Profesorji


TANJA RUPNIKSopranistka Tanja Rupnik je magistrirala na zagrebški Glasbeni akademiji v razredu Martine Zadro, in sicer na temo »Iz ženske perspektive – izbor samospevov skladateljic od 16.-20. stoletja«. Dodatno se je izpopolnjevala pri Dunji Vejzović, redno pa se udeležuje  pevskih seminarjev (L. De Lisi, C. Witthoefft, W. Moore, O. Šober, E. Blahova, M. Zadro, D. Vejzović, B. Zakotnik, G. Zeller) s poudarkom na obdobje baroka in klasicizma (Ph. Pickett, C. Denley, S. Van Dyck, M. Penzar, L. Vadjon, D. Marinčič).

V Hrvaškem narodnem gledališču Varaždin je z mednarodnim ansamblom Aestas Musica (umetniški vodja Andreas Helm) nastopila v naslovni vlogi baročne opere Johna Blowa »Venus and Adonis« in v vlogi Plaint v Purcellovi „Fairy Queen“. Z isto vlogo se je predstavila tudi v teatru POU Samobor v akademski produkciji Glasbene akademije v Zagrebu. Pod okriljem JUMUM projekta (youth-museum-music) in Hiše kulture Celje (dirigent Simon Dvoršak) je, v okviru 50. obletnice Leharjevega festivala v Bad Ischlu (Avstrija, 2011), nastopila v krstni uprizoritvi kratke operete »Usanjano življenje« Leona Firšta, kasneje pa z isto vlogo še v Eggenfeldnu (Nemčija) in Celju.

Kot koncertna pevka je sodelovala z Orkestrom Slovenske filharmonije (dirigent Simon Dvoršak), orkestrom Hrvaškega narodnega gledališča Rijeka (dirigentka Nada Matošević Orešković), Hrvaškim baročnim ansamblom (umetniška vodja Laura Vadjon), orkestrom Hiše kulture Celje (dirigent Simon Dvoršak), kvintetom Gamma in s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Ljubljana (dirigent Tomaž Habe). Najvidnejši projekti v sodelovanju z Vokalno skupino Radost so bili tematski koncert sakralne glasbe (Tolmin, Idrija, Ljubljana) in „Cantata Mundi“ Karla Jenkinsa (Idrija, Cerkno) s priložnostnim orkestrom.

Sodelovala je na različnih festivalih; Festival „Incontri musicali mitteleuropei, Italija (večer samospevov s pianistom Vladimirjem Mlinarićem), Festival Velenje (Faurejev Requiem, dir. Simon Dvoršak), hrvaškem baročnem festivalu „Varaždinski baročni večeri“ (umetniška vodja Laura Vadjon,), „Dnevi baročne glasbe“ (Srbija), Festival idrijske čipke (v Sloveniji premierno izveden ciklus Pet hebrejskih pesmi Erica Whitacrea), festival „Opatija – carski grad“ (večer opernih arij) …

Nedavno se je ob 25. obletnici Kulturnega društva Orfej predstavila v Rossinijevi Petite messe solennelle (dirigentka Romana Rek) ter na povabilo Vokalne akademije Ljubljana nastopila na koncertni turneji po Italiji (Čopijeva Missa pro pace, dirigent Stojan Kuret).

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija (dirigent Lorenzo Castriota) je za glasbeni arhiv Radia Slovenija snemala operne arije Mozarta, Rossinija in Dvořaka.


Je dobitnica večih priznanj in nagrad; finalistka mednarodnega baročnega tekmovanja v Lunevillu (Francija, 2014) in mednarodnega tekmovanja »Imrich Godin – Iuventus canti« (Slovaška, 2013), TEMSIG – slovensko državno tekmovanj (zlata plaketa in 2. mesto v kategoriji (2006), srebrna plaketa (2004, 2002), HDGPP – hrvaško državno tekmovanje (3. nagrada, Dubrovniku, 2009). Leta 2007 je bila nagrajenka Rotary cluba Idrija.

Je soustanoviteljica profesionalne komorne zasedbe Lazarus (umetniški vodja Darijan Ivezić) iz Zagreba, projekta, katerega naloga je ohranjanje in revitalizacija hrvaške baročne glasbene dediščine.

Kot solistka in pevka je sodelovala z različnimi zborovskimi sestavi kot so Komorni zbor Ave Komorni zbor RTV, Slovenski komorni zbor, Ljubljanski Madrigalisti, Vokalna skupina ČarniCe, Slovenski projektni zbor. V letih 2007-2012 je bila članica Svetovnega zbora mladih, s katerim je nastopila na turneji po Južnoafriški republiki, Namibiji, na Kitajskem, Macau, Hongkongu (nastop na odprtju olimpijskih iger), Belgiji, Franciji, Nizozemski, Švedski in Norveški (nastop na podelitvi in koncertu Nobelovih nagrad).

Kot vokalna pedagoginja sodeluje z Javnim skladom RS za kulturo, Glasbeno matico Ljubljana (pevska šola in vodenje vokalne tehnike pri projektih mladinskih oper) in vodi vokalno tehniko pri številnih slovenskih zborih (Komorni zbor DEKOR, Mešani zbor Glasbene matice, Mešani pevski zbor Adoramus, Vokalna skupina Vikra, Apz Tone Tomšič, Moški zbor Razpotje, Moški zbor Pobje, Vokalna skupina ČarniCe, Vokalna skupina Radost, MPZ dr. Frančišek Lampe, Vokalna skupina Lira in dr.). Je članica uredniškega odbora zborovske spletne revije Naši zbori, za katero redno piše strokovne članke in intervjuje z domačimi in tujimi gostujočimi dirigenti.