprej podkrepili s primorskim kosilom, nato bo sledil voden ogled vasice in sprehod po Fabianijevem vrtu. Pot bomo nadaljevali v Komen, kjer nas bodo sprejeli glasbeniki s praznično Glorio, hvalospevom Magnificat in prošnjo slehernika Domine, ad adiuvandum me festina. Predviden povratek v Ljubljano je ob 20.00 uri.

Cena izleta je 25 EUR in vključuje avtobusni prevoz, voden ogled Štanjela in kosilo (jota s klobaso in jabolčni zavitek). Število udeležencev oz. prijav je omejeno na 50 oseb. Izlet bo organiziran, če se bo prijavilo vsaj 30 udeležencev. Prijave zbiramo do 25. 3. 2018 na e-naslov ali telefon: Metoda Kink, tajnik@glasbenamatica.si, 041 686 146.


Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobilo po zavetniku cerkve, sv. Danijelu. Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje iz 15. stoletja je prebivalce ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb. V času med vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Genius loci – duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije.

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja.

 

VIVA VIVALDI!

ANTONIO VIVALDI

MAGNIFICAT, RV 610
DOMINE AD ADIUVANDUM ME FESTINA, RV 593
GLORIA v D-duru, RV 589

Neža Vasle /sopran, Polona Plaznik / sopran, Ernestina Jošt /sopran, Anja Šinigoj / alt, Sara Briški Cirman / alt, Rok Ferenčak / tenor

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Baročni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Mentor orkestra Egon Mihajlović

Dirigenta
Sebastjan Vrhovnik in Alenka Podpečan

Koncert je organiziran v koprodukciji z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani in v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kras – Štanjel, Občino Komen in Župnijo Komen.