Avdicija


Vabilo zborovskim pevcem za sodelovanje v glasbeno-scenskem delu Kraljestvo glasbe

18. december 2019, ob 17:00
Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana ponovno vabi mlade pevce k sodelovanju, tokrat pri izvedbi glasbeno-scenskega dela skladateljice Tadeje Vulc Kraljestvo glasbe. Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka je avtorica tako libreta kot glasbe Kraljestva glasbe. Zamislila si ga je kot glasbeno-didaktično delo za otroke in ga napisala za soliste, troglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi, ali komorni ansambel dvanajstih glasbenikov (godala, pihala, trobila, tolkala, klavir) ali tolkalni duo in klavir.

Pri izvedbi dela bo sodeloval projektni mladinski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, stare od 12 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovni preizkus, ki bo potekal 18. 12. 2019 ob 17.00 na Glasbeni matici v Ljubljani. Glasovni preizkus bo vodila zborovodkinja Irma Močnik.

Rok za prijave: 13. 12. 2019 na naslov organizator@glasbenamatica.si

Glasovnega preizkusa ni potrebno opravljati mladim, ki v tem šolskem letu pojejo v operi Snežna kraljica. Zanje zadošča zgolj prijava k sodelovanju, ki se pošlje na organizator@glasbenamatica.si

 

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.


Avtorica libreta in glasbe: TADEJA VULC

Umetniška ekipa Kraljestva glasbe:

Režija: Eva Hribernik
Dirigent: Slaven Kulenović
Zborovodkinja: Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink

Nastopajoči:

Mladinski zbor Glasbene matice
Člani Orkestra Slovenske filharmonije (violina I, violina II, viola, violončelo, flavta, klarinet, fagot, trobenta, dva tolkalca, klavir)
Tolkalni duo: Katarina Kukovič, Žiga Brlek


Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tatjana Dolenc Marinšek. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med leti 2014 in 2018 smo uprizorili štiri opere za otroke: Kaznovana radovednost (Pavel Šivic), Brundibar (Hans Krasa), Hobit (Dean Burry), Všeč si mi (Damijan Močnik); trenutno je v pripravi Snežna kraljica (Matthew King). Na prvo mesto postavljamo skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno osebnostno rast preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visoke ravni poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma, tokrat pa bomo prvič sodelovali tudi z glasbeniki Slovenske filharmonije in nastopili v okviru festivala Slovenski glasbeni dnevi.


PRIPRAVE IN NASTOPI

Redne pevske vaje:

8. 1.–1. 4. 2020 (razen v času šolskih počitnic: 19. 2. 2020)
Sreda, 17.00 – 19.00, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Intenzivne pevske vaje: v kolikor bodo potrebne, bo termin določen naknadno

Predstave:

Premiera: 4. 4. 2020, ob 11.00, Ljubljana, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine (v okviru Ciklusa družinskih koncertov Slovenske filharmonije)
Ponovitve:

13. 10. 2020, ob 10.00, Maribor, Dvorana Union
15. 10. 2020, ob 11.00, Maribor, Dvorana Union
16. 10. 2020, ob 9.30 in 12.00, Dvorana Marjana Kozine (v okviru cikla Generacija priložnosti Glasbene matice Ljubljana)

Možne so dodatne ponovitve jeseni 2020 v različnih kulturnih domovih po Sloveniji. O terminih teh nastopov bodo pevci obveščeni naknadno.

Cena za sodelovanje pri projektu:

  • Redne pevske vaje: 25 € / mesec
  • Intenzivne pevske vaje (termin in lokacija): v primeru, da bodo organizirane večdnevne intenzivne pevske vaje, se plača bivanje na izbrani lokaciji

Informacije:

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si