Izobraževanje


Seminar Škrjanček poje

18. november 2022, ob 9:00
Akademija za glasbo, Kongresni trg (palača Kazina)


ŠKRJANČEK POJE – ZGODBE, KI JIH ODKRIVAMO NA POTI SKUPNEGA MUZICIRANJA Z GLASBENO MATICO

Izobraževanje bo potekalo na lokacijah, povezanih z Glasbeno matico Ljubljana, in v prostorih UL Akademije za glasbo v Ljubljani na Kongresnem trgu 1 (palača Kazina) v petek, 18. novembra 2022.

Rok za prijavo na seminar v sistemu KATIS je 7.11.2022.

Ciljna skupina udeležencev: Vzgojitelji v vrtcih, učitelji razrednega pouka, učitelji glasbene umetnosti v osnovni šoli, zborovodje, učitelji nauka o glasbi in predšolskih programov v glasbenih šolah.

Cilji: Ozaveščanje dela z glasbeno nadarjenimi učenci nekdaj in danes, nadgradnja znanj s področja pevske vzgoje otrok v predšolskem in šolskem obdobju, usvajanje znanj s področja vokalne tehnike, ozaveščanje namena in ciljev razrednega petja, spoznavanje pesemskega repertoarja za predšolske otroke, povezovanje zgodb iz preteklosti, ki jih odkriva glasbena dediščina najstarejšega slovenskega glasbenega društva Glasbena matica Ljubljana s sedanjimi pevskimi aktivnostmi.

Organizatorja seminarja: Akademija za glasbo Ljubljana in Glasbena matica Ljubljana

Kontaktna oseba: dr. Branka Rotar Pance, izr. prof., branka.rotarpance@ag.uni-lj.si

Urnik:

9.00–10.15 (terenska izvedba predavanja)
Veronika Brvar: GLASBENA DEDIŠČINA IN KULTURNA ZGODOVINA GLASBENE MATICE; seminar začnemo na prostem, pred spomnikom Ilirskim provincam na Trgu francoske revolucije

10.30–12.00 (Kazina, Dvorana Tria Lorenz)
Tanja Rupnik: RAZVOJ VOKALNE TEHNIKE, delavnica

Odmor za kosilo

13.30–14.15 (Kazina, M18 predavalnica dr. Brede Oblak)
Branka Rotar Pance: PEVSKA VZGOJA GLASBENO NADARJENIH OTROK IN MLADIH, predavanje

14.15–15.00 (Kazina, M18 predavalnica dr. Brede Oblak)
Katarina Zadnik: PEVSKA VZGOJA OTROK IN MLADIH V NEFORMALNIH OBLIKAH GLASBENEGA IZOBRAŽEVANJA, predavanje

Odmor za kavo

15.30–17.00 (Kazina, M18 predavalnica dr. Brede Oblak)
Tadeja Kreča in Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana: LJUDSKE PESMI IN SKLADBE ZA OTROŠKE ZBORE – MED DEDIŠČINO IN SEDANJIM DELOVANJEM GLASBENE MATICE, delavnica


V jubilejnem letu enega najstarejših glasbenih društev na Slovenskem, Glasbene matice Ljubljana, ki je postavljalo temelje slovenske glasbene kulture, bo seminar za pedagoge posvečen odkrivanju dediščine in njeni živi predstavitvi. Ime seminarja Škerjanček poje je že desetletja neuradna himna glasbenega društva. Naslov ljudske pesmi opozarja tudi na njegovo poslanstvo ohranjanja ljudskega izročila, ki se je začelo z zbiranjem gradiva ob koncu 19. stoletja in tlakovalo pot vse do ustanovitve Folklornega instituta.

Enodnevni seminar vključuje razlago o začetkih slovenske glasbe na samem prizorišču. Sprehod po Aleji skladateljev pod vodstvom predsednice društva Glasbene matice Ljubljana, Veronike Brvar bo tako približal del slovenske zgodovine in obdobja, ko je ob ljubiteljski zacvetela tudi profesionalna glasbena kultura. Pogledu v zgodovino bo v nadaljevanju programa sledila še demonstracija današnje žive dejavnosti, s katero društvo neposredno nagovarja mlado občinstvo in trdno gradi mostove med formalnim ter neformalnim izobraževanjem. Pod vodstvom dveh sodelavk, ki svoje poslanstvo uresničujeta v ambicioznih programih Glasbene matice, profesorice petja Tanje Rupnik in zborovodkinje Tadeje Kreča, bodo seminaristom predstavljene praktične vaje za motivacijo otrok in mladine za pevsko izražanje ter še posebej za oživljanju kulturne dediščine. Praktični del bosta z znanstveno teoretičnim delom podčrtali še profesorici z oddelka za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani dr. Branka Rotar Pance in dr. Katarina Zadnik. Ob znanstvenem delu sta obe predavateljici s svojimi študenti tudi trdno vpeti v praktično delo na terenu, od vzgoje v vrtcu do osnovnošolske dejavnosti. Obiskovalci seminarja bodo predavanjem in praktičnim vajam lahko sledili v novih prostorih Akademije za glasbo, imeli pa bodo tudi možnost vodenega ogleda stavbe, ki jo krasi koncertna dvorana ter znamenite orgle.