Notne edicije


Alojzij Geržinič, Jani Golob: Oratorij Irenej Friderik Baraga za zbor, soliste in simfonični orkester


Zasedba:

Recitator (Zgodovinar)

2 flavti (2. flavta tudi pikolo)
2 oboi (2. oboa tudi angleški rog)
2 klarineta v B
2 fagota
4 rogovi v F
2 trobenti v C
2 pozavni
Bas pozavna
Timpani
Tolkala
Harfa
1. violine
2. violine
Viole
Violončeli
Kontrabasi

Otroški glas
Sopran (3. rojenica)
Mezzosopran (2. rojenica)
Alt (1. rojenica)
Tenor (nadangel)
Bariton 1 (Baraga)
Bariton 2 (Indijanec)
Bas (zgodovinar)

Mešani zbor (SATB)Skladatelj Alojzij Geržinič je Oratorij Irenej Friderik Baraga (bes. Tine Debeljak) za soliste, zbor in klavir napisal leta 1957. Krstno je bil izveden leta 1960 v Buenos Aieresu, v Cankarjevem domu v Ljubljani pa prvič leta 1994 v sklopu štiridesetletnice Slovenske kulturne akcije. Leta 2007 je skladatelj Jani Golob po naročilu Glasbene matice Ljubljane oratorij orkestriral.

Alojzij Geržinič (1915, Ljubljana – 2008, Buenos Aires) je izrazit skladatelj vokalne glasbe (zbori, samospevi, komorni pevski sestavi). V opusu, ki šteje okrog 150 naslovov in v katerem prevladujejo vokalna in vokalno-instrumentalna dela, je najobsežnejša partitura Oratorij Irenej Friderik Baraga. Slavist Alojzij Geržinič se je ob skladateljskem delu primarno posvečal profesuri, urednikovanju, publicistiki, kritiki in prevajalstvu.

Jani Golob (1948, Ljubljana) sodi med najvidnejše sodobne slovenske skladatelje. Njegovo ustvarjalno delo je izredno obsežno in raznoliko ter sega v najrazličnejše zvrsti glasbenega ustvarjanja (dela za simfonični, godalni in pihalni orkester, komorne skladbe, opera, kantata, balet, filmska in gledališka glasba). Golobova dela izvajajo orkestri Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenije, orkester SNG Opere in baleta Ljubljana, Berlinski simfoniki, idr. Je član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter prejemnik nagrade Prešernovega sklada (2000).

Izdajo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.