Novice


Kulturno popoldne

Objavljeno: 25. novembra 2019

Sreda, 4. december 2019, Celje
Ogled knežjega mesta in koncert LA PASSEGIATA v Celjskem domu

S turističnim vodnikom Urošem Mijoškom se bomo sprehodili skozi zgodovino Celja od rimske Celeie, preko obdobja mogočnih knezov, do današnjega časa s posebnim poudarkom na celjskih glasbenih zgodbah.

Kaj ima avstrijska cesarska himna s knežjim mestom? Ste vedeli, da so Dunajski dečki v Celju nastopili že pred dobrim stoletjem? In to, da je v Celju izdelano prvo slovensko jadralno letalo, imenovano Celjan? Njegov avtor je bil Ladislav Ropas, sicer izdelovalec klavirjev, in tako se je  kot prvi letalec vpisal v zgodovino slovenskega jadralnega letalstva. Celje je rojstni kraj številnih glasbenikov, mesto pa se ponaša s tradicijo žlahtnega muziciranja, za katerega so zaslužni tudi izvrstni glasbeni učitelji in skladatelji.

Celjani so zelo ponosni na svojo zgodovino, kjer je za živahno kulturno ponudbo v mestu pred dobrim stoletjem poskrbela tudi Glasbena matica, zato bo kulturno popoldne tokrat sklenil koncert Mešanega zbora Glasbene matice pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika.

Lepo povabljeni, da se sprehodimo po trgih in ulicah knežjega mesta, zvečer pa še po Rossinijevi pevski promenadi z zborom Glasbene matice. Zbrali se bomo ob 16.00 na parkirišču Dolgi most v Ljubljani in se z avtobusom odpeljali v Celje. Cena izleta je 25 € in vključuje avtobusni prevoz, voden ogled Celja in vstopnino za koncert.

Prijave zbiramo do 29. 11. 2019 na e-naslov ali telefon:
Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana

Lucija Pavlovič, organizator@glasbenamatica.si, 01 421 05 93, 051 359 313


LA PASSEGGIATA
Sprehod z Rossinijem

Neža Vasle, sopran
Polona Plaznik, sopran
Tanja Rupnik, sopran
Rok Ferenčak, tenor
Lucas Somoza Osterc, bariton
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Aleksandra Pavlovič, klavir

Alja Kapun in Diego Barrios Ross, moderatorja
Veronika Brvar, avtorica scenarija

Dirigenta Sebastjan Vrhovnik in Alenka Podpečan

Spored

GIOACHINO ROSSINI (1792–1868)

LA PASSEGGIATA / QUARTETTO PASTORALE / I GONDOLIERI / LA GITA IN GONDOLA / LA PASTORELLA DELLE ALPI / CORO DI NINFE / LA FEDE / LA SPERANZA / LA CARITÀ / LA PROMESSA / IL RIMPROVERO / L’ INVITO / INNO ALLA PACE / L’ORGIA  / IL CARNEVALE

Sreda, 4. 12. 2019, ob 19.30, Celje, Celjski dom

Cena vstopnice: 10 EUR

Prodaja vstopnic: eno uro pred koncertom na kraju prireditve