Novice


Kulturno popotovanje

Objavljeno: 20. junija 2017

Izlet članov in prijateljev Glasbene matice Ljubljana

Sobota, 23. september 2017
Ljubljana – Log pod Mangartom – Kobarid – Tolmin – Ljubljana 

Glasbena matica vas tudi to jesen vabi na kulturno popotovanje članov in prijateljev društva. Tokrat se bomo udeležili prireditve Zbogom orožje, pozdravljena pesem. Gre za zborovsko transverzalo na Poti miru ob 100-letnici konca Soške fronte.

Z zborovsko verigo, ki bo potekala po Poti miru, bo več pevskih zborov počastilo spomin na žrtve Soške fronte. Pot miru vodi od Alp do Jadrana in povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje Soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati.

Prireditev Zbogom orožje, pozdravljena pesem bo del mednarodnega festivala TENSO (združenja evropskih profesionalnih zborov). TENSO je obdobje med 2014 in 2018 posvetil spominu na »veliko vojno« in v različnih evropskih mestih, kjer so potekali najhujši boji, organizira različne umetniške in izobraževalne dogodke. V letu 2017 bo osrednja prireditev TENSO na območju nekdanje Soške fronte in bo poleg omenjene prireditve vključevala še več drugih prireditev (koncerte, simpozij, razstavo).

Ideja »zborovske transverzale« na Poti miru je vezana na zgodovinsko izpričano dejstvo o prisotnosti zborovske pesmi med vojaki Soške fronte. Pesem je krepila duha vojakom različnih narodnosti in jim pomagala v najtežjih trenutkih. Na transverzali bo nastopilo več kot 20 pevskih zborov, med drugim tudi moški zbor Viribus unitis pod vodstvom Tomaža Tozona. Pesem bo zazvenela v slovenskem in več tujih jezikih, v spomin na vojake več kot 20 narodnosti, ki so se borili na tej fronti. Nastope bo pospremila posebna poslanica miru.


 

Zborovska veriga na nekdanji Soški fronti želi ohranjati zgodovinski spomin na tragedijo vojne in krepiti zavest, da je mir temeljna vrednota, nikoli za vedno ohranjena, vedno izpostavljena novim grožnjam in zato terja dnevna prizadevanja za kulturo dialoga in življenja. Umetnost ima v tem nepogrešljivo vlogo, saj kulturne razlike dojema kot bogastvo medčloveških odnosov, spodbuja k spoznavanju in razumevanju različnosti in s tem ustvarja odprto družbo.

Udeleženci Kulturnega popotovanja se bomo pridružili pevskim zborom, ki bodo nastopili na zborovski transverzali v Zgornjem Posočju – v Logu pod Mangartom, Kobaridu in Tolminu. Potovali bomo skupaj z njimi, prisluhnili njihovi pesmi, spoznali del Poti miru, ki je vpisana na Unescov poizkusni seznam svetovne dediščine in se srečali tudi z domačim prebivalstvom. Z zborovsko transverzalo bomo del otvoritvenega programa Dnevov evropske kulturne dediščine v Tolminu. Pot miru se vije skozi čudovite Julijske Alpe in prekrasno doline Soče in bo v užitek tudi vsem ljubiteljem narave.

Odhod iz Ljubljane je ob 8. uri. Zberemo se na parkirišču pri Dolgem mostu.

Povratek je predviden med 19. in 20. uro.

Cena izleta je 25 EUR in vključuje avtobusni prevoz, vodenje in kosilo.

Število udeležencev oz. prijav je omejeno na 50 oseb.

Prijave zbiramo do 30. julija 2017 na e-naslov ali telefon:
Lucija Pavlovič, organizator@glasbenamatica.si, 051 359 313