Notne edicije


Janez Gregorič: Pokrajina pesmi


Pokrajina pesmi je niz uglasbitev slovenske poezije od Prešernove pesmi Strunam prek slovenske koroške lirike 20. stoletja vse tja do koroških narodnih pesmi. Kitarist in skladatelj Janez Gregorič je zbral svoje skladbe za glas in kitaro, napisane na besedila domačih, koroških avtorjev: Milke Hartman, Gustava Januša, Maje Haderlap, Fabjana Hafnerja in Martina Kuchlinga. V priredbah slovenskih koroških narodnih pesmi iz treh dolin – Podjune, Roža in Zile – se zrcali pomen ljudskega izročila za umetniško ustvarjanje, tako na glasbenem kot na literarnem področju. V teh skladbah Janez Gregorič občuteno in umetelno postavi v ospredje besedo, vzpostavlja in vzdržuje ravnovesje in sozvočje med glasbo in besedo, zato glasba še posebej tankočutno in uspešno podpre in poglobi izpoved te celostne umetnine.

Vsebina:
1. Strunam (France Prešeren)
2. Prihodi II (Maja Haderlap)
3. Grapa (Maja Haderlap)
4. Jaz sem več poezije (Fabjan Hafner)
5. Kdor nima kaj povedati, govori o sebi (Fabjan Hafner)
6. Domača njiva (Gustav Januš)
7. Doma (Gustav Januš)
8. Napeto poslušam (Gustav Januš)
9. S telesnega roba (Gustav Januš)
10. Lepa Vida (Martin Kuchling)
11. Kresna noč (Milka Hartman)
12. Lipov cvet (Milka Hartman)
13. Hrepenenje (Milka Hartman)
14. Pr Zile roužce (Koroška narodna / Zila)
15. Pojdam u Rute (Koroška narodna / Rož
16. Ncoj je lep večer (Koroška narodna / Podjuna)

Zbirka je posvečana mezzosopranistki Bernardi Fink, ki je pesmi kot prva zapela in skupaj s skladateljem tudi posnela za zgoščenko Pokrajina pesmi – Lautlandscahft


Avdio posnetki

Avdio posnetki

Strunam
Lipov cvet
Pojam u Rute
Naročilnica

Janez Gregorič je študiral kitaro na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Martinu Myslivečkem in leta 1994 z odliko diplomiral. Leto kasneje mu je avstrijsko ministrstvo za umetnost podelilo delovno štipendijo za študij »Carlevarove šole« v Berlinu in študij »Alexander-Technik« na Dunaju. Več let se je izpopolnjeval tudi pri maestru Abelu Carlevaru v Montevideu (Urugvaj). Nastopa kot solist in v komornih zasedbah, mdr. sodeluje z Bernardo Fink (mezzosopran), Walterjem Auerjem (flavta), Gilbertom Sabitzerjem (saksofon) in Rolandom Schuelerjem (violončelo). Od leta 1998 predava na mednarodnih seminarjih širom po Evropi. Posnel je že vrsto zgoščenk.