Novice


Kulturno popotovanje

Objavljeno: 6. septembra 2018

Izlet članov in prijateljev Glasbene matice Ljubljana

Sobota, 6. oktober 2018
Ljubljana – Gospa sveta – Celovec – Sveče – Ljubljana 

Glasbena matica vas tudi to jesen vabi na kulturno popotovanje članov in prijateljev društva. Tokrat bomo potovali na Koroško, zibelko slovenske državnosti, pismenosti in krščanstva. Obiskali bomo Gospo sveto, Deželni dvorec v Celovcu in Goršetov park v Svečah. Srečali se bomo s slovenskimi Korošci in spoznali njihovo občudovanja vredno kulturno in izobraževalno dejavnost, ki ohranja zdravo jedro slovenske identitete in vzpostavlja pomembne vezi med slovenskim in skupnim evropskim prostorom.


Severno od Celovca leži prostrano polje, ki se po veličastni cerkvi na majhni vzpetini z dvema zvonikoma, imenuje Gosposvetsko polje. Pod mogočno Šenturško goro je planota s staro karolinško cerkvijo Krnskega gradu. Na tej planoti so ustoličevali karantanske kneze in tu je še v 19. stoletju stal na polju knežji kamen, dokler ga niso prestavili v Celovec – sedaj stoji v dvorani grbov Deželnega dvorca. Vse polje in njegova okolica sta tiha priča številnih dogodkov, ki so se tekom stoletij tu dogajali, dogodkov, ki so del zgodovine našega naroda.

Na Gosposvetskem polju so naši predniki oblikovali prvo samostojno državno skupnost Karantanijo, v kateri so svoje kneze volili z edinstvenim običajem ustoličevanja na knežjem kamnu. Obred se je tekom stoletij spreminjal in se ohranil do začetka 15. stoletja. Nanj je postal pozoren tudi tretji ameriški predsednik Jefferson, tvorec pravnih temeljev ameriške zvezne državnosti.

Vse do 19. stoletja je narodnostna meja potekala na Gosposvetskem polju. Danes je pomaknjena močno proti jugu, kjer slovensko identiteto ohranjajo številne ustanove, med drugim Mohorjeva družba, Slovenska gimnazija in Krščanska kulturna zveza, katerih delovanje bomo podrobneje spoznali. Obiskali bomo tudi galerijo slovenskega slikarja Franca Goršeta, ki je našel svoj ustvarjalni navdih v vasi Sveče. Njegova domačija je preurejena v galerijo, kjer vsako leto potekajo slikarski tedni, poleg nje pa stoji park s skulpturami Korošcev, ki so v prejšnjem stoletju sooblikovali kulturno in politično življenje na Koroškem.

Za telesno okrepčilo bodo poskrbeli v slovenskem gostišču Koren v Bilčovsu s tradicionalnimi koroškimi jedmi.

 Odhod iz Ljubljane je ob 8. uri. Zberemo se na parkirišču pri Dolgem mostu.

Povratek je predviden med 19. in 20. uro.

 Cena izleta je 30 EUR in vključuje avtobusni prevoz, vodenje in kosilo.

Število udeležencev oz. prijav je omejeno na 50 oseb.

Prijave zbiramo do 22. 9. 2018 na e-naslov ali telefon:

 

Metoda Kink, tajnik@glasbenamatica.si, 041 686 146